kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- DomBank Getin Noble Bank SA
- Placenie w CHF dombank
Odnośnie parametrów:
- nr konta poprzedzamy literami PL
- wpisujemy SWIFT: GBGCPLPKXXX
- adres banku: GETIN BANK SA 40-006 KATOWICE UL PSZCZYNSKA 10
- przelew wysyłam jako zagraniczy z kosztami dzielonymi (konto mam w DeutscheBanku)
na infolinii podano mi tez ze aktualny adres odbiorcy to Getin Bank SA , Warszawska 4, 40-006 KATOWICE
wplaca sie nato samo konto co zwykle, mozna wplacic dowolnego dnia miesiaca, 27-28. przychodzi wtedy sms "dziekujemy za terminowa wplate" zamiast tego z podana kwota
Ostatnio wprowadzili mi opłate prawie 10 zł na mc za prowadzenia konta bo nie mam wpływów miesiecznych z tytułu wynagrodzenia min 1500 zl/mc. Jakaś promocja sie niby skonczyła. Wam też?
Prowadze firme wiec wynagrodzenia nie mam ale wysłałem sam sobie przelew z tytułem "wynagrodznie za mc lipiec 2010". Zobaczyym czy przejdzie.
Ja zrobiłem tak:
Otworzyłem konto w Citi Handlowym. Konto ma dwa rachunki osobisty oraz walutowy CHF. Kupuję franki robiąc przelew z rachunku osobistego na walutowy po kursie jaki mają danego dnia. Kurs franka w Citi jest niemal jak w NBP wg. tabeli C, a bywa nawet niższy. Pod koniec miesiąca robię przelew na konto Getin Banku. Przelew traktowany jest jako międzynarodowy i potrzebny jest do niego kod banku. Getin Bank ma kod: GBGCPLK. Koszty przelewu ponosi Citi Handlowy (obciążają rachunek ok. 4 CHF, a następnie to zwracają).
Koszt prowadzenia rachunku w moim wypadku to tylko obsługa karty płatniczej chyba 2,97zł , pod warunkiem jednak że miesięczne wpływy to min. 1500zł.
Tylko z tego co przeczytalam na kupfranki.pl nie jest konieczne podpisanie aneksu o zmianie spłaty na chf a wystarczy zarządać od banku aby przygotował nam konto techniczne do przelewu franków.
więcej na ten temat na stronie głównej kupfranki.pl:
"Jeżeli to nie komplikuje nam bardzo życia to proponuję pozamykać rachunki złotówkowe w banku gdzie mamy kredyt.
Złożyć wniosek o konwersję rachunku prowadzonego kredytu w banku na techniczny rachunek walutowy. Nie podpisywać aneksu i nie wnosić opłaty. Pilnować aby na uruchomionym rachunku technicznym na dzień zapadalności raty była wystarczająca kwota waluty na jej pokrycie a rachunek techniczny jedynym w tym banku.
Jeżeli bank odmówi takiej czynności poprosić o odmowę na piśmie i złożyć skargę na decyzję banku do KNF oraz UOKiK."
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy