mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Rekomendacja T = aneks za spłatę w walucie za darmo?

link this post Dodano w 02.09.2010

http://www.knf.gov.pl/Images/Rekomendacja%20T_tcm75-18474.pdf

Rekomendacja 24 punkt 4:

W przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej bank powinien, na życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia i spłaty kredytu w walucie do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.

Czy to oznacza, ze będzie wszędzie aneks za rozsądną cenę?  

Wątpliwości mam takie:

1. czy to obejmuje również klientów którzy juz mają umowy przed wejsćiem rekomendacji? Moim zdaniem obejmuje, bo skoro  ma "umożliwić i zagwarantować w umowie" to jest zobowiązany do podpisania aneksu na zyczenie klienta

2. czy TOiP wprowadzone przed 23.08.2010 (czyli przed wejściem w życie rekomendacji T) zakładające wysokie opłaty muszą zostać zmienione czy nie? Bo skoro "nie może wprowadzać" to może nie może od 23 sierpnia a to co już wprowadził jest dopuszczalne. Pewnie prawnicze łebki z banków tak to interpretują, ale jakie jest Wasze zdanie?

The author has edited this post (w 02.09.2010)
link this post Dodano w 24.11.2010

Bank Millenium na mój wniosek zgodził sie na zmianę pozwalającą spłacać kredyt bezpośrednio we frankach ale nie zrezygniował z opłaty 500 zł (ja mam 3 kredyty więc dla mnie to jest 1500 zł) . TWIERDZI BOWIEM ŻE PKT. 24.4 REKOMENDACJI T DOTYCZY JEDYNIE KREDYTÓW ZACIĄGNIĘTYCH OD MOMENTU WEJŚCIA W ŻYCIE TEJ REKOMENDACJI CZYLI OD 23.08.2010 R. NIE DOTYCZY ZAŚ KREDYTÓW STARSZYCH. Prawda to ?

link this post Dodano w 24.11.2010

wyzdro:

Bank Millenium na mój wniosek zgodził sie na zmianę pozwalającą spłacać kredyt bezpośrednio we frankach ale nie zrezygniował z opłaty 500 zł (ja mam 3 kredyty więc dla mnie to jest 1500 zł) . TWIERDZI BOWIEM ŻE PKT. 24.4 REKOMENDACJI T DOTYCZY JEDYNIE KREDYTÓW ZACIĄGNIĘTYCH OD MOMENTU WEJŚCIA W ŻYCIE TEJ REKOMENDACJI CZYLI OD 23.08.2010 R. NIE DOTYCZY ZAŚ KREDYTÓW STARSZYCH. Prawda to ?

Według banku, prawda.

Nie sądzimy jednak aby KNF i UOKiK podzielały taki punkt widzenia...

Analogicznie, cześć banków przedstawiała powyższe stanowisko przy wejściu w życie pkt 5.2.4 Rekomendacji S II (lipiec 2009) umożliwiającego spłatę bezpośrednią. Nawet Prezes Związku Banków Polskich, Pan Pietraszkiewicz wielokrotnie wypowiadał je w mediach. Jednak reprezentowane przez środowisko bankowe poglądy na sprawę NIE BYŁO TO ZGODNE ze stanem faktycznym.

W naszej ocenie bank odbija piłeczkę, licząc że Klient "nie wie", "się nie dowie" albo "mu się nie będzie chciało" dochodzić swoich praw.

W skali działalnosci banku, taka strategia przynieść może ogromne korzyści... (dla banku).

The author has edited this post (w 24.11.2010)
link this post Dodano w 18.01.2011

Napisałem do Urzędu KNF skargę na Millennium że uniemożliwia mi skorzystanie z zapisów rekomendacji T. Jak dostanę jakąś dopowiedź to dam znać.

The author has edited this post (w 18.01.2011)
link this post Dodano w 21.02.2011
Czy Urząd KNF odpowiedział na skarge?
link this post Dodano w 14.03.2011
KNF odpowiedział na skargę . Skan pisma o nazwie KNF (4 strony) wrzuciłem do albumu mBank
link this post Dodano w 14.03.2011

Mają już na to odpowiedni szablon

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.55322:2

więc kolejnym natrętom odpowiadać będą szybko

Ale widzę jedną różnicę (pozytywną) na tych skanach. KNF pisze, że punktowi 24.4 podlagają w kwestii spłaty wszystkie umowy (przedostatni akapit na skanach), zaś w kwestii uruchamiania tylko "nowe". W sumie racja - jak kredyt juz uruchomiony to uruchomić sie go po raz drugi na nowych zasadach nie da.

Jest to jednak w sprzeczności z tym, co odpowiedzieli ponoć greckiemu-smrodkowi i co opisuje on w cytowanym niżej poście

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.41366:12

"Z przykrością stwierdzam że urzędnicy KNF zinterpretowali te zapisy tak samo jak banki tzn. zerowy koszt zmiany sposobu spłaty jest możliwy ale dotyczy tylko nowo podpisywanych umów kredytowych po dacie wejścia w życie rek. T (jeśli klient o to sam nie poprosił przed podpisaniem umowy to straci tą możliwość jaką daje mu w tym zakresie rek. T) natomiast obowiązujące umowy nie podlegają temu konkretnemu zapisowi rek. "T". "

To jak właściwie jest? "Stare" umowy podlegają rekomendacji w jakimkolwiek zakresie czy nie podlagaja w żadnym? Może fundacja wydobyłaby jakąś wiążącą odpowiedź z KNF i opublikowała?

• Statystyki: 7 Posty | 1067 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek