mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zwrot opłaty z tytułu podwyższonej marży - wpis hipoteki do KW

link this post Dodano w 23.08.2010

Cześć mam pytanie.

Zdecydowałam sie wreszcie napisać pismi do Mbanku o zwrot pobranej przez bank opłaty z tytułu podwyższonej marży do czasu ustanowienia hipoteki. i dostałam dziwne pismo z banku i nie wiem co z tym zrobić. najpierw uporządkuję:

- 16.11. 2009 złozyłam w banku kopię odpisu z KW z wpisaną hipoteką (odpis z dnia 16.11.2009)

- 27.10.2009 - data wpisu hipoteki - ale nie wiem czy dobrą datę przyjełam ( czy data wpisu jest w odpisie z KW a jesli tak to gdzie? )

- bank obniżył mi oprocentowanie 06.12.2009

- ja wnosiłam o zwrot od 11.11.2009 do 06.12.2009

A odpowiedź z banku jest następująca:

"Informujemy iż Bank nie może przychylić się do Pani wniosku o korektę pobranych odsetek za okres od 11.11 - 06.12.2009, ponieważ z przekazanego przez Panią dokumentu nie wynika aby wpis do hipoteki nastapił z dniem 11.11.2009.

Jesli jest Pani w posiadaniu dokumentu urzędowego, w którym sąd potwierdza , że wpis hipoteki na rzecz BRE Banku stał sie prawomocny z data 11.11.2009 lub inna datą prosimy uprzejmie o jego przedstawienie - na jego podstawie Bank dokona korekty pobranych odsetek."

Czy ktos zwracał się do sądu o podobne potwierdzenie?

Czy ktos też takie pismo otrzymał?

Czekam na wasze uwagi.

Magda

link this post Dodano w 23.08.2010

@158mala

Odpowiedź znajdziesz na dziale kompendium. Przeczytaj uważnie do końca,

http://kupfranki.pl/networks/news/news.5748

The author has edited this post (w 23.08.2010)
link this post Dodano w 01.09.2010

Przeczytałem do końca wszystko. Ściągnąłem wniosek. I dalej nie wiem, czy trzeba wyliczać Bankowi konkretną kwotę a jeśli tak to czy jest jakiś "sprawdzony" sposób uwzględniający również ustawowe odsetki. Oczywiście mogę to zrobić ale nie chce się wyłożyć na jakimś drobiazgu który będzie powodem odrzucenia np. "Niestety ale Pana wyliczenia nie zgadzają się z naszymi i Pana wniosek jest odrzucony etc.."

frank8:

Przeczytałem do końca wszystko. Ściągnąłem wniosek. I dalej nie wiem, czy trzeba wyliczać Bankowi konkretną kwotę a jeśli tak to czy jest jakiś "sprawdzony" sposób uwzględniający również ustawowe odsetki. Oczywiście mogę to zrobić ale nie chce się wyłożyć na jakimś drobiazgu który będzie powodem odrzucenia np. "Niestety ale Pana wyliczenia nie zgadzają się z naszymi i Pana wniosek jest odrzucony etc.."

Nie, pozwól bankowi aby to on w odpowiedzi na Twój wniosek, przedstawił Ci sposób kalkulacji kwoty należnej do zwrotu oraz odsetek ustawowych.

Istotne jest abyś wiedział: od kiedy wpis hipotek jest prawomocny, do kiedy bank pobierał opłate z tytułu podwyższonej marży/ubezpieczenia pomostowego i ile ona wynosiła (umowa).

Kiedy otrzymasz wyliczenia zwrotu z banku, sprawdź czy daty się zgadzają, przeanalizuj sposób przedstawionej kalkulacji i czy zawiera ona odsetki.

Kalkulator odsetek.

A to o odsetki też się mogę upomnieć? Ode mnie bank zażądał udowodnienia od kiedy wyrok jest prawomocny (muszę dostarczyc dokument urzędowy z sądu). Pobierali mi ten 1% niesłusznie przez miesiąc ( od listopada do grudnia 2009). Własnie dostałam dokumnet z sądu i chętnie upomniałabym sie o odsetki też tylko zastnawiam sie od kiedy te odsetki by sie naliczyło (od dnia w którym dostarcze dokument z sądu o dacie uprawomocnienia czy od listopada 2009.??

• Statystyki: 5 Posty | 1244 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek