Witam,
niedawno otrzymałem z banku Millennium monit przypominający o konieczności dostarczenia bankowi polisy ubezpieczenia nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie spłaty kredytu, mimo że polisę dostarczyłem w terminie osobiście do oddziału banku. To mój list jaki wysłałem przez Infolinię.
"
Dotyczy Monitu DOP-WKH-ZZB xxxxx/xx/xxxx, z dnia xxxx
Szanowni Państwo,
W odpowiedzi na Monit o identyfikatorze DOP-WKH-ZZB xxxx/xx/xxxx, dotyczący Umowy kredytowej nr KH/xxxx/xx/xxxx, przypominający o konieczności dostarczenia „... do Banku polisy ubezpieczenia Nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie spłaty kredytu od ognia i innych zdarzeń losowych ...”, pragnę poinformować, że polisę ubezpieczenia nieruchomości wraz z pisemnym potwierdzeniem towarzystwa ubezpieczeniowego przyjęcia do wiadomości cesji praw z niej wynikających na Bank dostarczyłem w terminie osobiście do Banku o/ xxxx w dniu xx xx xxxx. Tam też otrzymałem pisemne potwierdzenie przyjęcia przez Bank polisy ubezpieczenia z cesją praw na Bank oraz potwierdzenie przyjęcia potwierdzenia dokonania zapłaty za polisę w formie przelewu przez pracownika Banku o/xxx Panią xxx xxx. Termin ważności poprzedniej polisy upływał dnia xx-xx-2011.
Nowa Polisa nr xxx została zawarta, tak jak poprzednia, w xx xx SA w dniu 17-01-2011, z dniem rozpoczęcia ochrony 11-02-2011.
Podczas przeglądania historii rachunku do obsługi kredytu zauważyłem, że w dniu 28-02-2011 Bank naliczył opłatę za wygenerowanie Monitu w wysokości 20 zł. Pracownik Infolinii Banku poinformował mnie, że w systemie istnieje informacja o wpłynięciu do Banku polisy i nie ma co do niej zastrzeżeń, jednak nie potrafił wytłumaczyć dlaczego został wygenerowany w/w Monit. Osobiście podejrzewam błąd w systemie informatycznym banku.
Wobec powyższego proszę o pisemne wyjaśnienie zaistniałej sytuacji oraz anulowanie naliczonej opłaty za przygotowanie Monitu.
Proszę również o wyjaśnienie dlaczego tego typu korespondencja jak w/w Monit, ze względu na jej znaczenie i konsekwencje, którymi Bank grozi w razie nie wywiązania się („w przypadku nie wywiązania się … sprawa zostanie przekazana do dalszego procesowania do Departamentu Dochodzenia Należności ...”), nie jest wysyłana listem poleconym, tym bardziej, że Bank pobiera sobie z tytułu przygotowania Monitu dodatkowe opłaty. Czy Bank ponosi odpowiedzialność za niedostarczenie korespondencji przez Pocztę Polską? Dlaczego Bank przenosi całą odpowiedzialność na Klienta?
Z poważaniem,
xxx xxx
"
Czekam na odpowiedź, Pozdrawiam!