ja-klientDB:
Mam do was pytanie. Proszę abyście mnie wyprowadzili z błędnego myślenia lub też potwierdzili jego poprawność.
W DB za podpisanie aneksu o formie spłaty z PLN na CHF-a pobierają prowizję 0,8% od salda kredytu.
Czy zatem przy kwocie 115 tys. CHF będzie to około 900CHF? Czy mają tu jakiś myk którego nie czytam? no i przy jakim kursie to przeliczają kwotę do zapłaty?
Jeśli jest to kwota około 900CHF to daje mi to jakieś 2900PLN.
jeśli przeliczę, że np. przez kolejne 24 lata miałbym oszczędności około 50 zł miesięcznie to daje mi w sumie jakieś 11500 PLN
czy dobrze rozumuję?
Witaj,
W pierwszej kolejności radzimy abyś zwrócił się do banku z wnioskiem o BEZPŁATNĄ zmianę sposobu spłaty kredytu na podstawie Rekomendacji T.
Opracowany wniosek znajdziesz: http://kupfranki.pl/networks/files/file.29286
Prowizja która Getin Noble bank ma w swojej tabeli wynosi 0,8% kwoty pozostałej do spłaty i przeliczana jest po średnim kursie NBP w dniu wymagalności - przed podpisaniem aneksu.
Zatem przykładowo dla kwoty 115 tys. to 920 CHF x dzisiejszy średni NBP 3,0554 to nieco ponad 2810 PLN.
Zatem pomimo opłaty która w świetle Rekomendacji T nie powinna być tak wygórowana jak 0,8% i wynosić przykładowo tak jak wcześniej za aneks 100-200 zł i tak przy spreadzie Getin Noble, przejście na spłatę bezpośrednią będzie operacją bardzo opłacalną.
The author has edited this post (w 26.08.2010)