mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

zmiana wysokości raty, spłata w CHF

link this post Dodano w 25.02.2009
Mi spadlo z 15 lat na 12,5 nie powiem zeby byla to duza roznica. Zmiana w dlugosci kredytu dotyczy tylko osob ktore wziely raty stale. Ja nie podpisalem aneksu poniewaz jak libor bedzie rosl ma byc zwiekszana dlugosc okresu kredytowania a nie rata.
link this post Dodano w 26.02.2009
W koncu doczekalem sie aneksu na powrocenie do pierwotnego okresu kredytu. Zalapalem sie jeszcze na oplate 150 zł. Dzieki temu rata zmalala mi o ponad 250 CHF. Troche mi ulżyło...
link this post Dodano w 26.02.2009
Skoro można było negocjować prowizję za udzielenie kredytu (poniżej minimalnej wynikającej z taryfy) to zastanwiam się, czy można wynegocjować mniejszą opłatę za aneks.
Próbował ktoś walczyć?
link this post Dodano w 28.02.2009
Mozna bylo negocjowac jak banki sie scigaly o klienta. Teraz sie nie scigaja
link this post Dodano w 27.04.2009
"bigtom":

Witajcie,

Mam kredyt w DB i po styczniowej aktualizacji oprocentowania został skrócony okres spłaty przy zachowaniu stałej raty w CHF. Czy Wy też musieliście występować o sporządzenie aneksu aby okres spłaty był zachowany a rata zmniejszona? Ja czekam już miesiąc na aneks do podpisu i nie mogę się jakoś doczekać...

pzdr

tak , niestety aneks, 250 pln.. Mechanizm jest kretynski wg mnie.. bo dzieki temu musze splacac wiecej CHF, niz musialbym (przy kredycie 30letnim), w dodatku obecnie po cenie dosc niekorzystnej.. (lepiej samemu decydowac kiedy splacic i za ile, niz byc do tego zmuszanym przez DB)

"bigtom":

Przy okazji otrzymałem informację, że DB nie przewiduje możliwości spłaty kredytu bezpośrednio w CHF jeśli nie ma dochodów w tej walucie

z tym spoko.. tylko ze ci marze zwieksza o 0,3%.. (i oczywiscie aneks 250pln).. Czekam, czekam na 1 Lipca i banki bijace sie o przejmowanie klientow CHF..

link this post Dodano w 03.08.2009
czy rzeczywiscie po egzekucji tego paragrafu tj splacie kredytu o 1pln dlugosc kredytu wrocila do oryginalnego okresu z umowy, ja zostalem poinformowany ze nie powoduje to powrotu do oryginalnego okresu tylko skrocenei go adekwatnie do tej 1 zlotowki

Witam,

Zgodnie z regulaminem jaki mam, na podstawie postanowień paragrafu 5, punkt 5 - że przy wcześniejszej spłacie kredytu przeliczana jest rata.

Więc zamiast aneksować umowę, proponuję dokonać wcześniejszej spłaty kredytu (np. w wysokości 1PLN) i żądać od banku wykonania postanowień umowy kredytowej (bo sami z siebie tego nie robią).

Mi po złożonej reklamacji udało się uzyskać zmianę raty, z tym że w moim przypadku dochodziło jeszcze to, że nie miałem podwyższonego oprocentowania ze względu na brak wpisu na hipotekę.

[/quote]
link this post Dodano w 06.11.2009
Czytam co piszecie w tym wątku i też widzę, że podpisujecie aneksy na spłatę w CHF.
Poważnie nie ma takiej potrzeby.
Zakłada sie konto DB Frank i robi bezpłatne przelewy na konto do obsługi kredytu, które są traktowane jako nadpłata i rozliczane w dacie wymagalności.
A CHF kupuje się wtedy, kiedy pasuje kurs walutowy, niemal po cenie średniej, przy spełnieniu warunków promocji.
link this post Dodano w 09.11.2009
Ferenc_Jozsef:

Czytam co piszecie w tym wątku i też widzę, że podpisujecie aneksy na spłatę w CHF.
Poważnie nie ma takiej potrzeby.
Zakłada sie konto DB Frank i robi bezpłatne przelewy na konto do obsługi kredytu, które są traktowane jako nadpłata i rozliczane w dacie wymagalności.
A CHF kupuje się wtedy, kiedy pasuje kurs walutowy, niemal po cenie średniej, przy spełnieniu warunków promocji.

też podpisałem i kosztowało mnie to opłatę zgodną z TOiP...że też sam nie wpadłem na pomysł, że tak można zrobić

z drugiej strony, gdzie jest zapis informujący o tym, że nadpłaty kredytu (rozumiem, że przelew na konto techniczne w CHF) są rozliczane w dniu wymagalności raty?

czyżby było coś o tym w regulaminie a może umowie kredytu...oświecisz mnie?
link this post Dodano w 09.11.2009
Tutaj to dyskutowaliśmy z Kalim:
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.14212:5

W zasadzie taką sytuację przewiduje zapis w pkt 6.5 REGULAMINU KREDYTOWEGO, bo nie określono tam dokładnie na które konto (Do wcześniejszej spłaty lub obsługi kredytu) można wpłacać przed datą wymagalności środki, które w razie braku dyspozycji w zakresie wcześniejszej spłaty są zaliczane na poczet kolejnych rat.

Do tego w mojej umowie jest pkt 2.3.2., który w zakresie kolejności rozliczania wpłat odsyła do par. 6.3. REGULAMINU KREDYTOWEGO. A zgodnie z tym zapisem, o ile ktoś nie ma zaległości i nie zadysponował przekazania wpłaconych środków na wczesniejszą spłatę kredytu, to wpłacona kwota stanowiąca nadpłatę jest rozliczana z bieżącą ratą.

Nie wszyscy mają do umowy kredytowej tą samą wersję REGULAMINU, ale chyba wszystkich obowiązuje aktualne wydanie. Jak na razie mechanizm działa. Nawet jeden raz spłaciłem większośc raty CHF przelanymi z citi.

W internecie wybierasz konto kredytu i opcję spłać ratę, jako konto źródłowe zaznaczasz DB Frank i wybierasz kwotę. Kwota po przelaniu jest zaparkowana jako nadpłata do daty wymagalności raty. Nie jest oprocentowana, ale na DB Frank też nie ma procentów. Ostatecznie bez różnicy, gdzie kasa czeka na rozliczenie.

The author has edited this post (w 09.11.2009)
link this post Dodano w 10.11.2009
dzięki za info - już kumam o co w tym mechanizmie chodzi, rozumiem, że założyłeś sobie konto DB frank bez żadnego problemu?

ps
czyli zapłaciłem de facto za to, że bank automatycznie ściąga mi kasę zamiast z konta w PLN to z konta w CHF, jeżeli robiłbym to ręcznie to żaden aneks nie byłby potrzebny...
  • Statystyki: 46 Posty | 10453 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek