mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie niskiego wkładu własnego - dlaczego na 3 lata z góry?

link this post Dodano w 18.01.2011

Napisałem do banku i tak jak mówiłem, wzór mam użyty dobry.

Kupiłem mieszkanie za 165 tys złotych i aby dzisiaj nie płacić tego ubezpieczenia, albo aby opłacało mi się zrobić wycenę, mieszkanie musiałoby wzrosnąć do 230 - 240 tys złotych. Musiałbym przy 40 metrach mieszkać w Warszawie albo przynajmniej Poznaniu czy Wrocławiu, a niestety to tylko Zielona Góra i zdziwiłbym się, gdyby rzeczoznawca, zwłaszcza polecony przez bank, zrobił mi tak korzystną wycenę.

Masakra, że do tego ubezpieczenia liczony jest kurs sprzedaży, a jak wchodzi się na swoje konto i aktualne zadłużenie wyrażone w PLN wychodzi kurs średni. Cały Millenium. I pomyśleć, że mam też u nich konto oszczędnościowe, trzy karty, konto za 15zł i inne pierdoły. Ale już niedługo...

link this post Dodano w 24.02.2011
Znowu ciekawa sprawa u Samcika http://samcik.blox.pl/2011/02/Kloci-sie-z-bankiem-o-skladke-ubezpieczenia-bo.html
link this post Dodano w 01.03.2011

Witam,

to faktycznie jest ciekawa sprawa. Ja tez w umowie mam wymienionego konkretnego ubezpieczyciela w tym punkcie. Nie wiem jednak jak sprawdzic u którego ubezpieczyciela ubezpiecza sie bank w tym momencie. Moze lepiej wyslac zapytanie do banku? Skoro mam im zwrocic skladke, ktora bank zaplacil konkretnemu ubezpieczycielowi to chcialbym wiedziec czy faktycznie temu ubezpieczycielowi zaplacili zgodnie z umowa kredytu.

Pozdrawiam

link this post Dodano w 03.03.2011

Witam

Wystarczy wykontać telefon do TU który jest w umowie. Powiedzą wówczas czy mają podpisaną umowę z danym bankiem.

link this post Dodano w 08.03.2011
I jak udało się coś wywalczyć?
link this post Dodano w 08.06.2011
Witam, po przeczytaniu waszych postów proszę o informację, kiedy należy złożyć reklamację dotyczącą wysokości składki ubezpieczenia niskiego składu własnego. Dzisiaj dostałem pismo przewodnie z banku (termin zapłacenia składki koniec lipca br.) i nie analizowałem je zbyt dogłębnie, ale gdyby była taka konieczność , należy złożyć reklamację po zapłaceniu składki, czy tez teraz opierając się na powyzej wymienionym piśmie?
link this post Dodano w 09.06.2011
wookie1982:

Również dostałem pismo dotyczące składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego i powiem szczerze, że zrobiło mi się słabo. Nie wiem jak można być tak głupim i podpisać taką umowę, (...)

Teraz dostaję korespondencję (jak dostaje list z Millenium zastanawiam się co oni znów wymyślili), że znów mam do zapłaty to ubezpieczenie i na dzień 30.11, abym się zorientował co do jego wysokości, (...) i zastanawiam się jak to możliwe, że nawet jeżeli bankowi jestem dzisiaj winien więcej niż 3 lata temu, to ubezpieczenie mam niemal czterokrotnie wyższe? To jest po prostu nielogiczne, pokazuje jaki ten bank naprawdę jest i choć wzór mam użyty prawdopodobnie dobry, zachodzę w głowę jak tak można? Na samym wzroście franka oni tyle zarabiają, że po prostu ręce opadają. I już dzisiaj wiem, że co 3 lata będę to ścierwo płacić, aż dojdę do wymaganego progu 145 tys złotych (przy takim kursie, może za 12 lat się uda)... Paranoja.:(

Wookie

Umowe czytales. Konsultant banku mial obowiazek poinformowac cie o wszystkich zabezpieczeniach i dam sobie reke uciac, ze to zrobil - to ubezpieczenie nie jest "niespodziewana" oplata, musieli ci o nim powiedziec przed podpisaniem umowy.

Oswiadczenie o ryzyku walutowym podpisales.

Wzrost ubezpieczenia jest mozliwy, bo kapital do splaty w CHF jest odpowiednio przeliczany na PLN, a wartosc nieruchomosci masz wpisana z dnia podpisania umowy w PLN (po przeliczeniu z kursu z dnia podpisania umowy - duzo nizszego) - roznica jest ogromna. Od roku jest osobny watek na ten temat, lacznie z szukaniem sposobow na obnizenie tej oplaty lub jej unikniecia.

Sorry, jestes duzym chlopcem i wybacz, ze tak miedzy oczy - ale wiedziales na co sie piszesz, teraz nie masz prawa narzekac Zaden z nas nie przewidzialo, ze CHF skoczy w gore o blisko 50% w ciagu 3 lat, podobnie ja (jak wszyscy inni) sadzilem ze wroci z 2,1-2,2 do poziomu 2,7-2,8.

I jasna cholera, dlaczego nie kupowaliscie franka na zapas??? Przeciez to najprosztsze i najoczywistsze zabezpieczenie, nawet jak splacacie w PLN po spreadzie banku - kupujesz walute na 1-2 raty, kiedy kurs jest powiedzmy niski w okresie kwartalu. Zbliza sie dzien raty, a kurs urosl? Sprzedajecie franka i redukujecie skok raty lub macie na takie wlasnie zabezpieczenie. Kurs jest ok, czyli relatywnie niski? Mozna splacic zlotowkami, jesli nie oplaca sie sprzedawac frankow? Wystarczy policzyc.

Wiem,ze nie ucza tego w szkolach (a to blad ogromny jest, ekonomia stosowana od I klasy podstawowki powinna byc!), czy znacie pojęcie rezerwy finansowej? Robcie chocby minimalny zapas w walucie kredytu na takie ataki z banku w niedogodnej dla klienta sytuacji (wysoki kuts)..

Arek35

No i co z tym twoim pisemnym oswiadczeniem? Zero konkretow podales, to jest humbug jakis rozumiem i proba naciagniecia ludzi szukajacych pomocy w rozwiazywaniu sporow z bankiem?

Sedek121 - Idz do drugiego wątku i poczytaj - tego dlugiego, na 20+ stron (zacznij czytac od konca). Temat jest tam rozebrany na czesci pierwsze, wybierz metode, zastanow sie co chcesz reklamowac (kretynstwem jest reklamowac skladke "bo za wysoka" - musi byc jakas inna przyczyna reklamacji) i zastosuj dla siebie. Odpowiedz na pytanie "kiedy" udziel sobie sam, bo tylko ty wiesz, kiedy masz termin zapadalnosci, tj. termin splaty tej skladki wg umowy.

sedek121:
Witam, po przeczytaniu waszych postów proszę o informację, kiedy należy złożyć reklamację dotyczącą wysokości składki ubezpieczenia niskiego składu własnego. Dzisiaj dostałem pismo przewodnie z banku (termin zapłacenia składki koniec lipca br.) i nie analizowałem je zbyt dogłębnie, ale gdyby była taka konieczność , należy złożyć reklamację po zapłaceniu składki, czy tez teraz opierając się na powyzej wymienionym piśmie?

The author has deleted this post (w 09.06.2011)
  • Statystyki: 19 Posty | 1317 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek