Dwie kwestie:
1. DB ma zgodnie z TOiP prawo do naliczenia 10-30 zeta za przelew przychodzący w walucie innej niż PLN na konto w DB. Więc jeśli przelew jest z opcją OUR (koszt ponosi nadawca), to DB obciąża przysługującą mu opłatą konto nadawcy. Inne banki nie obciążają, bo nie mają opłaty za przyjęcie przelewu przychodzącego. Ta kwota w DB jest mniej więcej stała po przeliczeniu na PLN.
W moim wypadku DB wystąpiło o obciążenie mojego konta w citi kwotą 9,49 CHF, DB Frankfurt dorzucił do tego po drodze 0,60CHF, a na moim koncie w citi pojawiła się kwota obciążenia 10,09 CHF.
2. Co do kwoty opłaty dla banku-pośrednika, można się tylko domyślać, że DB Frankfurt także liczy swoją dolę. Z mojego przelewu wyszło 1,13% kwoty przelewu. (5,65 CHF opłaty dla 500CHF przelewu).
Jak jest naprawdę? Nie wiem, może kiedyś napiszę w chwili wolnej do niemieckiego DB, w jaki sposób są naliczane opłaty dla takich transakcji. W polskim DB nic w tym temacie się nie dowiedziałem, a w citi, tylko tyle, że opłaty są naliczane w systemie SWIFT automatem i citi nie ma wgladu w ogóle w jakiekolwiek szczegóły dla tych obciążeń.
Tak jak napisałeś, chwilowo nie ma sensu przelewać, ale jak widziałem na stronie DB promocyjne konto DB Frank mozna zakładać tylko do 31.12.2009.
Pozdrawiam