mam pytanie, czy po wejściu w życie nowelizacji ustawy o księgach wieczystych i hipotece w lutym tego roku mieliście jakieś sygnały z banku ,typu aneks do umowy kredytowej uwzględniające zapisy tej ustawy?
ja w końcu otrzymałam aneks o którym pisałam w innym wątku dotyczącym warunków kredytu i stanu na koncie i zdziwko,gdyż oprócz ustalonych warunków ,wciśnięto mi tam dodatkowy paragraf :
) Kredytobiorca niniejszym oświadcza, iż ma pełną świadomość faktu, że zgodnie z przepisem art. 68 ust. 2 zdanie 2 ustawy z dnia 6 lipca 1982 roku o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 2009 roku Nr 131, poz. 1075) w sytuacji, w której zabezpieczenie hipoteczne będzie nadmierne, przysługuje mu uprawnienie do żądania zmniejszenia sumy hipoteki lub hipotek, o której/których mowa w punkcie I. 46.
Wobec powyższego, Strony zgodnie ustalają, że nie będzie stanowiło przypadku „nadmiernego zabezpieczenia hipotecznego (nadzabezpieczenia)”, o którym mowa we wskazanym powyżej przepisie sytuacja, w której suma hipoteki lub hipotek, o której/których mowa w punkcie I. 46. (dwie nieruchomości) będzie stanowiła równowartość 150% wierzytelności Banku z tytułu udzielonego Kredytu, w tym kwoty Kredytu, odsetek oraz Opłat, Prowizji i Kosztów (w przypadku, gdy waluta, w jakiej zostanie ustalona suma hipoteki, o której mowa w punkcie I. 46 będzie tożsama z walutą wierzytelności Banku zabezpieczoną taką hipoteką/ takimi hipotekami) lub równowartość 170% kwoty takiej wierzytelności Banku (w przypadku, gdy waluta w jakiej zostanie ustalona suma hipoteki, o której mowa w punkcie I. 46 nie będzie tożsama z walutą wierzytelności Banku zabezpieczonej taką hipoteką/ takimi hipotekami). W przypadku, gdyby hipoteka lub hipoteki, o której/których mowa w punkcie I. 46 zabezpieczała/ły wierzytelności Banku wynikające nie tylko z Umowy Kredytu, ale także z innych tytułów (np. innych umów kredytu), nie będzie stanowiła „nadmiernego zabezpieczenia hipotecznego (nadzabezpieczenia)”, sytuacja, w której suma hipoteki lub hipotek, o której/których mowa w punkcie I. 46 będzie stanowiła równowartość 150% łącznej kwoty wszystkich takich wierzytelności Banku, w tym kwoty głównej, odsetek oraz opłat, prowizji i kosztów związanych z tymi wierzytelnościami (w przypadku, gdy waluta, w jakiej zostanie ustalona suma hipoteki lub hipotek, o której/których mowa w punkcie I. 46 będzie tożsama z walutą wierzytelności zabezpieczonych taką hipoteką/takimi hipotekami) lub równowartość 170% łącznej kwoty wszystkich takich wierzytelności Banku (w przypadku, gdy waluta w jakiej zostanie ustalona suma hipoteki lub hipotek, o której/których mowa w punkcie I. 46 nie będzie tożsama z walutą którejkolwiek z wierzytelności Banku zabezpieczonej taką hipoteką/takimi hipotekami).
i tak czytam i coraz bardziej siędenerwuję,ze mimo szczerych chęci,nie mogę podpisać tego aneksu,a szkoda... a potem to siędziwią w bankach,że klient z góry zakłada złą wolę banku działającego na naszą niekorzysć.