mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Placenie w CHF dombank

link this post Dodano w 26.02.2010
Parametry do przelewów się nie zmieniły. Ja próbowałem dodzwonić się na infolinię kilkadziesiąt razy, w kolejce po połączenie spędziłem kilkadziesiąt minut, kilka razy nagrałem się na sekretarce oraz wysłałem kilka maili i jedyny odzew po paru tygodniach - dostałem na maila informację że ten mail nie jest zarejestrowany w ich bazie. Z infolinii nigdy nikt nie oddzwonił. Informacja w tym banku to ŻENADA.
Odnośnie parametrów:
- nr konta poprzedzamy literami PL
- wpisujemy SWIFT: GBGCPLPKXXX
- adres banku: GETIN BANK SA 40-006 KATOWICE UL PSZCZYNSKA 10
- przelew wysyłam jako zagraniczy z kosztami dzielonymi (konto mam w DeutscheBanku)
link this post Dodano w 08.03.2010
w swifcie nie musi byc tych XXX na koncu, to tylko dopelniacz do formatu 11-cyfrowego

na infolinii podano mi tez ze aktualny adres odbiorcy to Getin Bank SA , Warszawska 4, 40-006 KATOWICE
wplaca sie nato samo konto co zwykle, mozna wplacic dowolnego dnia miesiaca, 27-28. przychodzi wtedy sms "dziekujemy za terminowa wplate" zamiast tego z podana kwota
link this post Dodano w 28.07.2010

Witam,

czy zna ktoś bank, w którym można robić przelewy w CHF bez kosztów? Mój bank, czyli Pekao S.A. taki przelew traktuje jako zagraniczny! Stąd koszt takiego przelewu to 70 PLN!

Pozdrawiam, Robert vs. bercik.wp(małpka)wp.pl

Citybank, DB, Alior....wiecej szczegółów znajdziesz natym forum.

W Alior tak mi powiedzieli, kiedy mnie namawiali na założenie u nich konta we frankach. Ale kiedy już chciałam płacić raty okazało się, że to będą przelewy zagraniczne. Radzę z nimi uważać, bo kłamią. Na moje pretensje, że zostałam wprowadzona w błąd, odpowiedzieli, że ten pan, co mi mówił, że przelewy będą bezpłatne - już u nich nie pracuje. Do żadnej odpowiedzialności się nikt nie poczuwa.

Ostatnio wprowadzili mi opłate prawie 10 zł na mc za prowadzenia konta bo nie mam wpływów miesiecznych z tytułu wynagrodzenia min 1500 zl/mc. Jakaś promocja sie niby skonczyła. Wam też?

Prowadze firme wiec wynagrodzenia nie mam ale  wysłałem sam sobie przelew z tytułem "wynagrodznie za mc lipiec 2010". Zobaczyym czy przejdzie.

pok, to zawsze jest przelwew zagraniczny mimo ze idzie z polskiego do polskiego banku. Kwestia jak pobierają opłatę. W Aliorze była jakas promocja, może juz nie ma.

link this post Dodano w 15.08.2010

Witam,

Pytanie do placacych we frankach. Podzielcie sie prosze informacjami nt sposobow w jakich dokonujecie wplat rat w walucie oraz i ich kosztow.

W zwiazku z tym, ze od wrzesnia wchodzi w zycie rekomendacja T KNF bede probowal po raz kolejny przejsc na splate w walucie. 

Dzieki
a. 

link this post Dodano w 16.08.2010

Ja zrobiłem tak: 

Otworzyłem konto w Citi Handlowym. Konto ma dwa rachunki osobisty oraz walutowy CHF. Kupuję franki robiąc przelew z rachunku osobistego na walutowy po kursie jaki mają danego dnia. Kurs franka w Citi jest niemal jak w NBP wg. tabeli C, a bywa nawet niższy. Pod koniec miesiąca robię przelew na konto Getin Banku. Przelew traktowany jest jako międzynarodowy i potrzebny jest do niego kod banku. Getin Bank ma kod: GBGCPLK. Koszty przelewu ponosi Citi Handlowy (obciążają rachunek ok. 4 CHF, a następnie to zwracają).

Koszt prowadzenia rachunku w moim wypadku to tylko obsługa karty płatniczej chyba 2,97zł , pod warunkiem jednak że miesięczne wpływy to min. 1500zł. 

link this post Dodano w 17.08.2010

Tylko z tego co przeczytalam na kupfranki.pl nie jest konieczne podpisanie aneksu o zmianie spłaty na chf a wystarczy zarządać od banku aby przygotował nam konto techniczne do przelewu franków.

więcej na ten temat na stronie głównej kupfranki.pl:

"Jeżeli to nie komplikuje nam bardzo życia to proponuję  pozamykać rachunki złotówkowe w banku gdzie mamy kredyt.

Złożyć wniosek  o konwersję rachunku prowadzonego kredytu w banku na techniczny rachunek walutowy. Nie podpisywać aneksu i nie wnosić opłaty. Pilnować aby na uruchomionym rachunku technicznym na dzień zapadalności raty była wystarczająca kwota waluty na jej pokrycie a rachunek techniczny jedynym w tym banku.

Jeżeli bank odmówi takiej czynności  poprosić o odmowę na piśmie i złożyć skargę na decyzję banku do KNF oraz UOKiK."

The author has edited this post (w 17.08.2010)
  • Statystyki: 286 Posty | 34324 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek