mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

BPH konto walutowe w CHF lub spłata CHF w kasie

link this post Dodano w 09.08.2010

WItam,

Czy ma ktoś już założone konto walutowe w CHF lub spłącaił ratę kredytu bezpośrednio w kasie w CHF.

Z tego co wyliczyłem obecnie ze względu na spread przepłacamy lekko 20zł. Ja mam 342,70CHF miesięcznie do spłaty.

Na początek pani powiedizała z BPH, że musze aneksować umowę o możliwość spłąty CHF.

Ale czy to już potem obowiązue cały czas?

Czy spłąta samych CHF w BPH jest potem bardzo uciążliwa?

Pozdrawiam

Przem

link this post Dodano w 10.08.2010

Hej,

Dziś dostałem informacje z BPH i wcale łatwo nie jest spłacać w CHF.

Oto wymagania:

Aneks pozwalający na spłatę kredytu w CHF. Koszt aneksu to kwota około 500 zł. Wymagane jest złożenie wniosku o zmianę warunków umowy oraz złożenie następujących dokumentów:

- zaświadczenie o zarobkach osoby lub osób, które je musiały udokumentować,

- wyciąg z konta

- dowód osobisty

- odpis z księgi wieczystej

- akt notarialny

- pismo z wyjaśnieniem czemu wybierany jest taki sposób spłaty kredytu

Wniosek jest rozpatrywany do 14 dni.

To jakaś paranoja!. Mam nadzieję że sytuacja się zacznie zmienieć dzięki takiemu serwisowi jak ten.

Jesteśmy skazani na to że bank zarabia i na marży i na spreedzie.

link this post Dodano w 10.08.2010

gump007:

Hej,

Dziś dostałem informacje z BPH i wcale łatwo nie jest spłacać w CHF.

Oto wymagania:

Aneks pozwalający na spłatę kredytu w CHF. Koszt aneksu to kwota około 500 zł. Wymagane jest złożenie wniosku o zmianę warunków umowy oraz złożenie następujących dokumentów:

- zaświadczenie o zarobkach osoby lub osób, które je musiały udokumentować,

- wyciąg z konta

- dowód osobisty

- odpis z księgi wieczystej

- akt notarialny

- pismo z wyjaśnieniem czemu wybierany jest taki sposób spłaty kredytu

Wniosek jest rozpatrywany do 14 dni.

To jakaś paranoja!. Mam nadzieję że sytuacja się zacznie zmienieć dzięki takiemu serwisowi jak ten.

Jesteśmy skazani na to że bank zarabia i na marży i na spreadzie.

Niesamowite, równie dobrze mogliby dorzucić do tej listy badania okresowe oraz wykaz z BIK czy akty urodzenia rodziców.

Nie widzę uzasadnienia oprócz stwierdzenia jak klientowi maksymalnie utrudnimy to może mu się odechce.

Jako wyjaśnienie wpisałabym na twoim miejscu jedno zdanie: Rekomendacja S II, KNF pkt. 5.2.4

Powodzenia

link this post Dodano w 08.10.2010

Tak przypadkiem zerknąłem co się dzieje w innych bankach pod kątem spłaty bezpośrednio w walucie. Klienci Polbanku (w tym również ja) składają wnioski do banku o bezłatny aneks powołując się na rekomendację T 24.4. Polecam wątek:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.41366

The author has edited this post (w 08.10.2010)
link this post Dodano w 07.12.2010

Komuś się udało w BPH zmienić bezpłatnie walutę kredytu?

Właśnie zamieżam walczyć, powariowali z kursem franka teraz po prostu....

link this post Dodano w 27.12.2010

janek.oprych:

Komuś się udało w BPH zmienić bezpłatnie walutę kredytu?

Właśnie zamieżam walczyć, powariowali z kursem franka teraz po prostu....

ja też jestem tym żywo zainteresowany! Ktoś ma już jakieś pozytywne doświadczenia w tej kwestii?

pozdrawiam,

MK

link this post Dodano w 28.12.2010

Mam kredyt hipoteczny w byłym banku GeMoney obecnie BPH, udało mi się zmienić sposób spłaty, jednakże zapłaciłem za aneks 50 CHF zgodnie z taryfami opłat, do tego momentu wszystko było jakotako, jednak gdy wybrałem się do oddziału banku BPH w Siedlcach, tam gdzie mieszkam, pojawiły się problemy, odmówiono mi dokonania wpłaty raty we franku, złożyłem reklamacje, a w między czasie miła pani przyjmująca reklamacje, gdzieś zadzwoniła i dowiedziała się jak należy dokonać takowej wpłaty. Jednak nie dalej nie mogłem jej dokonać. Jednym słowem masakra mam nadzieję, że w najblizszym czasie pracownicy oddziału w Siedlcach się dokształcą, ale ogólnie całkowita ignorancja, cały czas wmawiano mi, że nie mogę w tym oddziale dokonać przelewu środków na konto kredytowe. Życze wszystkim powodzenia.

link this post Dodano w 30.12.2010

ja bedę na dniach wysyłał do banku wniosek.

zadzwoniłem dzisiaj do oddziału w Poznaniu, który prowadzi "pełną obsługę kasową" z zapytaniem, kiedy musze wpłacić franki, by były one zaksięgowane na poczet spłaty. Powiedziano mi, że tego samego dnia. Niemniej jednak "franków" nie mają w kasie, zatem musze przynieśc odliczoną kwotę.

Czy tu nie ma jakiś nieprawidłowości? Czy jest kłopotliwe uzyskiwanie w kantorze dokładnie takiej kwoty, jaka jest potrzeban do spłaty? mam tu na myśli, bilony, drobne banknoty...  Moja rata to  410,26 CHF.

Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?

link this post Dodano w 09.01.2011

Jeśli chodzi o nabywanie franka w kantorze to raczej na bilon bym nie liczył, raczej najmniejszy nominał to 10, 20, przynajmniej u mnie tak jest.

link this post Dodano w 14.01.2011

Dostałem odpowiedź na moje pisamo o darmową zmianę sposobu spłaty kredytu pobrane ze strony kupfranki.

W odpowiedzi na pismo z dnia 06.12.2010 r. uprzejmie informuję, że w przypadku Klientów, którzy podpisali umowę kredytową i wyrażą chęć spłaty rat kredytu w walucie, konieczne jest złożenie wniosku o aneks do umowy kredytowej, wprowadzający zmianę sposobu spłaty. Opłata za aneks jest zgodna z Tabelą Opłat i Prowizji Bankowych. Wejście w życie aneksu ma miejsce po miesiącu od dnia wpływu do banku aneksu podpisanego przez Klienta. Dopiero pierwsza rata następująca po tym terminie rozliczana będzie według nowych zasad.

Spłata rat dokonywana jest na ten sam rachunek, na jaki dokonywano spłaty w złotówkach. W przypadku spłaty kredytów w walucie, nie ma możliwości skorzystania z usługi polecenia zapłaty. Polecenie zapłaty powinno zostać odwołane lub będzie funkcjonować na dotychczasowych zasadach tj. wpłata przeliczana będzie po kursie sprzedaży Bank BPH S A, obowiązującym w dniu wpływu środków do Banku. Koszty przelewów na rachunek kredytowy ponosi Klient.

Jeśli jest Pan zainteresowany spłatą kredytu bezpośrednio w walucie do której indeksowany jest kredyt, bez podpisywania aneksu wprowadzającego zmianę sposobu spłaty, wpłacona kwota zostanie przeliczona po kursie kupna waluty Banku BPH SA, a następnie ponownie przeliczona po kursie sprzedaży Banku BPH SA. Kursy walut dostępne są na internetowej stronie Banku: www.bph.pl.

Kredyt może być spłacany gotówką w kasie Banku.

Jak widać bankowy beton. Gdzie teraz napisać skarge?

tagsTagi: BPH
  • Statystyki: 18 Posty | 2146 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu