mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie Nieruchomości - Monit

link this post Dodano w 08.03.2011

Witam,

niedawno otrzymałem z banku Millennium monit przypominający o konieczności dostarczenia bankowi polisy ubezpieczenia nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie spłaty kredytu, mimo że polisę dostarczyłem w terminie osobiście do oddziału banku. To mój list jaki wysłałem przez Infolinię.

"

Dotyczy Monitu DOP-WKH-ZZB xxxxx/xx/xxxx, z dnia xxxx

Szanowni Państwo,

W odpowiedzi na Monit o identyfikatorze DOP-WKH-ZZB xxxx/xx/xxxx, dotyczący Umowy kredytowej nr KH/xxxx/xx/xxxx, przypominający o konieczności dostarczenia „... do Banku polisy ubezpieczenia Nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie spłaty kredytu od ognia i innych zdarzeń losowych ...”, pragnę poinformować, że polisę ubezpieczenia nieruchomości wraz z pisemnym potwierdzeniem towarzystwa ubezpieczeniowego przyjęcia do wiadomości cesji praw z niej wynikających na Bank dostarczyłem w terminie osobiście do Banku o/ xxxx w dniu xx xx xxxx. Tam też otrzymałem pisemne potwierdzenie przyjęcia przez Bank polisy ubezpieczenia z cesją praw na Bank oraz potwierdzenie przyjęcia potwierdzenia dokonania zapłaty za polisę w formie przelewu przez pracownika Banku o/xxx Panią xxx xxx. Termin ważności poprzedniej polisy upływał dnia xx-xx-2011.

Nowa Polisa nr xxx została zawarta, tak jak poprzednia, w xx xx SA w dniu 17-01-2011, z dniem rozpoczęcia ochrony 11-02-2011.

Podczas przeglądania historii rachunku do obsługi kredytu zauważyłem, że w dniu 28-02-2011 Bank naliczył opłatę za wygenerowanie Monitu w wysokości 20 zł. Pracownik Infolinii Banku poinformował mnie, że w systemie istnieje informacja o wpłynięciu do Banku polisy i nie ma co do niej zastrzeżeń, jednak nie potrafił wytłumaczyć dlaczego został wygenerowany w/w Monit. Osobiście podejrzewam błąd w systemie informatycznym banku.

Wobec powyższego proszę o pisemne wyjaśnienie zaistniałej sytuacji oraz anulowanie naliczonej opłaty za przygotowanie Monitu.

Proszę również o wyjaśnienie dlaczego tego typu korespondencja jak w/w Monit, ze względu na jej znaczenie i konsekwencje, którymi Bank grozi w razie nie wywiązania się („w przypadku nie wywiązania się … sprawa zostanie przekazana do dalszego procesowania do Departamentu Dochodzenia Należności ...”), nie jest wysyłana listem poleconym, tym bardziej, że Bank pobiera sobie z tytułu przygotowania Monitu dodatkowe opłaty. Czy Bank ponosi odpowiedzialność za niedostarczenie korespondencji przez Pocztę Polską? Dlaczego Bank przenosi całą odpowiedzialność na Klienta?

Z poważaniem,

xxx xxx

"

Czekam na odpowiedź, Pozdrawiam!

link this post Dodano w 25.03.2011

C.D.

Tak jak się spodziewałem, dokładnie po dwóch tygodniach bank zwrócił mi pobraną opłatę za niesłusznie wysłany monit, jednak nie dostałem od banku nawet jednego słowa wyjaśnienia. Nie otrzymałem również odpowiedzi na moje pytanie dotyczące sposobu wysyłania korespondencji do klienta.

W dniu dzisiejszym tj. 25-03-2011 wysłałem maila do Rzecznika Prasowego Banku Pana Wojciecha Kaczorowskiego. Oto treść maila:

Szanowny Panie,

W dniu 8 marca 2011 wysłałem za pośrednictwem millenet następujący list:

<tutaj treść wiadomości z reklamacją>

Następnego dnia otrzymałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

uprzejmie informuję, że otrzymana wiadomość została przekazana do Zespołu Rozpatrywania Reklamacji , który przeprowadzi postępowanie wyjaśniające. W razie jakichkolwiek pytań uprzejmie proszę o zawieranie w treści wiadomości następujący numer sprawy HD000000xxxxxxxxx.   

Z poważaniem,

Bartłomiej Tarnacki
Departament Bankowości Elektronicznej

Po dokładnie dwóch tygodniach otrzymałem zwrot niesłusznie pobranej opłaty, jednak bank nie udzielił mi żadnej odpowiedzi, ani jednego słowa wyjaśnienia, żadnego słowa przeprosin za ewidentną pomyłkę banku, przecież bank groził mi poważnymi konsekwencjami w przypadku niedostarczenia polisy.

"w przypadku nie wywiązania się . sprawa zostanie przekazana do dalszego procesowania do Departamentu Dochodzenia Należności ..."

Zignorowano również moje pytanie w którym prosiłem o wyjaśnienie dlaczego ważna korespondencja z banku do klienta wysyłana jest listem zwykłym, a nie poleconym.

Dlaczego bank traktuje klienta w sposób przedmiotowy?
Dlaczego klient, który na 30 lat zadłuża się w banku, który chce być jego partnerem, sumiennie spłaca kredyt, dla banku nie jest człowiekiem tylko numerem umowy kredytowej, rekordem w bazie danych?

Nie liczę na odpowiedź, bo widocznie bank tego nie praktykuje.

Z poważaniem,

xxxxx xxxx

<koniec listu do rzecznika>

Z utęsknieniem czekam na odpowiedź

link this post Dodano w 25.03.2011

Jeszcze tego samego dnia odpowiedź Rzecznika Prasowego Banku:

Szanowny Panie, dziekuje za Pana list. Przykro mi, ale nie zajmuje sie w banku reklamacjami Klientow, stad przesyłam Pana korespondencje do właściwego departamentu banku.
Pozdrowienia -Wojciech S.Kaczorowski
I po przesłaniu przez niego korespondencji, również tego samego dnia odpowiedź z banku:
Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana reklamację dotyczącą pobrania opłaty za wystawienie monitu wzywającego do wypełnienia warunków wynikających z umowy o kredyt hipoteczny (numer umowy KH/xxxx/xx/xxxx) chcielibyśmy przeprosić za powstałe nieporozumienie, w wyniku którego została do Pana skierowana powyższa korespondencja.

Potwierdzamy, że w terminie spełnił Pan warunek ubezpieczenia nieruchomości niemniej jednak przez niedopatrzenie pracownika Banku w/w warunek nie został odznaczony za spełniony.

W związku z tym pobrana opłata za wystawienie monitu w wysokości 20,00 PLN zostanie zwrócona na rachunek numer xxxxxxxx.

Wyjaśniamy zarazem, że wszystkie monity przesyłane są za pośrednictwem Poczty Polskiej, która jest operatorem publicznym. Zgodnie z przyjętą praktyką rynkową korespondencja bankowa jest wysyłana listem zwykłym nierejestrowanym, co sprawia że Bank nie ma możliwości śledzenia przesyłek oraz egzekwowania na Poczcie prawidłowego realizowania usługi. Przykro nam, ale Bank nie wysyła korespondencji bankowej listem poleconym.

Wyrażamy nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą pomocne a nasza dalsza współpraca będzie przebiegać bez zakłóceń.

Z poważaniem,

Dorota Sycz

Zespół Rozpatrywania Reklamacji

Departament Obsługi Klienta

I co, nie można było tak od razu?

• Statystyki: 3 Posty | 44 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj: