mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

rekomendacja t w praktyce

link this post Dodano w 25.08.2010

witam mamy pytanie czy ktos juz stosował zapisy rekomendacji t w praktyce a w szczególności    zapisu punktu 24.4

W przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej bank powinien, na

życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia

i spłaty kredytu w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może

wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby

utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.

Jestem ciekawy czy bank tak bez walki zrezygnuje z opłaty za aneks zmieniajacy walute kredytu z zł na chf. Inna ciekawa kwestia dotyczy rachunku potrzebnego do obsługi konta. Czy bank zagwarantuje bezpłatny rachunek techniczny. Jak do tej pory to mam rachunek techniczny w złotych. rachunek walutowy kosztuje w millennium 2 chf. macie juz jakies przemyslenia i doswiadczenia w tej kwestii. Z tego co ogólnie czytałem to niby mam racje ale............

pozdrawiam

link this post Dodano w 25.08.2010

mfranek:

witam mamy pytanie czy ktos juz stosował zapisy rekomendacji t w praktyce a w szczególności    zapisu punktu 24.4

W przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej bank powinien, na

życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia

i spłaty kredytu w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może

wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby

utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.

Jestem ciekawy czy bank tak bez walki zrezygnuje z opłaty za aneks zmieniajacy walute kredytu z zł na chf. Inna ciekawa kwestia dotyczy rachunku potrzebnego do obsługi konta. Czy bank zagwarantuje bezpłatny rachunek techniczny. Jak do tej pory to mam rachunek techniczny w złotych. rachunek walutowy kosztuje w millennium 2 chf. macie juz jakies przemyslenia i doswiadczenia w tej kwestii. Z tego co ogólnie czytałem to niby mam racje ale............

pozdrawiam

Na doświadcznie za wcześnie, punkt który podajesz 24,4 wszedł w życie dopiero przedwczoraj tj 23.08. Trzeba będzie poczekać.

Co do przemyśleń to wcale o aneks bym się na twoim miejscu nie opominała, po co ci on do szczęścia i po co masz płacić 500 zł za jakiś durny kawałek papieru. Po prostu zgłoś bankowi że chcesz skorzystac z pkt 24,4 rekomendacji t i tyle.

link this post Dodano w 31.08.2010

mfranek:

...

Jak do tej pory to mam rachunek techniczny w złotych. rachunek walutowy kosztuje w millennium 2 chf. ...

Witam,

Ja już spłacam kredyt we frankach ładnych parę miesięcy i bank nie pobiera mi 2 CHF za prowadzenie rachunku. Za aneks płaciłem 500 zł.

link this post Dodano w 21.10.2010

Czy ktoś próbował już zmienić sposób spłacania kredytu na franki w banku millenium po wejściu w życie rekomendacji T ? Ja byłem dzisiaj w banku  (21.10.2010r. a więc 2  miesiące po wejściu w życie przepisów) i powiedziano mi że opłata za zmianę rachunku do spłaty kredytu wynosi 500 zł czyli nic się nie zmieniło. Jednym zdaniem: Millenium ma rekomendację T głęboko w d...e i nadal skutecznie utrudnia swoim klientom możliwość spłaty we frankach poprzez stosowanie barier finansowych.

Co należy zrobić w tym wypadku ? Do kogo pisać ?

Być może jednak ma ktoś jakieś pozytywne doświadczenia odnośnie możliwości zmiany spłacania kredytu w tym banku na płatności we frankach. Z chęcią dowiem się czegoś na ten temat.

The author has edited this post (w 21.10.2010)
link this post Dodano w 21.10.2010

wyzdro:

Czy ktoś próbował już zmienić sposób spłacania kredytu na franki w banku millenium po wejściu w życie rekomendacji T ? Ja byłem dzisiaj w banku  (21.10.2010r. a więc 2  miesiące po wejściu w życie przepisów) i powiedziano mi że opłata za zmianę rachunku do spłaty kredytu wynosi 500 zł czyli nic się nie zmieniło. Jednym zdaniem: Millenium ma rekomendację T głęboko w d...e i nadal skutecznie utrudnia swoim klientom możliwość spłaty we frankach poprzez stosowanie barier finansowych.

A czy w banku byłeś po prostu się dowiedzieć i rozmawiałeś z pracownikiem? Czy może próbowałeś złożyć/złożyłeś wniosek o zmianę spłaty dostępny na tej stronie?

link this post Dodano w 24.11.2010

Złożyłem prośbę do banku na piśmie. Bank oczywiście zgodził sie na zmianę pozwalającą spłacać kredyt we frankach ale nie zrezygniował z opłaty 500 zł (ja mam 3 kredyty więc dla mnie to jest 1500 zł) . TWIERDZI BOWIEM ŻE PKT. 24.4 REKOMENDACJI T DOTYCZY JEDYNIE KREDYTÓW ZACIĄGNIĘTYCH OD MOMENTU WEJŚCIA W ŻYCIE TEJ REKOMENDACJI CZYLI OD 23.08.2010 R. NIE DOTYCZY ZAŚ KREDYTÓW STARSZYCH. Prawda to ?

link this post Dodano w 25.11.2010

uważam że Ty chcesz to zorbić teraz, a nie przed 23.08.2010. A więc opłata nie powinna byc pobrana. Natomiast jak jest to nie wiem, ale tez mnie to interesuje.

link this post Dodano w 18.01.2011

Napisałem na Bank Millennium skargę do Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego że odmawia mi możliwości skorzystania z zapisów pkt. 24.4 rekomendacji T. Szczególowo wszystko opisałem i czekam na odpowiedź. Poinformuję o postępach sprawy.

link this post Dodano w 27.01.2011
witam ja też miałem taki zamiar także będę czekał z niecierpliwością na postępy w twojej sprawie. jak będziesz miał info to podziel się na forum z wynikami Dzięki
link this post Dodano w 05.02.2011

Witam wszystkich.

Też prowadzę spór z bankiem o możliwość spłaty bezpośrednio w chf.

Mnie zastanowiła inna kwestia. W umowie mam zapis:

„Wszelkie zmiany umowy wymagają zawarcia aneksu do Umowy pod rygorem nieważności, za wyjątkiem:

...

1. zmiany rachunku do spłaty kredytu pożyczki

...”

Natomiast w tabeli opłat i prowizji z 01.02.2011 mamy taki oto zapis:

„Za zmianę rachunku do obsługi kredytu/pożyczki 500 PLN”

Mam teraz konto lokacyjne, z którego jest pobierana rata pilnej pożyczki w PLN i rata kredytu hipotecznego. Nie chcę zmieniać rachunku do obsługi tych kredytów. Chcę aby bank podał mi konto, na które mogę wpłacać franki, a z tego co czytałem to bank ma taki obowiązek i musi podać mi konto do wpłat na poczet kredytu hipotecznego.

Dodatkowo rekomendacja SII wyraźnie mówi, że na życzenie klienta bank musi dać taką możliwość.

W wyżej wymienionym przypadku nic nie ma w tabeli opłat. Czekam teraz na odpowiedź banku.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat ?

• Statystyki: 12 Posty | 1682 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu