mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ustalenie wysokości raty stałej

link this post Dodano w 16.06.2011

witam

tak się ostatnio przyglądałem mojemu kredytowi i natrafiłem na dość ciekawą sprawę - o ile w systemie jest podany harmonogram spłaty kredytu to pomimo tego, ze powinien być wiążący dla obu stron, to jest on cyklicznie "dopasowywany" wraz ze zmianami Libory - co 3 miesiące.

Ogólnie na ratę składa się część kapitałowa i odsetkowa (zależna od liboru), ale bank sprytnie majstruje też ratą kapitałową - nie jest ona systematycznie malejąca - która zmienia się raz w górę raz w dół wraz ze zmianami liboru w okresach 3 miesięcznych.

czy takie działanie banku jest w jakiś sposób ujęte w warunkach kredytu?

w gruncie rzeczy nie są to wielkie różnice, ale skoro mogą robić takie małe "manewry" to większy myk też może im wpaść do głowy

PS. nie chodzi mi o wartości w PLN bo te są obarczone "błędem" kursu, tylko o czyste wyliczenia w CHF

link this post Dodano w 16.06.2011

Oj wadi... Wszystko jest ok, szukasz dziury w calym.

Kredyt ma zmienna stope procentow. Idz do umowy i poczytaj - zapewne Libor 3M lub 6m + marza.

To oznacza, ze rata jest stala w okresie 3-6 miesiecy, a poza tym okresem tylko pod warunkiem zmiany liboru.

Wysokosc raty w danym okresie czasu zalezy od kapitalu do splaty i oprocentowania w danym miesiacu. Zawsze bedzie sie wahac. Jak chcesz to sobie na piechote policzyc, poczytaj jakies podstawy ekonomii lub artykuly w internecie, ewentualnie helpa w Excelu dla rodziny funkcji PMT.

• Statystyki: 2 Posty | 30 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek