mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

to przyznac sie kto ....

link this post Dodano w 05.03.2009
shann:

Witam wszystkich. Dołączam do Was - mam kredyt starego portfela w Multi, oprocentowanie 4,2%. Dostałam też list.
podobnie jak większość z Was czekam na obniżkę franka, zbieram na doplate, zeby zmniejszyc ltv i sie refinansowac na jakies sensowne warunki w jakims innym banku, bo multi mam dość, mimo ze bardzo mi sie podobal do obnizek LIBORU

Ja już uzbierałem i czekam tylko aż kurs spadnie w okolice 2,5-2,7 i spłacam całość

Wziąłem za to kredyt na mieszkanie z dopłatą. Oprocentowanie na dziś w PLN 5,68% i tylko połowa odsetek
The author has edited this post (w 05.03.2009)
hej wszytskim, własnie dziś sprawdziłam złodziejski spread banku BRE - 5 grudzień 12 groszy - 5 marzec 20 groszy......
wysłałam reklamację do nich z zapytaniem a co tym razem sie wydarzyło w ich boskim banku że nas okradają w taki sposób cytuję...
Zapytałam też w drugiej reklamacji - w jakiż to inteligentny sposób różnicują nas klientów gdzie jednemu proponuja marże na poziomie 2,3 a drugiemu 3,8 i wiecej? Ta dla odmiany była mniej sympatyczna..... Zapewne jak zwykle nic z tego nie będzie - ale im dowaliłam:) ha - satysfakcja gwarantowana.

A tak poważnie - niech frank spadnie do poziomu 2,7 - 2,8 i sie wynosze - po takim kursie weszłam na pokład tego syfiastego banku

The author has edited this post (w 05.03.2009)
jak widze to ja nie moge bardzo narzekac... mam kredyt w Multi i oprocentowanie od tego miesiaca 1,53%... zaciagalam kredyt w maju 2008, wtedy chf byl duuuzo duzo nizszy no ale poki co jeszcze nie placze tylko licze po cichu ze szybko chf zacznie spadac... ciesze sie ze w pore udalo mi sie uporac z ksiega wieczysta bo wczesniej oprocentowanie mialam cos ok.5,7...:/
link this post Dodano w 06.03.2009
Włosy mi się jeżą na głowie jak czytam Wasze posty. Nie wiem, czy jestem wyjątkowym szczęściarzem, czy czegoś nie wiem...
Brałem kredyt w Multibanku w marcu 2007. W umowie mam gwarantowaną stałą marżę banku (w całym okresie kredytowania) w wysokości 1% + libor 3 miesięczny.
Obecnie wysokość płaconych rat pomimo wzrostu kursu franka (dzięki obniżce stóp procentowych) jest nieznacznie wyższa niż zakładana w 2007 roku. Oczywiście były chwilowe perturbacje (przed obniżką stóp), gdy rata wzrosła mi o ok. 20-25%, ale potem spadła i teraz jest większa o ok. 5%
link this post Dodano w 06.03.2009
"coolbob":

Włosy mi się jeżą na głowie jak czytam Wasze posty. Nie wiem, czy jestem wyjątkowym szczęściarzem, czy czegoś nie wiem...
Brałem kredyt w Multibanku w marcu 2007. W umowie mam gwarantowaną stałą marżę banku (w całym okresie kredytowania) w wysokości 1% + libor 3 miesięczny.
Obecnie wysokość płaconych rat pomimo wzrostu kursu franka (dzięki obniżce stóp procentowych) jest nieznacznie wyższa niż zakładana w 2007 roku. Oczywiście były chwilowe perturbacje (przed obniżką stóp), gdy rata wzrosła mi o ok. 20-25%, ale potem spadła i teraz jest większa o ok. 5%

po prostu nie nalezysz do starego portfela........z decyzja zarzadu zamiast marzy i liboru, ot i cała tajemnica multiszczescia...
link this post Dodano w 17.03.2009
Witam,
ja mam kredyt od czerwca 2007 i jak do tej pory nie mogę narzekać. Kredyt miałem na 30 lat na 70 % wartości nieruchomości. Mimo że uruchomienie nastąpiło przy kursie około 2,40 najdroższa jak dotąd była pierwsza rata. Początkowe oprocentowanie wynosiło 4,08 (1,3 % marża + libor 6m) aktualnie oprocentowanie spadło do 1,83% i pewnie w najbliższych dniach jeszcze zostanie obniżone.
Oczywiście jestem w sytuacji bardzo komfortowej w porównaniu z osobami uzależnionymi od decyzji zarządu. Sprawdziłem dokładnie warunki obliczania oprocentowania dla mojego kredytu i wyglądają ona naprawdę jasno. Oprocentowanie zmieniane jest 5 roboczego dnia miesiąca jeśli zmiana liboru jest większa od 0,1% - aktualnie w sumie co miesiąc. Natomiast gdy zmiany są mniejsze aktualizacja następuje co 6 miesięcy.
Niestety umowa ta nie chroni mnie przed spreadem - a ten jak pewnie wszyscy zainteresowani zauważyli ciągle jest podnoszony. Dlatego oczywiście gdy będzie taka możliwość chętnie ominę te koszty. A tak naprawdę liczę, że takie inicjatywy jak ta spowodują zmniejszenie wielkości spreadu w bankach i będzie można spłacać kredyt tak jak dotychczas tylko po lepszych kursach - czego wszystkim życzę.
link this post Dodano w 18.03.2009
Witam,
propozycja Bankozaura ze stycznia marża 3,7 %, z marca natomiast już 3% (po skorzystaniu z kredytu gotówkowego, karty kredytowej.....i kilku innych usług - nawet 2,8% + LIBOR 3M CHF oraz odpowiednio (bo niestety posiada się dwa kredyciki w tym lichwiarskim pseudobanku) styczeń 3,40%, marzec 2,6% (nawet do 2,3%) +LIBOR 3M CHF. Dodam, że od wielu lat jest to mój główny bank, tak więc na koncie zawsze sa pieniądze i korzystam z różnych usług i produktów mBanku , i w końcu kiedy zapytałam, czy już mogłybyśmy przestać żartować i zacząć rozmawiać na poważnie w temacie "propozycji mBanku dotyczacej obnizenia obciążenia kredytowego" to zapadła niezręczna cisza.
Jak na razie nie zamierzam skorzystać z tej "wyjatkowej" propozycji dla długoletnich i rzetelnie spłacajacych zawyzone raty kredytu, klientów i dalej kazdego dnia oddaje się lekturze mstop oraz nabiciwmbank.
Pozdrawiam
md2
link this post Dodano w 20.03.2009
Naprawde nie rozumiem wielu osob. Mbank i Multi sa bardzo konserwatywne i szanuja tylko nowego klienta. Jak jestes tam juz 2,3 latka to o ciebie nie walcza, tylko zdzieraja co moga. Na co czekacie kochani?? Jezeli juz od co najmniej 18 miesiecy na czas splacacie swoje kredyty, to szukajcie lepszej oferty. Gdybym ja byla w takiej sytuacji, przeszlabym sie po kilku bankach, przedstawila swoja sytaucje i zapytala o ich ofete. Kazdy bank w tym momencie bedzie zainteresowany klientem na czas splacajacym swoje zobowiazania i da Wam nizsze oproc. Nie liczcie na cud w m czy multi.
link this post Dodano w 30.03.2009
inez - obecnie zmiena banku na inny to inwestycja, która zwróci się po kilkunastu miesiącach (CHF splacamy w PLN, a bierzemy CHF i dostajemy PLN - czyli 2 razy dostajemy w d.. na wymianie walut). W takim ujęciu multi / mbank troche szachują swoich klientów i to wykorzystują.

A ja tu sobie poczytałem wpisy i widzę jedną gorszą zależność. Wszyscy, którzy obecnie mają oprocentowanie wysokie (około 3% i więcej) ustalane przez zarząd, otrzymują "świetną" ofertę przejścia na marżę + libor 3M. Problem w tym, że każdemu się to opłaca, ale tylko minimalnie (na poziomie 0,2 - 0,3 %). Do czego zmierzam - ja mam 4,35% (w MULTIBANKU) i dostalem propozycję 3,5% + libor 3M =~ 4,1% (w zeszłym miesiącu). Na dodatek powiedziano mi, że ABSOLUTNIE MINIMALNA marża to 3,2%, ale taką dostaje się tylko w NADZWYCZAJNYCH przypadkach.

Z tego co widzę wielu forumowiczów dostało podobne oferty, korzystniejsze od obecnej o 0,2 - 0,3%, niezależnie od obecnego oprocentowania i każdy słyszy, że NIŻEJ SIĘ NIE DA. To mnie trochę denerwuję i uważam, że takie zagrywki to dopiero robienie ludzi w konia. Bo to znaczy, że bank świetnie się przygotował i każdemu składa takie "świetne" warunki z marżą nieznacznie niższą niż obecne oprocentowanie minus LIBOR 3M (CHF).

Dawajcie znać na bierząco jakie otrzymujecie warunki i co dokładnie mówią Wam doradcy - w jedności siła
The author has edited this post (w 30.03.2009)
link this post Dodano w 02.04.2009
Ja mam 4,15% w Multi obecnie i zaproponowali mi 3,2 + libor i nie odniosłem wrazenia, że poniżej tego nie schodzą. Myślę, że troszeczke do myślenia dałaby im rezygnacja ze wszytskich możliwych dodatkowych usług (karty kredytowe, konta firmowe, lokaty itd) Szkoda, ze oferta innych banków wcale nie jest konkurencyjna .
  • Statystyki: 76 Posty | 12144 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek