Forum

zmiana wysokości raty, spłata w CHF

AutorPost

Dodano w 19.02.2009 Dodano w 19.02.2009

Witajcie,

Mam kredyt w DB i po styczniowej aktualizacji oprocentowania został skrócony okres spłaty przy zachowaniu stałej raty w CHF. Czy Wy też musieliście występować o sporządzenie aneksu aby okres spłaty był zachowany a rata zmniejszona? Ja czekam już miesiąc na aneks do podpisu i nie mogę się jakoś doczekać...
Przy okazji otrzymałem informację, że DB nie przewiduje możliwości spłaty kredytu bezpośrednio w CHF jeśli nie ma dochodów w tej walucie

Podzielcie się swoimi doświadczeniami z tym bankiem

pzdr

Rozmawiałem niedawno z doradcą DB, bo rozważałem przeniesienie swojego kredytu do nich (mam w Pekao S.A.). Właśnie mówili mi o takiej praktyce, tj. skracania okresu, a nie zmniejszania rat, kiedy zmienia się oprocentowanie. Podobno 'w górę' działa to podobnie, ale do maksymalnego okresu spłaty (tzn. w stosunku do pozstałego, czyli mozna wydłużyć tylko to, co się 'nadrobiło' wczesniej). Później rata normalnie rośnie. Nie może jednak zmaleć ze względu na obniżenie oprocentowania.

Wygląda na to, że to ich standardowa praktyka. Informowali mnie, że nie mają innej opcji przy zawieraniu umowy kredytowej, więc myślę, że wynegocjować zmianę już podpisanej będzie tym bardziej ciężko.

Tak osobiście powiem tylko, że mnie by taka praktyka odpowiadała. Zawsze to spory zysk na całkowitym koszcie kredytu, a skoro ktoś się decydował na udźwig konkretnej wysokości rat, to nie powinno to stanowić dla niego problemu. Oczywiscie dzisiaj, wobec horrendalnego kursu franka, wygląda to jednak inaczej i miło byłoby sobie oprocentowaniem skompensować wzrost raty...

Tak osobiście powiem tylko, że mnie by taka praktyka odpowiadała. Zawsze to spory zysk na całkowitym koszcie kredytu, a skoro ktoś się decydował na udźwig konkretnej wysokości rat, to nie powinno to stanowić dla niego problemu. Oczywiscie dzisiaj, wobec horrendalnego kursu franka, wygląda to jednak inaczej i miło byłoby sobie oprocentowaniem skompensować wzrost raty...
[/quote]

maćku.m, mnie też odpowiadała jednak do chwili. Miło jest płacić stałą ratę (w CHF) jednocześnie spłacając szybciej kapitał. Miło jednak się skończyło w momencie gdy kurs franka poszybował jak latawiec który zerwał się ze sznurka przy szalejącym tornadzie.

Upierdliwe jest natomiast aneksowanie umowy aby obnizyc ratę przy zachowaniu okresu. Tym bardziej, że życzą sobie za to 150 zł a od marca już 250 zł (chyba zwaliło im się mnóstwo wniosków i postanowili nawet na tym zarobić)

Dodano w 20.02.2009 Dodano w 20.02.2009

Musicie mieć raty stałe. Ja mam malejące i zmiana oprocentowania nie powoduje skrócenia okresu kredytowania.

Co do spłaty we frankach to podobno można. Nawet w umowie mam zapis, że na życzenie bank może wyrazic zgodę. Problem polega tylko na tym, że nie można wpłacić w gotówce, bo tak nie przyjmą. Można ratę zapłacić przelewem, ale koszt takiego przelewu to kilkadziesiąt złotych, co czyni całą operację nieopłacalną.

Dodano w 22.02.2009 Dodano w 22.02.2009

Witam,

jam ma kredyt w ratach malejacych i nie spotkalem sie z problemem aneksowania umowy.

Jednakze faktycznie wystapilem takze z prosba o mozliwosc splaty we frankach. Teoretycznie nie bylo problemu, poniewaz koszt przelewu i samego prowadzenia konta nie byl tak wysoki, aczkolwiek bank zazyczyl sowie zmiany prowizji od kredytu o 0,2 %.
Wydaje mi sie jednak, ze obecnie nie ma to chyba sensu i nalezy poczekac, az frank sie ustabuilizuje.

Prosze o informacje, czy tym z was, ktorzy pytali sie o mozliwosc splaty kredytu we frankach chciano takze zmienic prowizje.

I jeszcze jedno pyanie, czy zastanawialiscie sie, czy konkretny dzien splaty kredytu ma wplyw na kurs franka?
Ja mam termin 4 kazdego miesiaca, co oznacza, ze kurs jest brany z 2 ( dwa dni wczesniej) i zauwazylem, ze w tym okresie "franek szczytuje". Niestety bank sie nie zgodzil na inna date splaty

pozdrawiam

piotr

Witam,

jam ma kredyt w ratach malejacych i nie spotkalem sie z problemem aneksowania umowy.

Jednakze faktycznie wystapilem takze z prosba o mozliwosc splaty we frankach. Teoretycznie nie bylo problemu, poniewaz koszt przelewu i samego prowadzenia konta nie byl tak wysoki, aczkolwiek bank zazyczyl sowie zmiany prowizji od kredytu o 0,2 %.
Wydaje mi sie jednak, ze obecnie nie ma to chyba sensu i nalezy poczekac, az frank sie ustabuilizuje.

Prosze o informacje, czy tym z was, ktorzy pytali sie o mozliwosc splaty kredytu we frankach chciano takze zmienic prowizje.

I jeszcze jedno pyanie, czy zastanawialiscie sie, czy konkretny dzien splaty kredytu ma wplyw na kurs franka?
Ja mam termin 4 kazdego miesiaca, co oznacza, ze kurs jest brany z 2 ( dwa dni wczesniej) i zauwazylem, ze w tym okresie "franek szczytuje". Niestety bank sie nie zgodzil na inna date splaty

pozdrawiam

piotr

a i jeszcze jedno, czy odsetki od kredytu w lutym 09 tez tak mozno spadly???
u mnie roznica miedzy styczniem a lutym to oklo 1 tys pln ( przy 220tys frankow , az sie zdziwilem, lecz doradca powiedzial, ze to wynik spadku liboru
osobiscie jestem happy z tego powodu

pozdrawiam

piotr

Ja rzeczywiście mam stale raty. Co do zmiany struktury raty podziedzy kapital i odsetki to rzeczywiscie podczas raty w lutym proporcje praktycznie sie odwróciły, tj wiekszosc raty to teraz kapital. Ale to normalna konsekwencja spadku Liboru. Natomiast doradca powiedzial mi ze zgoda n splate we frankach jest mozliwa w wyjatkowych sytuacjach, np. przy dochodach w CHF. Natomiast nie mówił nic o poniesieniu prowizji.

Z tego co wiem to wszystkie kredyty hipoteczne sciagane sa w DB 4 dnia miesiaca. No coz, tak jest latwiej robic klientow w konia. Tez zauwazylem ze wtedy kurs sprzedazy i spread sa wysokie .

Powiedzcie jaki jest koszt prowadzenia konta walutowego i koszt przelewu, bo to moze przekreslac sens całej "zabawy".

Witajcie! Czy kto jest zorientowany jakiego rzędu edukcję spłat możemy oczekiwać po zmianie warunków spłaty (stałe raty) przy zachowaniu poprzedniego okresu kredytowania? Np w przeliczeniu na 1000CHF rat. Również wystąpiłem o zmianę dnia spłaty i założenie konta CHF, na razie bez odpowiedzi.
Pozdrawiam

Witam wszystkich zainteresowanych,
ja też złożyłam wniosek o warunki płacenia w CHF.
Dostałam informację, że po pierwsze bank, który nie będzie mógł już zarobić na spreadzie podnosi marżę oprocentowania kredytu min. o 0,3 punkta %, a po drugie, że oczywiście nie prowadzi rachunku gotówkowego w CHF.

Razem trzeba zatem wziąć pod uwagę dodatkowe koszty:
wzrost oprocentowania kredytu
opłaty za prowadzenia dwóch rachunków walutowych (w innym banku, gdzie wpłacamy gotówkę oraz w db)
opłaty za przelew z banku do banku

Zrobiłam już konkretne wyliczenie, biorąc pod uwagę na razie tylko wzrost oprocentowania kredytu o 0,3% i okazało się, że musiałabym kupować franki o minimum 5 groszy mniej niż w tej chwili w db, co oznacza, że doliczając jeszcze inne koszty, których na razie nie znam musiałaby to być jeszcze większa różnica. W kantorze dostępne są franki tańsze o 4,5 grosza, zatem nie opłaca się. Liczę jednak na to, że dzieki serwisowi kup franki mamy szansę na franka znacznie tańszego niż w kantorze i wtedy naprawdę będzie się opłacać.

pozdr kmg

Edytowano w 22.02.2009

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie