mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

to przyznac sie kto ....

link this post Dodano w 26.02.2009
"Elviar-Zorkian":

Ja też mam kredyt w Multibanku zaciągany w 2006 roku. Obecnie oprocentowanie mam 4,5 albo 4,8 nie pamiętam dokładnie. Przy dzisiejszym LIBORze rzędu 0,5 to lichwa ale niestety mam w umowie że oprocentowanie ustala zarząd na podstawie jakiś tam parametrów rynku dla danej waluty.Pytam Jakie jeszcze parametry mogą wchodzić w grę oprócz LIBORU?

Proszę kolegów kredytobiorców pochwalcie się jakie wy macie obecnie oprocentowania lub marże - tak dla porównania.
pozdrawiam

Biorąc ten kredyt dzisiaj miałabyś pewnie 2x większą marżę więc chyba możesz się tylko cieszyć, ze tak nie jest...
link this post Dodano w 27.02.2009
"MASTER":

"Elviar-Zorkian":

Ja też mam kredyt w Multibanku zaciągany w 2006 roku. Obecnie oprocentowanie mam 4,5 albo 4,8 nie pamiętam dokładnie. Przy dzisiejszym LIBORze rzędu 0,5 to lichwa ale niestety mam w umowie że oprocentowanie ustala zarząd na podstawie jakiś tam parametrów rynku dla danej waluty.Pytam Jakie jeszcze parametry mogą wchodzić w grę oprócz LIBORU?

Proszę kolegów kredytobiorców pochwalcie się jakie wy macie obecnie oprocentowania lub marże - tak dla porównania.
pozdrawiam

Biorąc ten kredyt dzisiaj miałabyś pewnie 2x większą marżę więc chyba możesz się tylko cieszyć, ze tak nie jest...

Ale biorąc pół roku temu przed kryzysem było 1% więc nie ma się z czego cieszyć
link this post Dodano w 01.03.2009
witam Wszystkich !!!
ja mam kredyt w MULTIBANKU od stycznia 08 i aktualne oprocentowanie 3,27%
marża banku 1,20 %
pozdrawiam
link this post Dodano w 02.03.2009
Rata szaleje (kredyt z kwietnia 2006, oprocentowanie aktualne 4%) to fakt, brak możliwości zmiany oprocentowania na normalne boli, ale przynajmniej wiem ile mam do spłaty. Przy poprzednim banku, którego nazwę litościwie pominę, (mBank refinansował mój kredyt) nawet taką informację trudno było uzyskać.
link this post Dodano w 02.03.2009
Witam,
Ja bralem kredyt w zlotowkach z jednym z polskich bankow pod koniec 2007go roku... stosunek kapitalu do odsetek w racie to ok 1/8 (koszmar) - przez rok splacania - 10tys odsetek i 1 tysiac kapitalu - zdolowani zmienilismy na mBank - refinansowy - ale ale..
oczywiscie za splate kredytu w pierwszym banku w czasie krotszym od 3 lat od wziecia kredytu trzeba bylo zaplacic 2% kapitalu jako prowizje, ale na szczescie nadplaty byly darmowe - wiec powiedzialem moim doradcom (bylo ich trzech, ale nie bede wymienial instytucji) ze wezme kredyt tam, gdzie wyplata kasy bedzie w 2 ratach - pierwsza na 95% mojego zadluzenia, a druga na koncowe 5% (zeby 2% dotyczylo tylko tych 5% wartości kapitalu i bylo rowne minimalnej kwocie 200zl )
ŻADEN z tych "doradców" nie dał rady załątwić takiej opcji, ale każdy z nich wtedy proponował mi przejście do Millenium lub mBanku, ale że niby lepsza opcja w Millenium (pewnie lepszą miał prowizję). Oczywiście dwóch z nich mówiło o opcji A i opcji B... ale wiedziałem że chodzi o te banki, bo znałem ich warunki udzielenia kredytu - marże, ubezpieczenia, itp.

Postanowiłem sam odwiedzić te placówki. W Millenium - niestety nie było takiej mozliwości, a placic mojemu staremu bankowi 2,4kPLN nie usmiechalo mi sie przy zmianie banku (splata calosci na raz), wiec zostal mBank.
W mBanku, powiedzialem, ze wezme u nich kredyt refinansowy, pod warunkiem wyplaty srodkow w 2 transzach.... i powiedzieli ze nie ma problemu, bo pewnie chodzi o prowizje w tamtym banku - i dlatego polubilem mBank i w zasadzie nie mam do nich wiekszych zastrzezen - ale moje % to marża + LIBOR 3M (a nie decyzja zarządu).
Współczuję wszystkich, których % jest ustalane raz na 3 m-ce decyzją zarządu...

PS. Zawsze jak to wszystko ucichnie, za pol roku, rok.... bedzie mozna znowu refinansowac kredyt do innego banku, tam gdzie beda lepsze warunki... ale najpierw trzeba dokladnie przesledzic ich warunki splat, nadplat, sposobu naliczania % itd...
link this post Dodano w 03.03.2009
Witam!
Mam kredyt w mbanku od sierpnia 2008 ale dostałem dopiero pierwszą transzę 25% całości. Oprocentowanie na poziomie 1,53%. Pod koniec marca termin na drugą transzę - trochę się waham czy pogłębiać zadłużenie w kryzysie. Jednak dostanę franka po wysokim kursie i uśredni mi fatalny kurs z sierpnia więc chyba warto? Jak myślicie?
link this post Dodano w 03.03.2009
Oczywiście, ze warto! Jestes w bardzo komfortowej sytuacji!
link this post Dodano w 04.03.2009
Robjas rozbijasz bank - na dzień dzisiejszy wydaje się że zrobisz doskonały interes. Ryzyko jest naprawdę niewielkie. Bierz tą górę złotówek za parę franków. Najprawdopodobniej korzystniej już nie będzie.
tylko pozazdroscic...
Witam wszystkich. Dołączam do Was - mam kredyt starego portfela w Multi, oprocentowanie 4,2%. Dostałam też list.
podobnie jak większość z Was czekam na obniżkę franka, zbieram na doplate, zeby zmniejszyc ltv i sie refinansowac na jakies sensowne warunki w jakims innym banku, bo multi mam dość, mimo ze bardzo mi sie podobal do obnizek LIBORU
  • Statystyki: 76 Posty | 12144 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek