mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

to przyznac sie kto ....

link this post Dodano w 19.02.2009
.
mnie podkusiło w lipcu 2008 r na kredyt we frankach , bo była najmniejsza rata miesieczna
w porównaniu z innymi , a teraz płace i kwicze i czekam aż spadnie ....
czy ktoś rozmawiał już w mbanku o spłacie kredytu we frankach???
Hej, ja mam w multibanku z lipca 2006, oczywiście franki. Brałam kredyt przy kursie 2,7 wiec na razie wkurzam sie ale zyje. Oczywiscie oprocentowanie ustalane jest wizją prezesa a nie Liborem co powoduje ze jak sie cos dzieje to podnosili co 3-4 mc w 2007 roku w 2008 raz - a od czasu spadku Libor - cisza jak po pogrzenie organisty. Wysłałam do zarzadu pismo w którym pisząc wg. mnie mądre rzeczy oczekiwałam obniżenia oprocentownia. Finał?
Wczoraj dostałam propozycję nie do odrzucenia przejścia na marże i libor 3m - mam czas na decyzję do lipca 2009 - próba ustalenia dziś z tzw"opiekunem" ile to niby ta marża ma wynosić zakończyła się fiaskiem. Sprobuje pojechac do oddziału i zapytam czy 4% marży ich uszczęśliwi czy może 10%. Mam dosc tego banku, gdyby nie przyzwyczajenie do konta internetowego to juz by mnie tam nie było.....
Hejka, mi tez zaproponowali zmianę sposobu naliczania oprocentowania tj.: aktualne oprocentowanie-aktualny LIBOR. W moim przypadku 4.2% - 0.5%= 3,7%. Powiedziałem im niech spadają na drzewo. Mam jeszcze jeden kredyt we franku i tam mam inny sposób naliczania tj. stała marża + libor1M. Z tego można wnioskować że coś się zmieni w niedalekiej przyszłości jak tak zaczyna bank już kombinować. Ciekawe co zaś wymyślą?
Ja też ten mam kredyt w tym nieszczęsnym mBanku. Dzwoniła i pytałam się czy modę spłacać w CHF, na mCzacie powiedzieli, że to jest jedynie zalecenie i nie ma możliwości spłaty w CHF. W TVN CNBC słyszałam że od lipca ma to wejść i będzie można spłacać w walucie ale trzeba mieć konto walutowe
Mam kredyt w mBanku od lipca 2006 r. Oczywiście na starych zasadach, dlatego uważnie śledzę serwisy nabiciwmbank, mzmiana i mstop. Jestem członkiem tej "niewielkiej zbuntowanej grupki" - jak nazwała nas rzeczniczka BRE (na stronie mstop wpisało się już niemal 2 tys. osób)...
Z nadzieją czekam na:
--> lipiec, kiedy to wejdzie w życie rekomendacja S II i bank będzie musiał mi umożliwić spłatę kredytu w walucie, w jakiej go zaciągnęłam. Chociaż przyznam się, że bankozaurusowi już nie ufam i spodziewam się sporych utrudnień z jego strony. Wczoraj zadałam pytanie na mczacie dotyczące tego, w jaki sposób bank umożliwi klientom spłatę kredytów w walucie, ale nie doczekałam się odpowiedzi. Zdaje się, że będę musiała pofatygować się do nich osobiście, być może w przyszłym tygodniu - dam znać, czego się dowiem.
--> wyrok SOKiK w sprawie klauzuli w umowach kredytowych - chodzi o słynne ustalanie oprocentowania kredytu decyzją zarządu BRE. Są tacy, którzy twierdzą, że w sytuacji, gdy sąd uzna ową klauzulę za niedozwoloną, de facto nasz kredyty będą oprocentowane na poziomie określonym w umowie (w moim przypadku 2,45%). Ponadto być może uda się zmusić bank (na drodze sądowej) do zwrotu nadpłaconych kwot wraz z odsetkami. Ja nie jestem aż taką optymistką.
Póki co pozostaje nam zacisnąć zęby i spłacać raty po złodziejskim kursie franka i z lichwiarskim oprocentowaniem. Sytuacja na rynku jest taka, że na ten moment nie mamy dokąd uciec z naszymi kredytami, ALE to się zmieni. Natomiast nie zmieni się negatywna opinia o banku.
ja wzialem w sierpniu 08 wiec placze z powodu kursu franka, ale ogolenie z mBanku jestem bardzo zadowolony bo obecnie mam 2,53 a jak jeszcze odpadnie 1% po ustanowieniu hipoteki to mam nadzieje, ze bedzie jeszcze nizej
Grudzień 2007 ... dziwne ale ratę mam na poziomie tamtych czasów ... Libor spadł do 1,53% gdyby nie to ... zęby w tynk
witaycie,
czyli póki co nie ma sensu podpisywać propozycji banku dot. zmiany oprocentowania ???

pozdrawiam
jacolk
  • Statystyki: 76 Posty | 12144 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna