mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

czy opłaca sie spłacic 1/3 kredytu?

link this post Dodano w 17.04.2011

mogłabmy spłacic 1/3 kredytu w tym momencie, ale to sie chyba nie opłaca. A jakie są koszty dodatkowe, za co sie płaci? Płace juz kilka lat kredyt za wczensiejsza spłate nie dolicza mi nic bo jest płacony ponad 3 lata.

Ale jakie są inne koszty?

Niedługo nie będzie sie opłacało trzymac oszczędności i teraz nie wiem czy spłacic kredyt czy dalej oszczędzac.

link this post Dodano w 17.04.2011

Z tego co mi wiadomo kosztów nie ma żadnych (ale żeby być pewnym musisz sięgnąć do własnej umowy kredytu). Co więcej możesz nadpłacić kredyt nie wychodząc z domu za pośrednictwem millenet. Masz dwie opcje: skrócenie okresu kredytu (zachowana dotychczasowa rata) lub zmniejszenie raty (z zachowaniem okresu kredytowania).

Co do opłacalności to rzeczywiście przy aktualnym kursie franeczka jest to mało opłacalne. Ja mogę spłacić w całości swój kredyt i czekam na jakiekolwiek większe wzmocnienie złotówki, ale boję się że nie nastąpi to jeszcze dość długo... Jedyny plus wcześniejszej częściowej spłaty to korzystna dla Ciebie zmiana konstrukcji comiesięcznej raty polegająca na znacznie większym udziale kapitału a mniejszym odsetek (zastosowanie pierwszej opcji z dwóch podanych wyżej). Tym samym kredyt szybciej będzie się spłacał.

Ulokowanie oszczędności na lokacie daje małe korzyści i niestety prawie w całości zjadane przez inflację (ponad 4%).

Decyzja należy wyłącznie do Ciebie

link this post Dodano w 18.04.2011

jeśli możesz wyjasnij mi, jak oni liczą te odsetki w kredycie?

Ja mam na koncie kredyt w CHF który wzięłam, natomiast nie jest policzony z odsetkami. Oni doliczają co miesiąc?

aneksu nie potrzeba do tego?

link this post Dodano w 18.04.2011

Hej.

Odsetki doliczają każdego miesiąca od pozostającego do spłaty kapitału. Przy nieplanowanej racie czyli nadpłacie kredytu spłacasz praktycznie sam kapitał. Doliczają tylko odsetki za liczbę dni które minęły od ostatniego dnia spłaty raty planowanej (tej płaconej co miesiąc). Np. ratę zwykłą płacisz 1 dnia miesiąca, a nadpłatę postanowiłaś zrobić 10 dnia miesiąca - wówczas bank pobierze z kwoty nadpłaty odsetki za te 10 dni, zaś następna planowa rata będzie pomniejszona o tę wartość odsetek.

Dość zawile to tłumaczę ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Więcej informacji znajdziesz w temacie http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.27252.

Aneksu żadnego nie potrzeba. Musisz tylko przed zdefiniowaniem nadpłaty oczywiście zapewnić odpowiednie środki na rachunku służącym do obsługi kredytu.

Pzdr.

link this post Dodano w 09.06.2011
sylwiak:

jeśli możesz wyjasnij mi, jak oni liczą te odsetki w kredycie?

Ja mam na koncie kredyt w CHF który wzięłam, natomiast nie jest policzony z odsetkami. Oni doliczają co miesiąc?

aneksu nie potrzeba do tego?

Sylwia

W Harmonogramie masz rozbicie rat na czesc kapitalową (splata kredytu) i odsetkowa (odsetki).

Generalna zasada mowi:

Jezeli na produkcie oszczednosciowym (lokata, fundusz) oprocentowanie masz wyzsze niz oprocentowanie kredytu, to nie nadplacaj kredytu. Jezeli oprocentowanie kredytu jest wyzsze niz oprocentowanie produktu oszczednosciowego, do ktorego masz dostep - nadplacaj kredyt. Kredyt nadplacamy wtedy, gdy LIBOR + marza = oprocentowanie kredytu robi sie dosc wysokie - bo wtedy nagle rosnie udzial odsetek w racie stalej miesiecznej. Na stan dzisiejszego LIBOR - odradzam, lepiej zainwestuj gdzies te oszczednosci tak, zeby ci daly zysk ponad wspomniane wczesniej 4%.

Jesli splacasz kredyt ponad trzy lata, to nic cie to nie kosztuje dodatkowo. Mozna to wyklikac przez Millenet. Generalnie, bezpieczniej jest wowczas zostawic sobie okres kredytowania i zmniejszyc rate miesieczna. Zalecam kupienie jakiegos zapasu frankow, gdy kurs nieco opadnie i trzymanie ich jako zabezpieczenie na wypadek kolejnego wahniecia kursu franka w gore (Tak na 2-3 raty najlepiej tych frankow).

Pozdrawiam

• Statystyki: 5 Posty | 77 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu