mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana sposobu naliczania ubezpieczenia niskiego wkładu

link this post Dodano w 08.03.2011

Cześć

Przepraszam najmocniej za założenie nowego tematu ale słaby jestem w tych sprawach a potrzebuję pomocy aby nie wykazać się nadgorliwością. Dostałem, nie ja jeden przecież ostatnio informację o konieczności zapłacenia ubezpieczenia niskiego wkładu. Samej zasadności zapłacenia go nie neguję. Bo faktycznie ja akurat mam taką sytuację, że korzystając ze wzrostu ceny jednego mieszkania obciążyłem jego hipotekę dwoma. Czyli defacto mam jakby to napisać 2 w 1. Jednak podczas czytania zapaliła mi się lampka oznaczająca możliwość zbicia ceny tegoż ubezpieczenie w skutek zmiany sposobu naliczania. W pobierz można znaleźć wzór pisma, który wzywa bank do zmiany sposobu wyliczania i zaprzestania przeliczania po kursie sprzedaży. Ktoś składał taki wniosek i udało się ?

Czyli jak rozumiem aby ewentualnie skorzystać z tego powinienem:

1) zdobyć z banku oficjalne wyjaśnienie jak to wyliczyli,

2) złożyć pismo zgodne ze wzorem,

3) czekać na odpowiedź?

link this post Dodano w 09.03.2011

Ten problem już nie istnieje, Bank liczy przeważnie poprawnie - trzeba sprawdzić i korygować, bo niestety dział obsługi klienta potrafi durne gafy robić.

Drugi post od dołu licząc:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.10175:19

link this post Dodano w 10.03.2011
Dzięki zauważyłem bo ja mam zadłużenia na 450 000 złotych a mieszkanie wycenione przez nich na 418 000 złotych a wartość ubezpieczenia wyliczyli na poziomie 6 600 . Nie wiadomo skąd to wzieli ale być moze zamiast obecnej wartości wzięli cenę transakcyjną bo ja za nie płaciłem 220 000 złotych i wtedy by się zgadzało. 
link this post Dodano w 15.03.2011
Doczytałem się chyba sam o co w tym chodzi. Pytanie czy oni tak mogą bo w chwili podpisywania umowy zupełnie nie kojarzę takich warunków. Chodzi o to, że w przypadku, gdy wkład własny jest mniejszy niż 40% to do szacowania kosztów ubezpieczenia przyjmują 60% wartości nieruchomości a nie 80%. Mogą tak?
link this post Dodano w 15.03.2011

Powiem tak - idź do banku i wyjasnij, ale... znając jakość (!!!) obsługi w Millenium podpowiem:

mogą. Wynika to z zapisów regulaminu kredytów hipotecznych.

W umowie masz wpisaną wartość nieruchomości wyrażona w PLN. 418 000 PLN, tak?

Jeżeli twój kapitał do spłaty, przeliczony z CHF na PLN wynosi ponad 334 400 PLN (80% * 418 000) - to wzor ma zastosowanie (wynika z aktualnego regulaminu kredytów hipotecznych).

Sprawdź jak ci wyliczyli kapitął do splaty. Jezeli zawierałeś umow np. w 02.2008, to

-> bierzesz kapitał do spłaty w CHF na dzien 31.01.2011 - koniec miesiaca poprzedzającego koniec okresu 3-letniego (A)

-> bierzesz kurs sprzedazy dewiz CHF w Millenium na dzien 31.01.2011 (B)

-> robisz (A*B - 334 000 PLN) = C. C to podstawa obliczenia opłaty skladki z tytulu niskiego wkladu wlasnego.  Potem bierzesz cennik z dnia podpisania Umowy (zeby sprawdzić czy to było 3% czy 3,5%) i robisz X% * C = Twja skladka.

Sprawdź dwa razy, obsługa klienta w Millenium ma ogromne klopoty z podstawowymi działaniami mnożenia, odejmowania i lubią zaokraglić do pelnego złotego na niekorzyść klienta (wymagana dokładność - zaokraglenie do pelnego grosza, drugie miejsce po przecinku). Część A*B wyjasniałem trzy razy, część X%*C reklamuję już drugi raz i skończyła mi się cierpliwość.

W twoim wypadku do wyjaśnienia z Bankiem jest czy próg to 60% czy 80% wartości nieruchomości. Upierałym się, jeżeli nie masz innych zapisów w Umowie -> przy 80% (jako korzystniejszy dla ciebie i zgodny z regulaminem).

The author has edited this post (w 15.03.2011)
link this post Dodano w 25.04.2011

"W twoim wypadku do wyjaśnienia z Bankiem jest czy próg to 60% czy 80% wartości nieruchomości. Upierałym się, jeżeli nie masz innych zapisów w Umowie -> przy 80% (jako korzystniejszy dla ciebie i zgodny z regulaminem)."

Innych czyli dokładnie co masz na myśli?

• Statystyki: 6 Posty | 82 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek