mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Jak uniknąć opłaty 500 zł za zmianę rachunku do obsługi kredytu?

link this post Dodano w 27.05.2011

Taka pozycja istnieje w cenniku. A gdyby tak złożyć wniosek o przekształcenie rachunku złotówkowego na rachunek w CHF? Podobną operację wykonało przecież wielu z nas przekształcając rachunek Premium w rachunek lokacyjny / techniczny. Wtedy numer rachunku nie uległ zmianie.

Może podobną operację da się przeprowadzić tutaj? Zmiana waluty rachunku PLN na CHF bez zmiany numeru rachunku. Co o tym sądzicie?

link this post Dodano w 27.05.2011

Kontynuując,  nam jako klientom banku nie zależny na tym by posiadać rachunek walutowy. Nas interesuje możliwość spłaty kredytu w CHF, to problem banku jak nam to umożliwić. Zastanówmy się więc czy jest możliwa spłata kredytu bezpośrednio w CHF tak by nie była konieczna zmiana rachunku.

Druga sprawa:

Wysokość opłaty za zmianę rachunku: 500zł

Czy nie można przy pomocy jakiejś instytucji zmusić banku do jej obniżenia? Wysokość tej opłaty na pewno nie wynika z rzeczywistych kosztów jakie ponosi bank przy zmianie rachunku. Ta opłata jest zaporowa, bank zgodnie z przepisami umożliwił klientom spłacanie kredytu w CHF, ale jednocześnie wprowadził opłatę, która ma odstraszyć potencjalnie chętnych. W przypadku mojego kredytu z ratą malejącą w wysokości ok 280 CHF/miesiąc koszt operacj zwróci mi się dopiero po roku: sumując zysk z samodzielnego zakupu waluty oraz zakupując walutę w połowie a nie na koniec miesiąca.

link this post Dodano w 31.05.2011

Witam ponownie,

Przyznam, że martwi mnie zerowe zainsteresowanie tematem. Czyżby nie było zainteresowanych spłatą kredytu w CHF?

Dzisiaj wysłałem zapytanie do banku. Ciekawe jaka będzie odpowiedź.

Oto treść zapytania:

Szanowni Państwo,

Posiadam w Banku Millennium kredyt hipoteczny KH/..../../.... w walucie CHF, spłacany w PLN po kursie z dnia spłaty. Jestem zainteresowany spłatą kredytu bezpośrednio w CHF, tak by zminimalizować wpływ różnic kursowych na wielkość spłacanych rat. Wiem, że Bank ma obowiązek umożliwić spłatę kredytu w PLN albo w  walucie, w której wzięty jest kredyt.

Zmiana waluty, w której spłacany jest kredyt, zdaniem Banku pociąga za sobą konieczność zmiany rachunku do obsługi kredytu. Zgodnie z cennikiem Bank Millennium pobiera z tego tytułu opłatę w wysokości 500zł, która w opinii wielu fachowców jest opłatą zaporową i nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistych kosztach poniesionych przez bank w związku z tą operacją. Zgodnie z cennikiem ta opłata to pozycja „Opłata za zmianę rachunku do obsługi kredytu/ pożyczki” z „Tabeli opłat i prowizji” w wysokości 500 zł.

W związku z tym kieruję do Banku pytanie, co Bank rozumie pod pojęciem zmiany rachunku do obsługi kredytu? Czy chodzi tutaj o zmianę numeru rachunku?

Czy możliwa jest zmiana waluty, w której prowadzony jest rachunek do obsługi kredytu, z PLN na CHF, tak by sam rachunek / jego numer nie uległ zmianie? I tym samym by nie spowodowało to konieczności uiszczenia „Opłaty za zmianę rachunku do obsługi kredytu/ pożyczki”.

Wiem, że zmiana właściwości/typu rachunku bez zmiany jego numeru jest możliwa, gdyż na mój wniosek bank dokonał przekształcenia rachunku Konto Osobiste Premium w rachunek lokacyjny/techniczny, po tym jak Bank zmienił kryteria znoszące miesięczną opłatę za prowadzenie rachunku. Konto Osobiste Premium dostałem jako „darmowy” dodatek przy podpisywaniu umowy kredytowej do obsługi kredytu, niestety później Bank wprowadził opłatę za produkt zbędny dla mnie, a wymagany przez Bank do obsługi kredytu. W tym przypadku okazało się, że takiego przekształcenia można dokonać.

[...]

link this post Dodano w 01.06.2011
Czy te dwa punkty z REGULAMIN KREDYTOWANIA OSÓB FIZYCZNYCH W RAMACH USŁUG BANKOWOŚCI HIPOTECZNEJ W BANKU MILLENNIUM S.A.
9.  Wypowiedzenie  przez  Kredytobiorcę  umowy  rachunku  bankowego  przeznaczonego  do  obsługi 
kredytu jest równoznaczne z wypowiedzeniem umowy kredytu z zastrzeżeniem ust. 10. 
10. Postanowienia ust. 9 nie  stosuje  się w przypadku  zamiany dotychczasowego  rachunku  na  inny 
oferowany przez Bank oraz  jednoczesnego wskazania przez Kredytobiorcę aktualnego  rachunku 
do obsługi udzielonego kredytu na podstawie aneksu do umowy kredytu. 
nie mówią o tym, że zmianę rachunku do obsługi kredytu można dokonać na podstawie aneksu do umowy, co kosztuje 200 zamiast 500 zł ?
The author has edited this post (w 01.06.2011)
link this post Dodano w 03.06.2011
Ludzie, czy naprawdę nikt z Was nie ma podobnego problemu? Dlaczego nie piszecie o swoich doświadczeniach ze zmianą waluty, w której spłacacie?
link this post Dodano w 09.06.2011

haystack - bo ten temat byl walkowany w 07-08.2009 i wciaz gdzies jest na forum, przy okazji zmiany oplat w Millenium.

Musisz miec rachunek w Millenium. Zgodnie z orzecznictwem UOKiK, jezeli sluzy do splaty kredytu - niewazne czy jest w CHF czy w PLN - ma byc bezplatny. Jezeli chcesz splacac rate kredytu w CHF, bedziesz potrzebowal 2 rachunkow: w PLN (ubezpieczenia splacane w zlotowkach) i w CHF (do splaty samej raty kapitalowo-odsetkowej kredytu). To wynika ze zobowiazan z umowy. Czytales swoja umowe?

A za aneks bank ci policzy 500 pln, bo zmieniasz sposob splaty kredytu (walute raty), nie sam rachunek. I juz, end of story. Ja jestem jednym ze szczesliwcow, ktorym jeszcze przed rekomendacja SII udalo sie wynegocjwac z bankiem splate bezposrednio w CHF, a wiele osob na forum odpuscilo temat po wejsciu w zycie SII wlasnei ze wzgledu na koszty aneksu i koniecznosc samodzielnego pilnowania kursu franka (zakupy trzeba robic w dobrym momencie) - narod jest leniwy .

No dobrze, ale co z tymi punktami Regulaminu?

9.  Wypowiedzenie  przez  Kredytobiorcę  umowy  rachunku  bankowego  przeznaczonego  do  obsługi 
kredytu jest równoznaczne z wypowiedzeniem umowy kredytu z zastrzeżeniem ust. 10. 
10. Postanowienia ust. 9 nie  stosuje  się w przypadku  zamiany dotychczasowego  rachunku  na  inny 
oferowany przez Bank oraz  jednoczesnego wskazania przez Kredytobiorcę aktualnego  rachunku 
do obsługi udzielonego kredytu na podstawie aneksu do umowy kredytu.
W mojej umowie z marca 2006 jest punkt mówiący o tym, że rachunek zmieniam na podstawie aneksu do umowy (koszt 200zł), i nie ma mowy o dodatkowej pozycji w cenniku.
The author has edited this post (w 09.06.2011)

To tez bylo walkowane.

Poszukaj zapisu w umowie, ktory mowi, ze zmiana regulaminu nie wymaga aneksu w formie pisemnej do umowy - to stad ta moja pewnosc. Wowczas, jezeli umowa nie stanowi inaczej, obowiazuja zapisy aktualnego regulaminu kredytu hipotecznego i aktualne tabele oplat i prowizji. No chyba, ze takiej kaluzuli nie masz, a 200 pln masz wpisane na sztywno do umowy kredytu hipotecznego.

Zmiana waluty w której spłacasz  nadal kosztuje cie 500 PLN za stosowny aneks. Zmiana rachunku na bezpłatny do obsługi opłat związanych z kredytem nie kosztuje cię nic, ponieważ Bank Millenium nie pozwala na spłatę przy wykorzystaniu rachunku w innym Banku - ergo ten zapis w Umowie w świetle prawa jest nieważny (kodeks cywilny wygrywa z klauzulami w umowie jak papier z kamieniem). Czyli powinienes sie szykowac na 500 PLN za aneks za zmiane waluty, w ktorej splacasz rate kapitalowo-odsetkowa. Tego ci sie, niestety, nie uda obejsc.

link this post Dodano w 15.06.2011

Dzisiaj chciałem wybrać się do banku w celu złożenia wniosku o zmianę waluty, w której spłacam kredyt. Ale wstrzymam się jeszcze, bo oto:

"Wkrótce niższe raty kredytów walutowych! Senatorowie PSL chcą złożyć projekt likwidacji spreadu walutowego. Aby nie tracić czasu przed wyborami, zmiany chcą podczepić do procedowanych ustaw dotyczących programu "Rodzina na swoim".

[...]

PSL chce wprowadzenia dwóch rozwiązań. Pierwsze w zasadzie już funkcjonuje: kredytobiorca będzie mógł przynieść do banku ratę w walucie obcej, tzn. zamiast 1800 zł przyniesie 555 franków szwajcarskich. Zmiana polegałby na tym, że nie trzeba będzie podpisywać kosztownego aneksu do umowy. Banki liczą sobie za jego przygotowanie nawet kilkaset złotych. Druga propozycja to zastąpienie spreadu średnim kursem walut NBP lub średnim kursem wszystkich banków. Obie opcje pozwolą na zaoszczędzenie kilkudziesięciu złotych, a kredytobiorca będzie mógł wybrać jego zdaniem korzystniejszą...."

Całość:

http://banki.wp.pl/kat,6598,title,Kredytobiorcy-zaplaca-mniej-Dzieki-Wegrom-i-wyborom,wid,13508236,wiadomosc.html

The author has edited this post (w 15.06.2011)
link this post Dodano w 14.07.2011

Witam,

Nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam sie tutaj:

Czy jest sens zaplacic te 500zl i splacac w CHF w chiwili obecnej? (tj 14.07.2011, kurs CHF on-online 3,50zl)?

1) tzn czy jest szansa, ze Pawlak jeszcze przed wyborami zlikwiduje spready?

2) czy UOKiK jest w stanie skuc te oplate ze wzgledu na "niezgodnosc z zasadmi wspolzycia spolecznego" (czy juz rozpatrywali ten problem i ew. jaki jest wynik)

W moim przypadku (przy aktualnym kursie, sprwadzie) zwroci mi sie to chyba po okolo 2latach.

Bolesny byl by np taki scenariusz, ze place im te 500zl a miesiac pozniej Pawlak likwiduje spready a bank w odwecie dowala mi jakas inna oplate nie zwracajac tych 500zl i jestem umoczony podwojnie...

Co radzicie?

Pozdrawiam,

Michal

• Statystyki: 15 Posty | 428 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl