mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

zmiana wysokości raty, spłata w CHF

link this post Dodano w 28.11.2009
RobertS:

mnie (po reklamacji) te 30 zł oddali,

Robert,
oddali ci 30 zeta, które policzyli podwójnie. W przypadku, jaki dyskutowaliśmy; DB obciążył tą kwotą konto nadawcy w citi, a potem jeszcze raz, dodatkowo naliczył Ci to na koncie w DB. Jasne, że jeśli opłaty ponosi nadawca, to opłaty w DB wynoszą 0, bo jest nimi obciążony nadawca. Tak czy inaczej 30 zeta ktoś zawsze płaci. U mnie było tak samo, DB obciążył moje konto w citi kwotą 10,09 CHF za przyjęcie przelewu. Do tego doszła jeszcze dola dla banku pośredniczącego.
link this post Dodano w 28.11.2009
Już o tym pisaliśmy. Według informacji jakie uzyskałem DB nie pobrało żadnych opłat, zapłaciłem ok. 45 zł (po przeliczeniu z CHF) bankowi pośredniczącemu pomiędzy Citi i DB. Nie wnikałem już, ktory bank pośredniczył.

Natomiast pracownicy DB twierdzili, że gdyby przelew zostal wykonany z inną opcją (niż OUR) to oprócz kosztów pośrednika (te 45 zł) zapłaciłbym jeszcze polskiemu DB 30 zł za przyjęcie tego przelewu. Ale tego już nie będę sprawdzał....
link this post Dodano w 29.11.2009
Częścią tych 45 zł jest 30 zł, należne DB. DB występuje do banku pośredniczącego, żeby ten obciążył konto nadawcy tą kwotą, dlatego nie powinni obciążać jeszcze raz konta odbiorcy. Sprawdzałem to w DB, kiedy reklamowałem wysokość tego obciążenia. Także tak czy inaczej - DB swoje 30 zeta otrzymuje.....
link this post Dodano w 30.11.2009
Tylko to lekko bez sensu. Po co DB miałoby prosić pośrednika o potrącenie 30 zł i następnie przesłanie na swoje konto ww. kwoty? Przecież łatwiej byłoby potrącić ją z przelewu przychodzącego...
link this post Dodano w 30.11.2009
Bo nie dajesz im takiej możliwości wybierając opcję OUR, więc muszą obciążyć konto nadawcy. Jeśli chcesz, sprawdź w DB. Zauważ, że Twoje konto w citi z tytułu opłaty za przelew zostało obciążone 2 razy. Jedno z obciążeń dotyczy właśnie tych 30 zł z tyt. opłaty za przyjęcie przelewu w DB

Pozdrawiam
link this post Dodano w 08.12.2009
Koszty zależą od banku do którego się wysyła przelew np. do Millennium cała operacja nic nie kosztuje przy wyborze opcji
Koszty i prowizje: podzielone pomiędzy zleceniodawcą a beneficjentem
link this post Dodano w 09.12.2009
Nie wiem czy muszą obciążyć konto nadawcy. Wysyłałem już przelewy i bank odbiorcy przelewu nie pobrał żadnych opłat...Niestety pomiędzy Citi i DB one występują. Generalnie nie ma znaczenia kto je pobiera, chodzi o to, że są i przy niskiej kwocie taki przelew się nie opłaca.

Zastanawiam się czy ww. opłaty mają wartość nominalną czy naliczane są procentowo. Czy gdybym przelał z Citi np. 100kchf to również wyniosłyby ok. 45 zł?
link this post Dodano w 09.12.2009
Dwie kwestie:

1. DB ma zgodnie z TOiP prawo do naliczenia 10-30 zeta za przelew przychodzący w walucie innej niż PLN na konto w DB. Więc jeśli przelew jest z opcją OUR (koszt ponosi nadawca), to DB obciąża przysługującą mu opłatą konto nadawcy. Inne banki nie obciążają, bo nie mają opłaty za przyjęcie przelewu przychodzącego. Ta kwota w DB jest mniej więcej stała po przeliczeniu na PLN.
W moim wypadku DB wystąpiło o obciążenie mojego konta w citi kwotą 9,49 CHF, DB Frankfurt dorzucił do tego po drodze 0,60CHF, a na moim koncie w citi pojawiła się kwota obciążenia 10,09 CHF.

2. Co do kwoty opłaty dla banku-pośrednika, można się tylko domyślać, że DB Frankfurt także liczy swoją dolę. Z mojego przelewu wyszło 1,13% kwoty przelewu. (5,65 CHF opłaty dla 500CHF przelewu).
Jak jest naprawdę? Nie wiem, może kiedyś napiszę w chwili wolnej do niemieckiego DB, w jaki sposób są naliczane opłaty dla takich transakcji. W polskim DB nic w tym temacie się nie dowiedziałem, a w citi, tylko tyle, że opłaty są naliczane w systemie SWIFT automatem i citi nie ma wgladu w ogóle w jakiekolwiek szczegóły dla tych obciążeń.

Tak jak napisałeś, chwilowo nie ma sensu przelewać, ale jak widziałem na stronie DB promocyjne konto DB Frank mozna zakładać tylko do 31.12.2009.

Pozdrawiam
  • Statystyki: 46 Posty | 10453 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu