mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie niskiego wkładu własnego - dlaczego na 3 lata z góry?

link this post Dodano w 02.01.2011
Witam! Pytanie jak w temacie? Dlaczego Bank zmusza nas do płacenia tego ubezpieczenia na 3 lata z góry? Przecież wszystkie umowy ubezpieczeniowe jakie zawierałem w swoim życiu nie były dłuższe niż na 1 rok. Kwoty tego ubezpieczenia obecnie są kosmicznie duże i płatność w jednej racie to duży problem. Kiedy zapytałem w Banku jaka jest możliwość rozłożenia ubezpieczenia na raty - dostałem ofertę skredytowania tego w Szybkiej pożyczce lub nowej karcie kredytowej na jedyne 16% w skali roku! To przecież śmieszne. Czy nie można jakoś Banku zmusić do tego by pobierał ubezpieczenie raz na rok?
link this post Dodano w 03.01.2011

witam, radzę sprawdzić czy aby musi Pan uiszczać tę opłate......sam osobiście uzyskałem 4 sprzeczne opinie co do kwestii zapłaty , po złożeniu reklamacji w oparciu o przepisy prawa udowodniłem iż bank okrada nas, w chwili obecnej uzyskałem na pismie informację, że jednak nie będę zobligowany zapłacić!!!życzę wytrwałości i uporu!!

link this post Dodano w 03.01.2011

Podaj proszę szczegóły tych przepisów prawnych na które się powoływałeś i więcej szczegółów Twojej sytuacji - być może znajdzie się więcej osób zainteresowanych tym tematem i możliwością odzyskania pieniędzy. 

Jak się zakończyła, na jakie konkretnie przepisy prawa się powołałeś,jaka była reakcja Banku itp, itd,

link this post Dodano w 04.01.2011

Prosba o więcej informacji - piszesz że, uzyskałeś na pismie informację, że jednak nie będziesz zobligowany zapłacić - napewno wiekszość z nas jest zainteresowana tym tematem, jesli jest mozliwość wygrania tej sprawy z bankiem.

ja też jestem zainteresowana tymi przepisami. w tym roku mija mi 3 lata i znó będe musiała zpłacić to ubezpieczenie. podobno kilkakrotnie wyższe niż w 2008.

no mi wzrosło dwukrotnie -ale to zależy ile procentowo wzrósł brakujący wkład własny od momentu zaciągnięcia kredytu do teraz (no bo przecież nie zmalał bo frank poszedł tak z 50%).

link this post Dodano w 05.01.2011
arek35:

witam, radzę sprawdzić czy aby musi Pan uiszczać tę opłate......sam osobiście uzyskałem 4 sprzeczne opinie co do kwestii zapłaty , po złożeniu reklamacji w oparciu o przepisy prawa udowodniłem iż bank okrada nas, w chwili obecnej uzyskałem na pismie informację, że jednak nie będę zobligowany zapłacić!!!życzę wytrwałości i uporu!!

Też chętnie poznam szczegóły twojej sprawy. Podziel się nimi proszę. Jeśli nie na tym forum, to może za pośrednictwem wiadomości do zainteresowanych użytkowników.
link this post Dodano w 06.01.2011

Również dostałem pismo dotyczące składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego i powiem szczerze, że zrobiło mi się słabo. Nie wiem jak można być tak głupim i podpisać taką umowę, drugi raz bym tego błędu nie zrobił, tyle, że drugiej szansy nie będzie (30 lat). Wziąłem kredyt hipoteczny w najgorszym z możliwych momentów, kiedy mieszkania były drogie, a frank wyjątkowo tani. Włosów z głowy rwać sobie oczywiście nie będę, ale jednak sam przed sobą przyznaję, że to była straszliwie nieodpowiedzialna decyzja i dzisiaj jestem mądrzejszy o te doświadczenia. Kredyt wziąłem na 165 tys złotych, co wtedy stanowiło ok 76 tys franków. Spłacam kredyt od trzech lat i co widzę? Jestem winien dzisiaj 225 tys złotych. Jeszcze może bym to przeżył, że wybrałem polecaną wszem i wobec walutę obcą, ale to ubezpiecznie to już mnie załamało. Po pierwsze dlatego, że pracownicy banku są po prostu osobami niekompetentnymi. Na pytanie czy oprócz rat, mogę się spodziewać kolejnych niespodziewanych opłat, usłyszałem zapewnienie, że nie (byłem już po pierwszym ubezpiecznieniu niskiego wkładu). Teraz dostaję korespondencję (jak dostaje list z Millenium zastanawiam się co oni znów wymyślili), że znów mam do zapłaty to ubezpieczenie i na dzień 30.11, abym się zorientował co do jego wysokości, wynosi ono 2.6 tys złotych. Czytam opinie Wasze i przeróżne inne i zastanawiam się jak to możliwe, że nawet jeżeli bankowi jestem dzisiaj winien więcej niż 3 lata temu, to ubezpieczenie mam niemal czterokrotnie wyższe? To jest po prostu nielogiczne, pokazuje jaki ten bank naprawdę jest i choć wzór mam użyty prawdopodobnie dobry, zachodzę w głowę jak tak można? Na samym wzroście franka oni tyle zarabiają, że po prostu ręce opadają. I już dzisiaj wiem, że co 3 lata będę to ścierwo płacić, aż dojdę do wymaganego progu 145 tys złotych (przy takim kursie, może za 12 lat się uda)... Paranoja.:(

The author has edited this post (w 06.01.2011)
link this post Dodano w 07.01.2011

najlepiej zrób wycenę rzeczoznawcy,bo moze mieszkanie wzrosło na wartości i wtedy ubezpieczenie zniknie.

link this post Dodano w 13.01.2011

zniknie albo i nie. Sprawę trzeba głęboko przemyślec i wszystko przeliczyć bo nie zawsze bedzie wiecej a koszty wyceny trzeba poniesć niestety i to nie małe.

• Statystyki: 19 Posty | 1317 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek