mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

to przyznac sie kto ....

link this post Dodano w 25.02.2009
Ja zaciągnąłem kredyt we wrześniu 2008 czyli co do oprocentowania wszystko ok - LIBOR CHF 3M wiadomo jaki jest - 0,53 i uaktualniają co miesiąc a do tego marża 1% czyli razem 1,53% Współczuję tym z was co czekają na wyrok zarządu Złodziejstwo i to niby w imieniu prawa !!!
No ale jest jeszcze spread nasz kochany a przed tym na razie nie ma obrony - tak właśnie zauważyłem że od początku lutego jeszcze go rozszerzyli !!! Wcześniej wynosił według tabeli kursów BRE Banku S.A. 0.13gr (+ 0,65gr dla sprzedaży do kursu średniego).
A obecnie widzę że to jest już 0.19gr !!! Czyli sprzedają o 0.095 drożej od kursu średniego czyli to już prawie 10gr !!!
SKANDAL - LICHWA - BRAK SŁÓW
zadluzony:

Zenek:

Witam, ja jestem z tych "szczęśliwców" co zaciągneli się na pokład multibanku za czasów tych słynnych umów z 2006, i również dostałem pisemko o możliwości przejścia na Libor. Do tej pory czekam na jakieś wskazówki jak to załatwić najkorzystniej. Po pierwszej rozmowie dostałem odpowiedź na email, że co najwyżej mogę liczyć na : Libor 3M 0,53% + stała marża banku 3,92%. Jak sobie policzyłem to nic się nie zmieni, wychodzi nadal 4,45%, chyba że źle dodaję? Co wy na to? Jak z nimi gadać?

Mysle ze nie oplaca Ci sie to.. dlaczego? bo libor juz za bardzo nie ma gdzie spasc... skoro stopy wynosza 0,5% to tylko czekac jak zaczna je dzwigac i Twoje % skoczy - no chyba ze decyzja Zarzadu i tak Ci skoczy tak zle i tak niedobrze... ja na szczescie dostalem marze na poziomie 1,1 wiec nie jest zle...

Bez obaw - prędko oprocentowanie w Szwajcarii nie wzrośnie a nawet spadnie do 0.25 % lub mniej bo też ich gospodarka staje i w dodatku według analiz gospodarczych w Szwajcarii Bank uważa że ma obecnie zbyt silną walutę co też jej nie pomaga a to już dwa czynnik za niskimi stopami na dłuższy czas a jeszcze może dojść do odpływu kapitału z banków szwajcarskich bo się rządy wielu państw do nich dobierają ponieważ chronią oszustów z całego świata nie płacących podatków ( Tajemnica Bankowa tam jeszcze obowiązuje ale jest presja by to zmienić)

Tak więc jest duże prawdopodobieństwo że stopy będą niskie dość długo i że frank spadnie ale na 2zł nie ma co liczyć - myślę że 2,60 to będzie wszystko a potem ... będziemy mieli EURO
The author has edited this post (w 25.02.2009)
"DroDmo1":

Witam,
niestety kredyty "starego portfela" w mBanku, czyli w chwili obecnej "lichwa mBanku". Na razie propozycja marży 3,7% nie przyjęta. Pożyjemy, zobaczymy, raz na wozie raz pod wozem. Ale jak to mówią pewne rzeczy robi się "dla zasady", tak więc mBankowi nie odpuszczę i myslę, że nie tylko ja. Tak więc kazdego dnia lektura mstop, nabiciwmBank no i teraz dołączy kupFranki.
Pozdrawiam

Byłam dziś w CF pogadać o mozliwości obniżenia marży. Wcześniej pocztą dostałam propozycję przejścia na stałą marżę 2,5% + libor 3m. Dziś propozycja brzmiała 2,3%. Poniważ mało to atrakcyjne (choć mam świadomość, że to jedna z najniższych propozycji), spytałam o możliwość dalszego obniżenia marży za aktywne korzystanie z produktów mBanku. Dowiedziałam się, że niżej już się nie da! Że bank może obniżać innym klientom (którym, tak jak Tobie, podano wyższe propozycje), ale właśnie maksymalnie do 2,3%.
Ciekawe, czy to prawda?
"jahresha":

"DroDmo1":

Witam,
niestety kredyty "starego portfela" w mBanku, czyli w chwili obecnej "lichwa mBanku". Na razie propozycja marży 3,7% nie przyjęta. Pożyjemy, zobaczymy, raz na wozie raz pod wozem. Ale jak to mówią pewne rzeczy robi się "dla zasady", tak więc mBankowi nie odpuszczę i myslę, że nie tylko ja. Tak więc kazdego dnia lektura mstop, nabiciwmBank no i teraz dołączy kupFranki.
Pozdrawiam

Byłam dziś w CF pogadać o mozliwości obniżenia marży. Wcześniej pocztą dostałam propozycję przejścia na stałą marżę 2,5% + libor 3m. Dziś propozycja brzmiała 2,3%. Poniważ mało to atrakcyjne (choć mam świadomość, że to jedna z najniższych propozycji), spytałam o możliwość dalszego obniżenia marży za aktywne korzystanie z produktów mBanku. Dowiedziałam się, że niżej już się nie da! Że bank może obniżać innym klientom (którym, tak jak Tobie, podano wyższe propozycje), ale właśnie maksymalnie do 2,3%.
Ciekawe, czy to prawda?

Ja mam 1% + libor 3m(brałem kredyt pół roku temu) więc myślę, że to nie taka zła propozycja w wypadku kredytów z 2006roku.
"MASTER":

Ja mam 1% + libor 3m(brałem kredyt pół roku temu) więc myślę, że to nie taka zła propozycja w wypadku kredytów z 2006roku.

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Weź pod uwagę, że gdy podskoczy libor, np. do 2,5% (a na takim mniej więcej poziomie utrzymywał się przed obniżką), to Twój kredyt będzie miał oprocentowanie rzędu 3,5%, a mój - w razie przyjęcia propozycji mBanku - 4,8%. Czyli dużo więcej, niż obecnie.
Krótko pisząc - żadna rewelacja.
Niby tak. Masz rację.
Więc to po prostu chwilowa kiepska sytuacja ale za chwilę może się wiec zmienić.
Myślę, że nie byłoby sprawiedliwym gdyby bank teraz zmienił swoje zasady patrząc, ze jego propozycja jest w tym momencie bardzo rynkowa jeśli chce dać 2,3%.

I nie liczyłbym, ze LIBOR szybko wróci na 2,5%. Wtedy zapewne zmieni się też kurs CHF i wszystko utrzyma się na podobnym poziomie.
d-o-m-i-n-o:
Tak więc jest duże prawdopodobieństwo że stopy będą niskie dość długo i że frank spadnie ale na 2zł nie ma co liczyć - myślę że 2,60 to będzie wszystko a potem ... będziemy mieli EURO

I na to właśnie czekamy a wtedy ładnie sobie go przewalutujemy i wszyscy będą szczęśliwi
"MASTER":

Niby tak. Masz rację.
Więc to po prostu chwilowa kiepska sytuacja ale za chwilę może się wiec zmienić.
Myślę, że nie byłoby sprawiedliwym gdyby bank teraz zmienił swoje zasady patrząc, ze jego propozycja jest w tym momencie bardzo rynkowa jeśli chce dać 2,3%.

I nie liczyłbym, ze LIBOR szybko wróci na 2,5%. Wtedy zapewne zmieni się też kurs CHF i wszystko utrzyma się na podobnym poziomie.

Tylko widzisz, dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) ta propozycja jest aż za bardzo rynkowa. Na innym forum ktoś napisał, że jako klient z ulicy dostał dziś propozycję takiej własnie marży (w innym banku). Bez łaski, bez promocji, bez stażu, bez historii konta, bez cudowania i korzystania z produktów banku (uwaga: z lojalką na 3 lata) - tak po prostu.
A ja spłacam mój kredyt już kilka lat. Hmm... napisałam "mój"... Pewnie nie tylko. Chodzą słuchy, że mBank przeholował z kredytami z niskimi marżami i teraz spłatami klientów starego portfela bilansuje sobie mały zarobek na młodszych kredytach.
link this post Dodano w 26.02.2009
[quote="jahresha"]

--> wyrok SOKiK w sprawie klauzuli w umowach kredytowych - chodzi o słynne ustalanie oprocentowania kredytu decyzją zarządu BRE. Są tacy, którzy twierdzą, że w sytuacji, gdy sąd uzna ową klauzulę za niedozwoloną, de facto nasz kredyty będą oprocentowane na poziomie określonym w umowie (w moim przypadku 2,45%). Ponadto być może uda się zmusić bank (na drodze sądowej) do zwrotu nadpłaconych kwot wraz z odsetkami. Ja nie jestem aż taką optymistką.

WItam,
Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego wyroku SOKIK?

Ja też mam kredyt w Multibanku zaciągany w 2006 roku. Obecnie oprocentowanie mam 4,5 albo 4,8 nie pamiętam dokładnie. Przy dzisiejszym LIBORze rzędu 0,5 to lichwa ale niestety mam w umowie że oprocentowanie ustala zarząd na podstawie jakiś tam parametrów rynku dla danej waluty.Pytam Jakie jeszcze parametry mogą wchodzić w grę oprócz LIBORU?

Proszę kolegów kredytobiorców pochwalcie się jakie wy macie obecnie oprocentowania lub marże - tak dla porównania.
pozdrawiam
link this post Dodano w 26.02.2009
"Elviar-Zorkian":

Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego wyroku SOKIK?

Polecam poczytanie serwisów mstop.pl i nabiciwmbank.pl.
Znajdziejsz tam wszelkie informacje dot. oczekiwanego wyroku, problemów kientów "starego portfela" z mBankiem, dowiesz się także, jakie mamy oprcentowania kredytów.
Miłej lektury
  • Statystyki: 76 Posty | 12144 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu