Witam,
Zgodnie z regulaminem jaki mam, na podstawie postanowień paragrafu 5, punkt 5 - że przy wcześniejszej spłacie kredytu przeliczana jest rata.
Więc zamiast aneksować umowę, proponuję dokonać wcześniejszej spłaty kredytu (np. w wysokości 1PLN) i żądać od banku wykonania postanowień umowy kredytowej (bo sami z siebie tego nie robią).
Mi po złożonej reklamacji udało się uzyskać zmianę raty, z tym że w moim przypadku dochodziło jeszcze to, że nie miałem podwyższonego oprocentowania ze względu na brak wpisu na hipotekę.
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Deutsche Bank PBC SA
- zmiana wysokości raty, spłata w CHF
Witam,
Ja splacam kredyt bezposrednio w CHF. Niestety DB nie umozliwia wplaty CHF w walucie, stad znalazlem inne rozwiazanie:
1. Zalozylem konto walutowe CHF internetowe w CitiHandlowy
2. Kupuje CHF w kantorze w dowolnym momencie, gdy mam gotowke i wplacam na konto w Citi
3. Zlecam przelew zagraniczny CHF z Citi do DB
Korzysci:
1. Citi (jako jedyny chyba) nie pobiera prowizji od przelewow zlecanych przez internet - place wowczas TYLKO prowizje bankow Korespondentow.
2. Mam darmowe ksiegowanie sropdkow CHF na koncie w DB (w moim przypadku konto Status).
Wady:
Ciezko przewidziec prowizje za przelew, gdyz czasami jest ona wieksza, czasami mniejsza - w zaleznosci ile i jakie banki posrednicza w takiej transakcji.
Ktos ma jakis ciekawszy sposob?!
Ja splacam kredyt bezposrednio w CHF. Niestety DB nie umozliwia wplaty CHF w walucie, stad znalazlem inne rozwiazanie:
1. Zalozylem konto walutowe CHF internetowe w CitiHandlowy
2. Kupuje CHF w kantorze w dowolnym momencie, gdy mam gotowke i wplacam na konto w Citi
3. Zlecam przelew zagraniczny CHF z Citi do DB
Korzysci:
1. Citi (jako jedyny chyba) nie pobiera prowizji od przelewow zlecanych przez internet - place wowczas TYLKO prowizje bankow Korespondentow.
2. Mam darmowe ksiegowanie sropdkow CHF na koncie w DB (w moim przypadku konto Status).
Wady:
Ciezko przewidziec prowizje za przelew, gdyz czasami jest ona wieksza, czasami mniejsza - w zaleznosci ile i jakie banki posrednicza w takiej transakcji.
Ktos ma jakis ciekawszy sposob?!
The author has edited this post (w 23.02.2009)
Witam,
faktycznie, obecnie bank zada podwyzszenie prowizji standardowo o 0,3 %, lecz nie chce mi sie wierzyc, ze bank moze nie prowadzic kanta walutowego.
Wg moich informacji koszt prowadzenia konta to kwota 5-10 pln, przelew jest bezplatny, gdyz bank sam sciaga ze wskazanego rachunku kase.
osobiscie uwazam, ze nalezy wstrzymac sie do polowy roku, kiey KNF powinien nakazac bankom przyjmowanie rat w CHF, licze , ze takze wtedy nalozy obowiazek omozliwiania tej splaty bez dodatkowych kosztow takich jak podwyzszanie prowizji.
a tak otwarcie to DB wprowadzil te koszty dopiero od 2 m-cy, wczesniej bylo bezplatnie
pozdrawiam
Piotr
faktycznie, obecnie bank zada podwyzszenie prowizji standardowo o 0,3 %, lecz nie chce mi sie wierzyc, ze bank moze nie prowadzic kanta walutowego.
Wg moich informacji koszt prowadzenia konta to kwota 5-10 pln, przelew jest bezplatny, gdyz bank sam sciaga ze wskazanego rachunku kase.
osobiscie uwazam, ze nalezy wstrzymac sie do polowy roku, kiey KNF powinien nakazac bankom przyjmowanie rat w CHF, licze , ze takze wtedy nalozy obowiazek omozliwiania tej splaty bez dodatkowych kosztow takich jak podwyzszanie prowizji.
a tak otwarcie to DB wprowadzil te koszty dopiero od 2 m-cy, wczesniej bylo bezplatnie
pozdrawiam
Piotr
Niestety Bigtomie to prawda. Mi także skrócono okres kredytowania z 30 na21 lat. Także musiałem podpisać aneks do umowy, za który musiałem zapłacić 150 zł. U mnie na szczęście trwało to dość krótko. Ale najlepsze z tego wszystkiego jest to, że jest to aneks jednorazowy. To znaczy, że jeśli znowu spadnie libor, albo oprocentowanie banku, to żeby bank obniżył Ci ponownie raty, będziesz musiał po raz kolejny podpisać aneks, za który znowu trzeba będzie zapłacić.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam
Mi także skrócono okres kredytowania z 15 lat na 12,5. Tydzień temu podpisałem już aneks i czekam ile teraz będzie wynosiła rata. Ale z tego co wyliczyła mi konsultantka to zamiast 309 franków zapłacę jakieś 267. Zgadza się również to że aneks jest jednorazowy. W kwietniu prawdopodobnie znowu się zmieni oprocentowanie i jeśli będziesz chciał znowu spłacać według pierwotnego okresu kredytowania to znowu trzeba podpisać aneks (tym razem jego koszt będzie wynosił już 250 zł zamiast 150 -zmiana opłat w DB). Teraz oprocentowanie spadło mi z 3,95 na 1,61. W kwietniu spodziewam się że będzie wnosiło jakieś 1,45(0,5 -LIBOR3M +0,95 marża). Jednak zastanawiam się czy rata będzie znowu liczona od tych 309 franków jak na początku czy może od tych 267 jakie uzyskałem po podpisaniu aneksu o wydłużenie okresu do pierwotnego. Bo jeśli wezmą te 267 franków i okres 15 lat na jaki podpisałem aneks to spadek oprocentowania z 1,61 na 1,45 nie będzie już tak duży jak wcześniej i spadek ponownego okresu kredytowania może tym razem wynieść kilka miesięcy a raty ledwie kilku franków- więc nie będzie mi się już opłacało podpisywać kolejnego aneksu. Ale równie dobrze mogą znowu wrócić do tych 309 franków co na początku i zmniejszyć oprocentowanie do 1,45- wtedy spadek raty znaczny. O to chodzi że nie wiem jak oni będą to w kwietniu liczyć. Jeśli ktoś wie to z góry dziękuję za odpowiedz na nurtujące mnie pytanie.
Mi także skrócono okres kredytowania z 15 lat na 12,5. Tydzień temu podpisałem już aneks i czekam ile teraz będzie wynosiła rata. Ale z tego co wyliczyła mi konsultantka to zamiast 309 franków zapłacę jakieś 267. Zgadza się również to że aneks jest jednorazowy. W kwietniu prawdopodobnie znowu się zmieni oprocentowanie i jeśli będziesz chciał znowu spłacać według pierwotnego okresu kredytowania to znowu trzeba podpisać aneks (tym razem jego koszt będzie wynosił już 250 zł zamiast 150 -zmiana opłat w DB). Teraz oprocentowanie spadło mi z 3,95 na 1,61. W kwietniu spodziewam się że będzie wnosiło jakieś 1,45(0,5 -LIBOR3M +0,95 marża). Jednak zastanawiam się czy rata będzie znowu liczona od tych 309 franków jak na początku czy może od tych 267 jakie uzyskałem po podpisaniu aneksu o wydłużenie okresu do pierwotnego. Bo jeśli wezmą te 267 franków i okres 15 lat na jaki podpisałem aneks to spadek oprocentowania z 1,61 na 1,45 nie będzie już tak duży jak wcześniej i spadek ponownego okresu kredytowania może tym razem wynieść kilka miesięcy a raty ledwie kilku franków- więc nie będzie mi się już opłacało podpisywać kolejnego aneksu. Ale równie dobrze mogą znowu wrócić do tych 309 franków co na początku i zmniejszyć oprocentowanie do 1,45- wtedy spadek raty znaczny. O to chodzi że nie wiem jak oni będą to w kwietniu liczyć. Jeśli ktoś wie to z góry dziękuję za odpowiedz na nurtujące mnie pytanie.
Oprocentowanie zmienia sie raz na kwartał kalendarzowy. Przy czym w waszych przypadkach powtórna operacja aneksowania nie będzie miała uzasadnienia ekonomicznego, gdyż zmiana liboru nie będzie już taka spektakularna jak z IV kwartału 2008 na I kwartał 2009. Płacenie o kilka franków miesięcznie mniej przy koszcie aneksu 250 zł to nieporozumienie.
Swoją drogą to podejrzewam, że cała akcja skończy się fiaskiem, gdyż banki zawsze coś wymyślą, żeby zniechęcić od spłat we frankach. Chociażby wspomniane wcześniej zwiększenie marży o 0,3, albo brak możliwości wpłat w kasie banku.
Swoją drogą to podejrzewam, że cała akcja skończy się fiaskiem, gdyż banki zawsze coś wymyślą, żeby zniechęcić od spłat we frankach. Chociażby wspomniane wcześniej zwiększenie marży o 0,3, albo brak możliwości wpłat w kasie banku.
Fett77:
Witam,
mam kredyt w DB od 17.11.2008 na kwote 270000 CHF.Moje oprocentowanie to 4,66.Wszyscy piszą o zmianie LIBOR pod koniec roku a moje oprocentowanie nic sie nie zmieniło.Czy moze ktos powiedziec mi kiedy dokladnie byla zmiana LIBOR3M?Z gory dziekuje!
Witam,
mam kredyt w DB od 17.11.2008 na kwote 270000 CHF.Moje oprocentowanie to 4,66.Wszyscy piszą o zmianie LIBOR pod koniec roku a moje oprocentowanie nic sie nie zmieniło.Czy moze ktos powiedziec mi kiedy dokladnie byla zmiana LIBOR3M?Z gory dziekuje!
Napisałem wyżej, że zmiana oprocentowania jest co kwartał kalendarzowy. Wszystko masz napisane w umowie. Czytałeś przed podpisaniem?
Może po prostu masz marżę 4,0?!
Ja od stycznia mam oprocentowanie 1,57%. Od kwietnia, jak libor nie pójdzie w górę to będzie mniej.
The author has edited this post (w 24.02.2009)
Fett77, możesz jeszcze mieć podwyższone oprocentowanie ze względu na brak wpisu o hipotece w ksiedze wieczystej. Jednak to nie powinno miec wplywu na obnizke wynikajaca ze spadku Liboru. Wyjasnij to sobie z doradca i donies im jak najszybciej odpis z KW z dokonana hipoteka to oprocentowanie powinno Ci dodatkowo spasc o 1,2 pp
"Fett77":
Witam,
Witam,
Nie wiem kiedy dokładnie była zmiana LIBOR3M, ale Twoje oprocentowanie NIE SPADNIE, ze względu na obniżony LIBOR3M. Spójrz na wysokość raty kapitałowej - jest zapewne większa niż odsetkowa - w ten sposób spłacasz kredyt szybciej. Mi z 30lat zrobiło się 20, jeśli tylko utrzymam oprocentowanie z LIBOREM3M z dnia podpisywania umowy i o ile LIBOR nie urosnie przez kolejne 20lat;)
Oprocentowanie Ci spadnie tylko po zdjęciu 1,2pp za ubezpieczenie pomostowe - dokaldnie tak jak pisali użytkownicy powyżej.
Pozdrawiam wszystkich!
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia