mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

3 lata temu LTV=0,71; teraz LTV=0,9 a ubezpieczenie niskiego wkładu

link this post Dodano w 31.03.2011

Witam!

Krótko moja sytuacja:
Kredyt brałem w połowie 2008, zabezpieczany był inną nieruchomością, wówczas LTV wynosiło ok 0,71 i nie płaciłem składki za ubezpieczenie niskiego wkładu. Zbliża się 3-lecie udzielenia kredytu, dziś LTV wynosi jakieś 0,9 i zastanawiam się czy Millennium może wystąpić z żądaniem opłacenia składki?

Dodam, że w mojej Umowie nie ma mowy o niskim wkładzie własnym. W Regulaminie natomiast (Rozdział 4, pkt 9) stoi:

Jeżeli w ciągu 36 miesięcy ochrony ubezpieczeniowej stosunek kwot/y kredytu/ów
pozostającej/ych do spłaty do wartości nieruchomości nie stanie się równy bądź niższy niż 80%
wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, wówczas Bank pobiera opłatę za
kolejny 36-o miesięczny okres.

Co wg mnie dotyczy nie dotyczy przypadku "stanie się wyższy". Innych wpisów dotyczących mojej sytuacji w Regulaminie nie znalazłem... lub źle je interpretuję.

Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Z jednej strony wydaje mi się, że składki nie będzie, z drugiej wydaje mi się nie możliwe, żeby MilleBank nie przewidział takiej możliwości....

link this post Dodano w 05.05.2011
Mam identyczny problem. Pod koniec lata 2008 wziąłem kredyt w Millenium. Kwotę kredytu tak dobrałem, że LTV=0.80, więc nie musiałem płacić ubezpieczenia niskiego wkładu własnego. Za kilka miesięcy zbliża się 3 rocznica uruchomienia kredytu i boję się , że teraz będę musiał to nieszczęsne ubezpieczenie opłacić, gdyż LTV oczywiście znacząco się pogorszył z powodu wzrostu kursu franka.
Otrzymuję mieszane odpowiedzi pytając w różnych miejscach o to , czy będę musiał płacić czy nie.
Otrzymałem np. odpowiedź mailową (na swoje konto http://www.bankmillennium.pl/), że składka w tym roku nie będzie naliczona, gdyż dotychczas nie byłem objęty ubezpieczeniem niskiego wkładu własnego. Dzwoniąc na info-linię już nie otrzymałem takiego 100% zapewnienia, a jedynie informację o tym, że bank na 3 miesiące wcześniej wysyła pocztą monit. Jestem ciekawy, czy osoba w podobnej systuacji do mojej otrzyma z banku Millenium podobną odpowiedź. Pytanie brzmi następująco: Czy obecnie będę musiał opłacić składkę ubezpieczenia niskiego wkładu własnego , jeżeli 3 lata temu przy uruchamianiu kredytu LTV był na takim poziomie, że wówczas nie musiałem w ogóle do takiego ubezpieczenia przystępować. Myślę, że Bank Millenium może obecnie nie wymagać ode mnie opłaty składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego na kolejne 3 lata, gdyż nie ma żadnej kontunuacji owego ubezpiecznia , tzn. od samego początku kredytu tego ubezpiecznia po prostu nie było. Myślę, że wiele osób jest w podobnej sytuacji. Proszę zatem o odpowiedzi, czy rzeczywiście bank Millenium w taki sposób traktuje kredytobiorców, którzy na samym początku kredytu nie byli objęci ubezpieczeniem niskiego wkładu własnego.
link this post Dodano w 06.05.2011

"Dzwoniąc na info-linię już nie otrzymałem takiego 100% zapewnienia, a jedynie informację o tym, że bank na 3 miesiące wcześniej wysyła pocztą monit."

Ja mam umowę z połowy lipca. Minus 3 miesiące o których Ci powiedzieli to daje połowę kwietnia. Jak na razie nie dostałem żadnego monitu z Millennium, co można uznać za dobry znak.

link this post Dodano w 17.05.2011
Jeżeli raz spadło poniżej 80% (np. w momencie brania kredytu) to już nigdy nie będziesz płacił tego ubezpieczenia.
link this post Dodano w 15.06.2011
kosa123:

Witam!

Krótko moja sytuacja:
Kredyt brałem w połowie 2008, zabezpieczany był inną nieruchomością, wówczas LTV wynosiło ok 0,71 i nie płaciłem składki za ubezpieczenie niskiego wkładu. Zbliża się 3-lecie udzielenia kredytu, dziś LTV wynosi jakieś 0,9 i zastanawiam się czy Millennium może wystąpić z żądaniem opłacenia składki?

Dodam, że w mojej Umowie nie ma mowy o niskim wkładzie własnym. W Regulaminie natomiast (Rozdział 4, pkt 9) stoi:

Jeżeli w ciągu 36 miesięcy ochrony ubezpieczeniowej stosunek kwot/y kredytu/ów
pozostającej/ych do spłaty do wartości nieruchomości nie stanie się równy bądź niższy niż 80%
wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, wówczas Bank pobiera opłatę za
kolejny 36-o miesięczny okres.

Co wg mnie dotyczy nie dotyczy przypadku "stanie się wyższy". Innych wpisów dotyczących mojej sytuacji w Regulaminie nie znalazłem... lub źle je interpretuję.

Czy był ktoś w podobnej sytuacji? Z jednej strony wydaje mi się, że składki nie będzie, z drugiej wydaje mi się nie możliwe, żeby MilleBank nie przewidział takiej możliwości....

Umowa umową a i tak robią po swojemu.

A jeśli jeszcze na dodatek zapis w umowie nie jest jednoznaczny, to można się spodziewać że zinterpretuja na swoją korzyść. Wszystko zależy od tego czy system wyłapie zmianę LTV

link this post Dodano w 16.08.2011
Witam, chcialabym obliczyc LtV na dzien dzisiejszy ale nie wiem jak to zrobic. Czy ktos moglby mi pomoc?
link this post Dodano w 25.08.2011

Potwirdzam zdanie ZłegoFranka, jak nie miałeś zapisów w umowie o ubezpieczeniu to nie będziesz też miał żadnej kontynuacji ubezpieczenia.

link this post Dodano w 26.08.2011

marusia.cz:
Witam, chcialabym obliczyc LtV na dzien dzisiejszy ale nie wiem jak to zrobic. Czy ktos moglby mi pomoc?

Należy podzielić saldo kredytu, aktualne na dany moment, przeliczone na PLN po aktualnym kursie waluty (nie jestem pewien, ale mogą chcieć to liczyć po kursie sprzedaży) przez wartość zabezpieczenia  w PLN. Wartośc mieszkania nalezy też wziąc aktualną na dziś, bo od chwili brania kredytu mogła się zmienić

link this post Dodano w 15.09.2011

Właśnie zmienia się regulamin kredytów i juz beda mogli na skasowac za ubezpiecznie niskiego wkładu 

Bank może:

1) renegocjować warunki umowy kredytu, i/lub

2) zażądać ustanowienia dodatkowego prawnego zabezpieczenia kredytu i/lub

3) zlecić na koszt Kredytobiorcy zbadanie stanu prawnego i technicznego oraz określenia wartości rynkowej nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, a Kredytobiorca zobowiązuje się udostępnić osobie upoważnionej przez Bank przedmiot zabezpieczenia w celu wykonania ww. czynności

w przypadku, gdy w okresie obowiązywania umowy kredytu:

a) zwiększeniu, o co najmniej 10% w porównaniu do wysokości ustalonej na dzień zawarcia umowy kredytu, ulegnie poziom LTV, o którym mowa w umowie kredytu, rozumiany jako stosunek salda zadłużenia kredytu wyrażonego w PLN do wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia hipotecznego kredytu i/lub,

b) nastąpi pogorszenie się sytuacji finansowej Kredytobiorcy w stosunku do wartości dotychczasowej obniżające jego zdolność kredytową w wyniku utraty lub zmniejszenia się o co najmniej 10% dochodów stanowiących źródło spłaty udzielonego kredytu lub w wyniku zwiększenia się obciążeń finansowych Kredytobiorcy z tytułu posiadanych zobowiązań o co najmniej 4%,

c) nastąpi zagrożenie terminowej spłaty kredytu w ten sposób, że Kredytobiorca

opóźnia się z zapłatą co najmniej dwóch wymagalnych płatności i/lub

d) wystąpiły szkody spowodowane żywiołami (np. powódź, huragan itp.) na obszarze, na którym zlokalizowana jest nieruchomość stanowiąca przedmiot zabezpieczenia, obniżające wartość rynkową tych nieruchomości o co najmniej 10% w stosunku do wartości przyjętej tytułem zabezpieczenia..

link this post Dodano w 15.09.2011

Witam

przeciez patrzac na podpunkt a) to kazdego moga uwalic...10% roznicy jak franek poszedl tyle do gory to kazdy ma.nawet ten co mial LTV na poziomie 0,5 .nie wiem czy tak naprawde moga sobie dowolnie ustalac takie zasady cos mi sie tu nie podoba

pozdr

malony

• Statystyki: 10 Posty | 290 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna