Witam ponownie,
Przyznam, że martwi mnie zerowe zainsteresowanie tematem. Czyżby nie było zainteresowanych spłatą kredytu w CHF?
Dzisiaj wysłałem zapytanie do banku. Ciekawe jaka będzie odpowiedź.
Oto treść zapytania:
Szanowni Państwo,
Posiadam w Banku Millennium kredyt hipoteczny KH/..../../.... w walucie CHF, spłacany w PLN po kursie z dnia spłaty. Jestem zainteresowany spłatą kredytu bezpośrednio w CHF, tak by zminimalizować wpływ różnic kursowych na wielkość spłacanych rat. Wiem, że Bank ma obowiązek umożliwić spłatę kredytu w PLN albo w walucie, w której wzięty jest kredyt.
Zmiana waluty, w której spłacany jest kredyt, zdaniem Banku pociąga za sobą konieczność zmiany rachunku do obsługi kredytu. Zgodnie z cennikiem Bank Millennium pobiera z tego tytułu opłatę w wysokości 500zł, która w opinii wielu fachowców jest opłatą zaporową i nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistych kosztach poniesionych przez bank w związku z tą operacją. Zgodnie z cennikiem ta opłata to pozycja „Opłata za zmianę rachunku do obsługi kredytu/ pożyczki” z „Tabeli opłat i prowizji” w wysokości 500 zł.
W związku z tym kieruję do Banku pytanie, co Bank rozumie pod pojęciem zmiany rachunku do obsługi kredytu? Czy chodzi tutaj o zmianę numeru rachunku?
Czy możliwa jest zmiana waluty, w której prowadzony jest rachunek do obsługi kredytu, z PLN na CHF, tak by sam rachunek / jego numer nie uległ zmianie? I tym samym by nie spowodowało to konieczności uiszczenia „Opłaty za zmianę rachunku do obsługi kredytu/ pożyczki”.
Wiem, że zmiana właściwości/typu rachunku bez zmiany jego numeru jest możliwa, gdyż na mój wniosek bank dokonał przekształcenia rachunku Konto Osobiste Premium w rachunek lokacyjny/techniczny, po tym jak Bank zmienił kryteria znoszące miesięczną opłatę za prowadzenie rachunku. Konto Osobiste Premium dostałem jako „darmowy” dodatek przy podpisywaniu umowy kredytowej do obsługi kredytu, niestety później Bank wprowadził opłatę za produkt zbędny dla mnie, a wymagany przez Bank do obsługi kredytu. W tym przypadku okazało się, że takiego przekształcenia można dokonać.
[...]