mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

REKOMENDACJA T 24.4 !!!

link this post Dodano w 02.09.2010

To mam prośbę jeszcze,żyby określić drogę wyboru. List czy petycja? Petycja będzie łatwiejsza do przeprowadzenia. List zaś daje nam szanse załatwienia sprawy delikatnie...

The author has edited this post (w 02.09.2010)
link this post Dodano w 03.09.2010

Ja osobiście wolałbym list, na list mają obowiązek odpowiedzieć, zaś na petycje nie muszą.

Z tego co przewiduję może być problem z zebraniem odpowiedniej ilości kredytobiorców. Przydałoby się jakieś wsparcie medialne albo ogłoszeniowe.

Mineła doba i zainteresowanie że ho ho Nic to. Zaczekajmy jeszcze kilka dni np:do końca przyszłego tygodnia żeby dać szanse na zapoznanie się z tematem. Nie każdy loguje się na stronie codzienie.

Myślę że jednak lepszą formą na początek będzie list. Da szanse załatwienia sprawy bez szwanku dla imienia banku.

Nawet jeśli się nas zbierze kilka czy kilkadziesiąt osób warto próbować. Zasygnalizujemy problem i będziemy mieli czyste sumienie ,że próbujemy coś zmienić. Lepsze to niż bierne denerowanie się że jest jak jest...

A propo chorego systemu nie wiem kto dopuścił do sytuacji prawnej w której przelew z Polski do Polski w walucie obcej idzie jako międzynarodowy przez pół Europy. W każdym bądź razie to prawo jest do bani, a na tej sytuacji zyskują tylko iwyłącznie banki

Jestem z Wami

też się dołączam i popieram wysłanie listu

@radosny, 155kpol i inni popierający,

Zaproponujcie treść listu.

Dopracujmy jego treść w ramach Fundacji następnie będziemy mogli go opublikować na łamach KupFranki, z możliwością dodania głosu poparcia. Każdy z "Polbankowców" będzie też mogł pobrać wzór listu z KupFranki i wysłać w swoim imieniu do Polbanku.  Będziemy mogli też skierować mailing do 172 osób, które zarejestrowały się jako klienci Polbanku w ramach kupfranki.

The author has edited this post (w 03.09.2010)

@kupfranki.org - dziękuje za pomysł mailingu w ramach wortalu i wsparcie doświadczeniem. Z pewnością skorzystamy. Ze swojej strony postaram się w wolnej chwili (tj.do końca weekendu) przygotować roboczą wersję pisma. Jednocześnie proszę osoby czujące się na siłach zrobić swoją wersję o przeslanie do @kupfranki.org. Co kilka głów to nie jedna... Ponadto może wypłyną też inne ważne tematy które powinniśmy poruszyć w kontakcie z PB??

The author has edited this post (w 03.09.2010)

Także się dołączam.

Wczoraj dzwoniłem na infolinie i powiedzieli mi, że koszt aneksu w/g ich interpretacji nie zalicza się do punktu rekomendacji.

Po tym zadzwoniłem do KNF i powiedzieli, abym napisał pismo bo w/g ich Polbank narusza przepis. Pismo najpierw mam napisać do centrali Polbanku i odpowiedź banku mam przesłać wraz z pismem przewodnim do KNF.

link this post Dodano w 04.09.2010

Witam,

Ja mam wątpliwości, czy do umożliwienia spłaty kredytu w CHF potrzebny jest jakikolwiek aneks do umowy i mam wrażenie, że Polbank jak zwykle stara się wykpić kosztem klientów.

Jedynym zapisem odnoszącym się do rachunku spłaty w mojej umowie jest par. 6 ust. 6:

"Raty kredytu oraz inne należności związane z kredytem pobierane są z rachunku bankowego wskazanego w treści Pełnomocnictwa, stanowiącego załącznik do niniejszej Umowy (...)".

W pełnomocnictwie ani w samej umowie nie ma ani słowa w jakiej walucie jest prowadzony rachunek. Jest za to odpowiedni zapis ale... w Regulaminie. Par. 9 ust. 1:

"Raty spłaty kredytu pobierane są z rachunku bankowego Kredytobiorcy, prowadzonego w złotych, wskazanego w Umowie."

Wydaje mi się, że Polbank chcąc zastosować się do Rekomendacji powinien zmienić regulamin, który na dzień dzisiejszy jest sprzeczny z zaleceniami tejże Rekomendacji a nie umowę z klientem.

Co o tym sądzicie? Czy takie rozumowanie trzyma się kupy?

• Statystyki: 120 Posty | 9047 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek