mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Polbank miesza w kontach, konta do obsługi kredytu bezpieczne?

link this post Dodano w 02.11.2010

Witam.

Skończyły się żarty, zaczęły schody. Pewnie niektórzy zauważyli, że nazwy rachunków w Polbanku uległy zmianie, uzyskując dopisek "mistrzowskie". Jak wiadomo zmiany, zazwyczaj są na gorsze.

Oto, jaką dziś otrzymałem wiadomość na skrzynkę w bankowości internetowej.

Szanowni Państwo,

W Polbanku codziennie pracujemy nad tym, by naszą ofertę jak najlepiej dopasować do potrzeb i oczekiwań naszych Klientów. Dlatego jest mi niezwykle miło poinformować o zmianach, jakie wprowadzamy w naszej ofercie od 1 listopada 2010 r.
Dotychczasowy Rachunek Gotówkowy zmienia się na lepsze: środki powyżej 500 zł będą oprocentowane aż na 3% w skali roku, co sprawia, że na jednym koncie mają Państwo połączone cechy rachunku bieżącego i oszczędnościowego. Wysokie oprocentowanie to tylko jedna z zalet Mistrzowskiego Konta Osobistego – bo taką nazwę przyjmie od 1 listopada 2010 r. obecny Rachunek Gotówkowy. W dalszym ciągu pozostaną:
• bezpłatne wypłaty z ponad 2000 bankomatów Polbanku i Euronetu,
• bezpłatne wszystkie przelewy internetowe.

Jednocześnie wprowadzamy opłatę miesięczną za prowadzenie rachunku w wysokości 6 zł, która może być zwrócona w kolejnym miesiącu. Wystarczy dokonać co najmniej 5 transakcji bezgotówkowych kartą płatniczą do konta. Aby przekonać Państwa, jak korzystne jest przelewanie pensji i realizacja transakcji poprzez Mistrzowskie Konto Osobiste, do 31 stycznia 2011 r. nie będziemy pobierać opłaty miesięcznej za prowadzenie rachunku.

Nowością jest też Rachunek Pomagający, stworzony z myślą o Klientach korzystających z produktów takich jak kredyty hipoteczne, lokaty terminowe, fundusze inwestycyjne oraz polisy ubezpieczeniowe. Konto to posiada jedynie podstawowe funkcjonalności. Zgromadzone na nim środki nie będą oprocentowane oraz nie będzie pobierana opłata miesięczna za jego prowadzenie.

Jeżeli rezygnują Państwo z korzyści, jakie daje Mistrzowskie Konto Osobiste, a konto ma Państwu służyć jedynie do obsługi innego produktu w naszym banku, mogą Państwo w dowolnej placówce zrezygnować z Mistrzowskiego Konta Osobistego i otworzyć Rachunek Pomagający.

Chciałabym jednocześnie zaznaczyć, iż posiadacze kredytu hipotecznego w Polbanku, zgodnie z już zawartą umową o kredyt hipoteczny i Regulaminem Konta, mają  zagwarantowane prowadzenie Mistrzowskiego Konta Osobistego bez opłaty miesięcznej.

Pragnę również poinformować, że wraz z końcem października br. zaprzestajemy otwierania nowych Rachunków: Oszczędzającego i Premiowanego. Osoby, które posiadają już tego typu rachunki, mogą dalej z nich korzystać na dotychczasowych warunkach.
W dalszej części tej informacji mogą Państwo znaleźć Tabelę Opłat i Prowizji rachunków bankowych prowadzonych dla Klientów indywidualnych w Polbank EFG, Tabelę Oprocentowania rachunków bankowych prowadzonych dla Klientów indywidualnych w Polbank EFG obowiązujących od 1 listopada 2010 r.

Jednocześnie uprzejmie informuję, że w ciągu 14 dni od otrzymania tej informacji przysługuje Państwu prawo do złożenia pisemnego
wypowiedzenia Umowy Konta ze skutkiem natychmiastowym.
W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, zachęcam do kontaktu z naszymi doradcami w dowolnej placówce Polbanku lub pod numerami telefonów: 801 822 500 i 22 3 822 500.

Z wyrazami szacunku
Magdalena Markiewicz
dyrektor departamentu
produktów depozytowych

Wynika z tego, że nasz konta do obsługi kredytu w dalszym ciągu pozostają bezpłatne. Inaczej, byłby to uzasadniony powód wymówienia umowy, oraz złamaniem zabronionej klauzuli jaką mamy w umowie, wymuszającej posiadanie konta do kredytu w Polbanku.

Jakby ktoś chciał pdf wraz nowa tabelą oprocentowania, to proszę na PW podać adres mailowy. Podeślę.

The author has edited this post (w 02.11.2010)

"Skończyły się żarty, zaczęły schody." - z całym szacunkiem, ale rozpoczynanie informacji o nic nie znaczącej zmianie (dla wszystkich obecnych kredytobiorców), takim tytułem (groźnie brzmiącym) to mała nadinterpretacja. Pozdrawiam 

A czy nie uważacie, że wypadałoby poinformować klientów PRZED wprowadzeniem takich "niespodzianek"? Ja już powoli wysiadam z tym półbankiem, w najbliższym czasie postaram się przejść po bankach, dokąd mógłbym przenieść się ze spłatą i przedstawię wyniki.Może ktoś już może się pochwalić jakimiś owocami rozmów z innymi bankami?

Mam dość comiesięcznych zmian a to w umowie, a to w taryfie opłat, a to w nazwach i opłatach. Poprostu nie mam czasu na siedzenie i studiowanie news'ów z półbanku...

@adamos.

Informacja ta dotrze zapewne do Ciebie wraz z wyciągami z konta lub jako osobna korespondencja. U mnie zazwyczaj tak to wygląda. Wrzuciłem info, może ktoś je przeczyta i nie będzie miał stanu przedzawałowego po otrzymaniu oficjalnej korespondencji

Praktycznie we wszystkich bankach (z których korzystam) tak jest, że wprowadzane są zmiany z zaznaczeniem od kiedy będą obowiązywać, a klient zazwyczaj dowiaduje się o nich później. Nie dostałem jeszcze nigdy informacji, przed datą obowiązywania zmian

Dlatego masz okres wypowiedzenia, jeżeli się z nimi nie zgadzasz

Pozdrawiam.

link this post Dodano w 08.11.2010

Witam wszystkich

Czy widzicie gdzieś w nowej Tabeli oplat i prowizji opłatę za przelew przychodzący?

link this post Dodano w 09.11.2010

Nie. A dlaczego pytasz?

link this post Dodano w 09.11.2010

moon, zastanawiam się czy czegoś nie kombinują czy np mogą nas zaskoczyć jakąś opłatą i wykpić się, że to nie oni..?

link this post Dodano w 10.11.2010

adamos:

moon, zastanawiam się czy czegoś nie kombinują czy np mogą nas zaskoczyć jakąś opłatą i wykpić się, że to nie oni..?

Nie bardzo rozumiem- w jaki sposób mogą wykpić się, że to nie oni ?? Jeśli nie bank to kto w takim razie ????

Ja również odczytałem tę wiadomość. Jest tam zawarte:

Chciałabym jednocześnie zaznaczyć, iż posiadacze kredytu hipotecznego w Polbanku, zgodnie z już zawartą umową o kredyt hipoteczny i Regulaminem Konta, mają  zagwarantowane prowadzenie Mistrzowskiego Konta Osobistego bez opłaty miesięcznej.

ale dodatkowo napisali:

Nowością jest też Rachunek Pomagający, stworzony z myślą o Klientach korzystających z produktów takich jak kredyty hipoteczne, lokaty terminowe, fundusze inwestycyjne oraz polisy ubezpieczeniowe.

i teraz nie wiem o co chodzi. Nie będą pobierać opłaty a z drugiej strony stworzyli rachunek pomagający (nie wiem w czym). Poczekam do końca stycznia i zobaczę co się będzie działo a propos opłat i w razie czego będę składał reklamację.

The author has edited this post (w 10.11.2010)
link this post Dodano w 11.11.2010

@Zbyszek,

zapewne chodzi o to, że jak chcesz zlikwidować konta, które masz obecnie związane z kredytem hipotecznym, to założą konto wspomagające w ich miejsce.

Konto pomocnicze, zostało stworzone także dla nowych klientów, którzy nie będą chcieli płacić dodatkowych pieniędzy na obsługę związaną z kredytem (no bo opłata za prowadzenie konta powiązanego z obsługą kredytu, jest dodatkowym kosztem, a UOKiK zabrania takich praktyk).

Taka zmiana, jest podstawą do wypowiedzenia przez klienta umowy. Oczywiście, w tym wypadku musisz spłacić kredyt, ale nie mogą wtedy wziąć od Ciebie dodatkowych prowizji, i tracą stały dopływ gotówki, więc kompletnie im się to nie opłaca. Ot i cały sekret kont pomocniczych czy nie pobierania opłat w już istniejących

Nie bójmy się, banki myślą o sobie w pierwszej kolejności. Później nie myślą już wcale

The author has edited this post (w 11.11.2010)
link this post Dodano w 13.12.2010

Dostałem pismo z banku, ze oba konta sa bezplatne dla hipotecznych.

• Statystyki: 35 Posty | 2598 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek