mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Opłata za prowadzenie konta premium!

link this post Dodano w 07.08.2010

Witam,

Rok temu bank Millenium próbował wprowadzić opłatę za prowadzenie konta premium, zakładanego przy kredytach hipotecznych. W związku z ilością zamykanych rachunków ostatecznie M. zaoferował roczne prowadzenie rachnku za darmo. Rok już za nami, a mi właśnie z konta ubyło 15zł jako opłata za prowadzenie konta...

W związku z powyższym proponuję wrócić do dyskusji odnośnie darmowych kont do spłaty kredtu, również tych prowadzonych w CHFach oraz rekomendacji S.

Trzeba rozpocząć nową batelię z Bankiem o nasze prawa.

link this post Dodano w 09.08.2010

Teraz masz nawet dwa wyjścia. Możesz przekształcić bez opłat, bez aneksów rahcunek premium na konto teczhniczne (lokacyjne) i masz problem z głowy. Druga opcja to próba zmiany konta premium na konto internetowe - nie wiem czy się da, ale sprawdzić zawsze można

link this post Dodano w 12.08.2010

deluge:

Druga opcja to próba zmiany konta premium na konto internetowe - nie wiem czy się da, ale sprawdzić zawsze można

Próbowałem, pytałem chyba w 3 oddziałach, nie da się.

link this post Dodano w 18.11.2010

Konto Premium bank bez problemu zamienia na lokavyjne- bezpłatne( poprosiłem o to tydzień temu) , natomiast nie zwraca opłat za prowadzenie konta premium od sierpnia 2009 r. do dnia zamiany konta w konto lokacyjne:/

link this post Dodano w 24.11.2010

woyteck:

deluge:

Druga opcja to próba zmiany konta premium na konto internetowe - nie wiem czy się da, ale sprawdzić zawsze można

Próbowałem, pytałem chyba w 3 oddziałach, nie da się.

Myślę że się da. Procedura jest następująca:

1) Wypowiadasz konto premium - dostajesz konieczne w tej sytuacji lokacyjne/techniczne

2) Przekształcasz lokacyjne na internetowe.

Przynajmniej ja mam po zalogowaniu do mojego konta lokacyjnego/technicznego możliwość założenia konta internetowego.

link this post Dodano w 01.12.2010
Zly.Franek:

Myślę że się da. Procedura jest następująca:

1) Wypowiadasz konto premium - dostajesz konieczne w tej sytuacji lokacyjne/techniczne

2) Przekształcasz lokacyjne na internetowe.

Przynajmniej ja mam po zalogowaniu do mojego konta lokacyjnego/technicznego możliwość założenia konta internetowego.

Nie ma możliwości przekształcenia konta lokacyjnego w internetowe. Tak jak napisałeś, masz możliwość założenia konta internetowego ale będzie to nowe konto niezależne od lokacyjnego.
link this post Dodano w 25.01.2011

Witam serdecznie!

chciałbym podzielić się moim przypadkiem w kwestii konta Premium. Zażądałem zwrotu opłaty za prowadzenie konta w wysokości 225 zł ze względu na brak infomacji o zmianie tabeli opłat i prowizji.( teraz mam lokacyjne).Dziwnie bank się zachował- otóż oddano mi 120 zł w ramach" dalszej dobrej współpracy"...brednie okropne! brak podstaw prawnych i oczywiście argument iż zmianę cennika wysyłano drogą elektroniczną a to bzdura,zażądam zwrotu reszty kwoty a jak nie oddaczą do arbitra skieryuję. Warto próbować odzyskać pieniądze, aha za nieterminową płatność po 13 zł też oddają !!!

pozdrawiam

Arek

link this post Dodano w 10.02.2011

Ja, kiedy pojawiła się informacja w systemie transakcyjnym o zmianie opłat za konto Premium dowiedziałem się w placówce że jedynym wyjściem na obniżenie opłat to konwersja konta na Standard - czyli 7żł miesięcznie a nie 15 zł.

Olałem temat bo nei miałem na to czasu kazali przyjeżdżać mi i żonie razem, a właśnie urodziło mi się dziecko itp itd.

Ale teraz postanowiłem podejśc do tematu jeszcze raz. Zaszli mi za skórę i powiedziałem że za wszelka cene zrezygnjuję ze wszystkiego co płatne w tym banku. Oddałem karty kredytowe, założyłem rachunek w CHF w internecie żeby ominąć spread i opłaty za rachunek (2 CHF) i udałem się do banku.

Oczywiście stała gadka 500 zł za aneks i niech się Pan zastanowi czy się panu opłaca - zwraca się po roku . Dodatkowo chciałem zrezygnować z konta Premium a raty ubezpieczenia (grupowe na zycie i za mieszkanie) spłacać z konta internetowego.

Okazało się że cały koszt to 2x500 zł bo to 2 zmiany konta do obsługi kredytu. Tylko małe ale.

1. Aneks modyfikuje zapisy w umowie - to jaki paragraf zamodyfikuje mi ten drugi aneks dot. zmiany rachunku do pobierania składek ubezpieczeniowych, skoro w umowie nie ma na ten temat zapisu. Oni twierdzą ze zapis jest w regulaminie i że rachunek do obsługi to rachunek do spłat rat kredytu jak i wszelkich ubezpieczeń itp.  W takiej sytuacji co będzie modyfikował aneks zapisy regulaminu czy co ? Skoro rachunek do spłat kredytu zmieni się z Premium na CHF to jaki rachunek będzie rachunkiem zapisanym w umowie do obsługi kredytu - to wszystko nie trzyma się kupy. Żeby było lepiej to zgodę na obciążenie konkretnego rachunku z tytułu ubezpieczenia podpisywałem nie na umowie kredytu tylko na oddzielnej kartce zwanej zlecenie stałe.

Gdzie tu sens gdzie logika - czy w takiej sytuacji jest szansa na załatwienie tej sprawy tak jak chę i nie płacić drugiego aneksu 500zł czy można temat ugryźć inaczej tak aby finalnie nie płacić nic Millenium tylko raty kredytowe.

link this post Dodano w 11.02.2011

Poproś najpierw o przekształcenie konta premium na konto lokacyjne, muszą to zrobić i nie pobiorą za to opłaty, w ten sposób pozbywasz się konta premium/standard. Jeden aneks mniej

The author has edited this post (w 11.02.2011)
link this post Dodano w 17.02.2011

Tak jak napisali wcześniej, najpierw konto premium/standard na lokacyjne - łaski nie robią i w każdym oddziale to zrobią. Ten rachunek jest bezpłatny.

Następnie zmiana rachunku do spłaty kredytu na rachunek CHF. Konto lokacyjne zostaje - do obsługi ubezpieczenia (tutaj nie ma opłaty za aneks bo nic się nie zmienia).

Rachunek CHF można otworzyć nawet w oddziale pomimo tego że wszyscy konsultanci i panie w okienkach mówią że będzie płatny, tak nie będzie - sprawdzone. Jeśli rachunek walutowy służy do spłąty kredytu jest on prowadzony bezpłatnie - przynajmniej ja takie stanowisko banku otrzymałem.

• Statystyki: 26 Posty | 2060 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek