Witam wszystkich
Od 23 08 2010r obowiązuja rekomendacja T KNF-u.
Gdy wczoraj zobaczyłam że spread wynosi 17 gr postanowiłam udac się do naszego krwiopijcy i wysłuchać ich stanowiska do tejże rekomendacji.
"Rekomendacja T/ Rekomendacja 24 pkt. 4
W przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej bank powinien, na
życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia
i spłaty kredytu w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może
wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby
utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości."
MIła Pani w oddziale poinformowała mnie że żadnych zmian nie wprowadzili i jest jak było czyli:
-aneks 500zł
-konto walutowe
-brak możliwości wpłat kasowych w CHF ( w USD i EUR można !)
Pani chciała mnie szybko spławić ale gdy cytowałam Jej szczegóły nie mając za bardzo argumentu postanowiła skonsultować to telefonicznie z prawnikiem (ściema
Rzekomy prawnik stwierdził że dla nowych klientów i owszem można ale na warunkach wymienionych powyżej (phi żadna łaska) dla "starych" narazie nie. Może szykują coś? a może ściema.Pani mówiła żeby pisac do centrali i tak zrobię!
Analizując rekomendację to:
za aneks 500zł ! czemu????
bank powinien, nażyczenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia
i spłaty kredytu w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może
wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby
utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości."
aneks 500zł to obowiązek ponoszenia kosztu, i gdzie jest napisane że są to tylko nowe umowy???brak możliwości wpłaty CHF w kasie! czemu???
"Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości."Wiem że temat jest cięzki ale warto spróbować. Napewno ich prawnicy już nad tym główkują żeby nie stracić nawet 0,01 CHF.
W mojej ocenie główną bronią może być słowo POWINIEN zamiast ma obowiązek, jest zobowiązany itp.
Piszcie co Wy na toPozdrawiam