mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Multibank i aktualna najlepsza metoda splaty we frankach

link this post Dodano w 20.10.2010

Witam,

Chcialbym sie dowiedziec jaka jest obecnie najlepsza opcja splaty kredytu w CHF w Multi. Jako ze aneks do umowy kosztuje 200zl, prosze o mozliwe doswiadczenia / wiedze w tym temacie.

1. Alior - zakladamy konto KANTOR, potem zaprzelew 5zl i oszczednosc ok10zl przy 200CHF. Ale... czy ktos juz to testowal i wie czy Alior nie pobierze wiecej niz 5zl z racji prowizji bankow posredniczacych w transakcji do Multi? Czy to bedzie tylko 5zl i amen?

2. Kantor - spread taki sobie, znowu czy ktos to testowal na wlasnej skorze i moze sie podzielic doswiadczeniami co do wszystkich oplat?

3. Opcja wplaty w kasie oczywiscie odpada, Multi tego nie obsługuje.

Pzdr i z gory dziekuje za pomoc.

Radek

Edytowano w 05.11.2010
link this post Dodano w 05.11.2010

75 wyświetleń i  zero odpowiedzi?

Czy tylko ja mam podobny problem?

Ode mnie dostaniesz info na ten temat w nastepnym tygodniu. Z tym że ja testuję opcję przelewu CHF z CITI do multibanku-poszedł wczoraj. Wedle zapewnień obu banków nie powinno być żadnej opłaty, no ale pożyjemy, zobaczymy. Co prawda Mikołaj blisko ale jakoś ciężko u mnie z wiarą w niego:) Zwłaszcza że chodzi o polskie banki!

Uff, dzieki ze jest ktos jeszcze kto sie za to wzial:)

Czekam na info zatem z niecierpliwoscia:)

ellah75:

Część zagadki już mam, przy przelewie 1335 CHF CITI wzięło 6,65 CHF, teraz zobaczymy co na to Multibank. Ale to pewnie koło wtorku/środy dopiero.

link this post Dodano w 08.11.2010

ellah75:

Witam,

Chcialbym sie dowiedziec jaka jest obecnie najlepsza opcja splaty kredytu w CHF w Multi. Jako ze aneks do umowy kosztuje 200zl, prosze o mozliwe doswiadczenia / wiedze w tym temacie.

1. Alior - zakladamy konto KANTOR, potem zaprzelew 5zl i oszczednosc ok10zl przy 200CHF. Ale... czy ktos juz to testowal i wie czy Alior nie pobierze wiecej niz 5zl z racji prowizji bankow posredniczacych w transakcji do Multi? Czy to bedzie tylko 5zl i amen?

2. Kantor - spread taki sobie, znowu czy ktos to testowal na wlasnej skorze i moze sie podzielic doswiadczeniami co do wszystkich oplat?

3. Opcja wplaty w kasie oczywiscie odpada, Multi tego nie obsługuje.

Pzdr i z gory dziekuje za pomoc.

Radek

Wysylalem z Aliora do mbanku (tez BRE) i zaplacilem 5 zeta i bylo w 3 dni.

Wazne: opcja SHA re przy kosztach i koniecznie 'PL' w numerze rachunku IBAN przed numerem konta. Mbank nic nie wzial za "odebranie' przelewu. Poodbniez do Nordea-dziala. A wiec 5 zeta i amen (przez internet...choc kupe wlosow wyrwalem zanim wpadlem na to PL przed IBANem razem z Infolinia ALIORA)

Kupowalem w KANTOR i dziala. SMieszne jest, za w pierwszym 'oknie' przy przelewie podswietla kurs standardowy z tabeli. Trzeba potwierdzic 1 raz i nagle w kolejnym oknie strona 'zaczyna kumac' ze konto KANTOR i kurs jest lepszy i go pokazuje i przelicza prawidlowo... Kwota CHF pojawia sie na rachunku KANTOR w nastepnym podswietleniu kont w ALIORZE i mozna sie zabierac do przelewu.

Edytowano w 08.11.2010
link this post Dodano w 10.11.2010

ellah75:

Dalszy ciąg info. Citi bank kwotę 6,65CHF oddał a Multibank nic nie pobrał na przyjęcie przelewu w CHF. Czyli jest gites:)

pzdr

tomasz.kowalski:

ellah75:

Czekam na infoatem z niecierpliwoscia:)

Dalszy ciąg info. Citi bank kwotę 6,65CHF oddał a Multibank nic nie pobrał na przyjęcie przelewu w CHF. Czyli jest gites:)

pzdr

Dzieki za newsa!

Czy mógłbyś napisać krótkie podsumowanie ze wszystkimi opłatami i opisem krok po kroku jak to wygląda z opcją poprzez Citi? Dzieki:)

ellah75:

tomasz.kowalski:

ellah75:

Czekam na infoatem z niecierpliwoscia:)

pzdr

Dzieki za newsa!

Czy mógłbyś napisać krótkie podsumowanie ze wszystkimi opłatami i opisem krok po kroku jak to wygląda z opcją poprzez Citi? Dzieki:)

Jedyna opłata jak była po drodze to 200 zł za ankes w Multibanku. Moim skromnym zdaniem warto to robić jak sie ma bardzo duży kredyt albo przy dużych nadpłatach. Ja przy swojej nadpłacie mogę zaoszczędzić ok 5 k PLN na różnicy w spreadzie miedzy CITI a MUlti.

1. Otwierasz konto w CITI w PLN (dodaja ci subkonto w CHF)

2. Wnioskujesz o aneks w Multi (ja czekałem tylko tydzień)

3. Przelewasz PLN do CITI

4. Robisz przelew wewnetrzny w CITI miedzy kontami z PLN na CHF. (wygoogluj sobie instrukcje CITI jak to zrobić-przydatne)

5. Przelew zagraniczny z CITI do Multi w CHF (około 3 dni roboczych). Tak jak pisałem biorą kasę w CHF a potem oddają(ok. 0,4 do 0,5% wartości przelewu).

6. Jak już masz aneks w Multi to pojawia ci sie w systemie konto w CHF na ktorym masz swoje franki.

Dzieki Tomek,

Jezeli chodzi o zalozenie konta w Citi - jest ono calkowicie bezplatne? Jakies oplaty za wydanie karty debetowej czy cos w tym stylu?

Druga sprawa to przelew wewenetrzny w Citi czyli de facto zakup frankow - po jakim kursie jest to liczone i czy w miare rozsadnie?

• Statystyki: 12 Posty | 1819 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek