mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Rata ratą, ale co z zabezpieczeniem kredytu?

link this post Dodano w 14.02.2009
Witam,

w ostatnim czasie sporo z nas rwie sobie włosy z głowy z wiadomego powodu. Na szczęście w porę w sukurs przyszedł nam SNB i obniżył libor, więc rata praktycznie pozostała na takim samym poziomie (ja np. w przeliczeniu na złote dalej płacę tyle samo, co np. we wrześniu). Niestety, jest jeszcze inna sprawa, która dotyczy wielu osób, w tym mnie, a o której coraz głośniej się mówi - obecnie wartość zabezpieczeń kredytów drastycznie zmalała w stosunku do rosnącego lawinowo salda zadłużenia wyrażonego w złotówkach. Dlatego moim celem jest jak najczęstsze i możliwie największe nadpłacanie kredytu - bez względu na kurs - nie chcę być więcej spekulantem.

Poważnie obawiam się sytuacji, w której bank, mimo wzorowego spłacania przeze mnie rat, zażąda dodatkowych zabezpieczeń lub wręcz po prostu wypowie mi umowę pod byle pretekstem
Drogi "jelen" iu. Co to jest SNB? Bo wydaje mi sie ze moj bank (Milenium) albo tego nie zna albo nie stosuje sie, albo jeszcze cos bo raty place coraz wieksze!. Pozdrawiam
SNB = Schweizerische Nationalbank => centralny bank Szwajcarii. Ja troszeczkę uprościłem, pisząc, iż SNB obniżył libor, bo w rzeczywistości SNB reguluje stopy procentowe, które z kolei wpływają na poziom Liboru (o Liborze możesz przeczytać na stronie głównej tego serwisu w ramce po lewej stronie). SNB jedynie ustala tzw. "target range" dla Liboru, który w przypadku Liboru 3M wynosi obecnie 0-1, a sam Libor 3m = 0.5, czyli leży dokładnie po środku tego zakresu.

Co do Twojego kredytu - musisz spojrzeć do swojej umowy kredytowej, w jaki sposób bank określa i kiedy aktualizuje wartość Liboru stosowanego do naliczania oprocentowania. W moim przypadku (MultiBank) Libor 3M dla kredytów jest aktualizowany co miesiąc, pod warunkiem, iż jego poziom w porównaniu do poprzedniego miesiąca zmienił się o co najmniej 0.1 pp. W tej chwili w MultiBanku jest Libor 3M = 0.53, zaś faktyczny Libor 3M wynosi (wg strony SNB) = 0.50. Jeżeli tak się to utrzyma do następnego miesiąca, to ja niestety nie będę miał obniżonego LIboru 3M do 0.50, gdyż zmiana 0.53-0.50 = 0.03, a to jest mniej niż 0.1.
Hey,
Dzieki za szybka i wyczerpujaca odpowiedz. Troche dla mnie to czarna magia(jestem marynarzem) ale po powrocie do kraju dowiem sie co i jak. Jeszcze raz dzieki. Pozdrowienia z miejsca gdzie deszcz(a ostatnio snieg) poziomo pada, a mewy bez pior lataja
"jelen":

Witam,

w ostatnim czasie sporo z nas rwie sobie włosy z głowy z wiadomego powodu. Na szczęście w porę w sukurs przyszedł nam SNB i obniżył libor, więc rata praktycznie pozostała na takim samym poziomie (ja np. w przeliczeniu na złote dalej płacę tyle samo, co np. we wrześniu). Niestety, jest jeszcze inna sprawa, która dotyczy wielu osób, w tym mnie, a o której coraz głośniej się mówi - obecnie wartość zabezpieczeń kredytów drastycznie zmalała w stosunku do rosnącego lawinowo salda zadłużenia wyrażonego w złotówkach. Dlatego moim celem jest jak najczęstsze i możliwie największe nadpłacanie kredytu - bez względu na kurs - nie chcę być więcej spekulantem.

Poważnie obawiam się sytuacji, w której bank, mimo wzorowego spłacania przeze mnie rat, zażąda dodatkowych zabezpieczeń lub wręcz po prostu wypowie mi umowę pod byle pretekstem

Spokojnie. Jestem przekonany, ze w stosunku do klientów którzy splacaja regulaminowo raty bank nie bedzie zadal dodatkowego zabezpieczenia ani nie wypowie umowy. Banki beda miały duzo roboty z tymi klientami którzy
1)maja mniejsze zabezpieczenie i sa poslizgi w spłatach
2)traca prace/zdrowie
3)chca korzystac z "wakacji kredytowych"

Wyglada na to, ze "jazda bez trzymanki" dopiero przed nami. Ale dotyczy ona na pewno tych, ktorych wymienilem wyzej. My, przynajmniej poki co jestesmy obserwatorami;)
"zubog":

Spokojnie. Jestem przekonany, ze w stosunku do klientów którzy splacaja regulaminowo raty bank nie bedzie zadal dodatkowego zabezpieczenia ani nie wypowie umowy. Banki beda miały duzo roboty z tymi klientami którzy
1)maja mniejsze zabezpieczenie i sa poslizgi w spłatach
2)traca prace/zdrowie
3)chca korzystac z "wakacji kredytowych"

Wyglada na to, ze "jazda bez trzymanki" dopiero przed nami. Ale dotyczy ona na pewno tych, ktorych wymienilem wyzej. My, przynajmniej poki co jestesmy obserwatorami;)

Niby tak, również w banku zapewnili mnie ostatnio, że jeśli spłacam terminowo, to mi nic nie grozi. Ale zawsze jakaś niepewność pozostaje. W dodatku jeśli te hipotetyczne kłopoty zaczynają być realne - znajoma żony właśnie zwróciła się niedawno do banku o wydłużenie okresu spłaty, bo przestała dawać radę

Niby tak, również w banku zapewnili mnie ostatnio, że jeśli spłacam terminowo, to mi nic nie grozi. Ale zawsze jakaś niepewność pozostaje. W dodatku jeśli te hipotetyczne kłopoty zaczynają być realne - znajoma żony właśnie zwróciła się niedawno do banku o wydłużenie okresu spłaty, bo przestała dawać radę
[/quote]

No widzisz, mozesz spac spokojnie.
Co do znajomej zastanawiam sie jak banki w takich sytuacjach beda reagowały. Wydluzenie okresu spłaty to ponowne badanie zdolności kredytowej.Teraz ocena jest bardziej rygorystyczna niz kiedys i na pewno okaze sie, ze kwota przyznanego kredytu bedzie mniejsza lub w skrajnym przypadku jesli ktos był na tzw " granicy zdolnosci" nie otrzyma go w ogole. Czy bedzie zatem mozliwe podpisanie aneksu? Raczej nie.
link this post Dodano w 16.02.2009
OjRirek:

Drogi "jelen" iu. Co to jest SNB? Bo wydaje mi sie ze moj bank (Milenium) albo tego nie zna albo nie stosuje sie, albo jeszcze cos bo raty place coraz wieksze!. Pozdrawiam

Witam!!
Spokojnie Millenium wie co to jest SNB i jak tylko w umowie masz stałą marżę to nie ma problemu napewno oprocentowanie twojego kredytu spadło. Wszystko zależy wtedy od tego czy masz LIBOR 3M czy 6M bo wtedy odpowiednio zmiana oprocentowania następuje co 3 lub 6 miesiący.
The author has edited this post (w 16.02.2009)
link this post Dodano w 17.02.2009
Ja mam kredyt w BPH i koledzy z tego banku juz mnie ladnie poinformowali abym powiekrzyl swoja polise ubezpieczeniowa z 200 tys PLN na okolo 300 tys PLN ( kredy na 100 tys zlotych - wtedy 41200 CHF ). Raty splacam jak nalezy, tylko ze pracuje w UK i to sie im chyba nie podoba, niewiem. Coz polisa rocznie to koszt okolo 200 z wiec to nie problem, ale juz zaczyna sie cus dziac, zobaczymy co sie bedzie dzialo.
The author has edited this post (w 17.02.2009)
link this post Dodano w 17.02.2009
"jackcx":

Ja mam kredyt w BPH i koledzy z tego banku juz mnie ladnie poinformowali abym powiekrzyl swoja polise ubezpieczeniowa z 200 tys PLN na okolo 300 tys PLN ( kredy na 100 tys zlotych - wtedy 41200 CHF ). Raty splacam jak nalezy, tylko ze pracuje w UK i to sie im chyba nie podoba, niewiem. Coz polisa rocznie to koszt okolo 200 z wiec to nie problem, ale juz zaczyna sie cus dziac, zobaczymy co sie bedzie dzialo.

W tej sytuacji problem polega na tym ze bank udzielał kredytu na 100% wartości mieszkania i więcej. W związku z dzisiejszą sytuacją na rynku kapitał kredytu rośnie a cena mieszkania spada na razie szczęście ze banki chca byśmy podwyższyli ubezpieczenia a nie żądają jeszcze dodatkowego zabezpieczenia powstałej różnicy (Kapitał - wartość mieszkania).
  • Statystyki: 16 Posty | 2444 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek