sylwiak:
jeśli możesz wyjasnij mi, jak oni liczą te odsetki w kredycie?
Ja mam na koncie kredyt w CHF który wzięłam, natomiast nie jest policzony z odsetkami. Oni doliczają co miesiąc?
aneksu nie potrzeba do tego?
Sylwia
W Harmonogramie masz rozbicie rat na czesc kapitalową (splata kredytu) i odsetkowa (odsetki).
Generalna zasada mowi:
Jezeli na produkcie oszczednosciowym (lokata, fundusz) oprocentowanie masz wyzsze niz oprocentowanie kredytu, to nie nadplacaj kredytu. Jezeli oprocentowanie kredytu jest wyzsze niz oprocentowanie produktu oszczednosciowego, do ktorego masz dostep - nadplacaj kredyt. Kredyt nadplacamy wtedy, gdy LIBOR + marza = oprocentowanie kredytu robi sie dosc wysokie - bo wtedy nagle rosnie udzial odsetek w racie stalej miesiecznej. Na stan dzisiejszego LIBOR - odradzam, lepiej zainwestuj gdzies te oszczednosci tak, zeby ci daly zysk ponad wspomniane wczesniej 4%.
Jesli splacasz kredyt ponad trzy lata, to nic cie to nie kosztuje dodatkowo. Mozna to wyklikac przez Millenet. Generalnie, bezpieczniej jest wowczas zostawic sobie okres kredytowania i zmniejszyc rate miesieczna. Zalecam kupienie jakiegos zapasu frankow, gdy kurs nieco opadnie i trzymanie ich jako zabezpieczenie na wypadek kolejnego wahniecia kursu franka w gore (Tak na 2-3 raty najlepiej tych frankow).
Pozdrawiam