KupFranki.pl
inicjatywa społeczna
Ja po obniżce oprocentowania o 0,25% klientom ze starego portfela mam 4%. Jakiś tydzień temu otrzymałam propozycję nie do odrzucenia zmiany marży na 3,2% - dlatego rozpoczęłam poszukiwania po innych bankach. Propozycja innego banku 2% marży + Libor 3M. I tak sobie myślę, że pomimo straty podwójnej przy pobieraniu kredytu na spreadzie, od grudnia 2008 straciłam już na ratach w Multi ok. 2000 PLN - im dłużej zostanę w tym banku, tym straty będą coraz większe - im szybciej przejdę do innego banku tym bardziej mi się to wszystko zniweluje, ale wysoki kurs CHF jest bardzo korzystny - ponieważ w przyszłości raczej zacznie spadać niż rosnąć i na tym też zyskam.
Edyto:
Jaki bank proponuje Ci 2% + Libor 3m ?
Czy są jakies dodatkowe koszty kredytu (ubezpieczenie na życie itd.) ?
Jaki bank proponuje Ci 2% + Libor 3m ?
Czy są jakies dodatkowe koszty kredytu (ubezpieczenie na życie itd.) ?
Na 99% jest to Nordea - mój kolega przeniósł tam wszystko i dostał coś koło 2%... Próbowałem tego argumentu użyć w rozmowie z Multi, ale jakos bez żadnego efektu.
Przy wysokim wkładzie własnym w BOŚu dostaniecie teraz od 1,8%marży(przy dużym wkładzie własnym) do ok 2,1%-2,5% w Euro(ELibor ok 2%).
U mnie właśnie oprocentowanie w mBanku spadło do 1,4%
Mimo wyższego o 70gr kursu CHFa mam niższą o ponad 200zł ratę od tej która była gdy brałem kredyt!
U mnie właśnie oprocentowanie w mBanku spadło do 1,4%
Mimo wyższego o 70gr kursu CHFa mam niższą o ponad 200zł ratę od tej która była gdy brałem kredyt!
Edytowano w 03.04.2009
Mi właśnie po raz kolejny obniżono oprocentowanie i teraz jest już niewiele pond 1%. Do tego kurs CHFa już tylko kilkadziesiąt gr wyższy niż wtedy gdy kupowałem.
Rata o ponad 300zł niższa niż na początku
(przy kredycie prawie 200tys zł)
Do tego wartość ziemi w tym rejonie gdzie kupowałem ją jakiś czas temu wzrosła już o 100%.
Powoli zaczynamy oddychać z ulgą...
Rata o ponad 300zł niższa niż na początku
Do tego wartość ziemi w tym rejonie gdzie kupowałem ją jakiś czas temu wzrosła już o 100%.
Powoli zaczynamy oddychać z ulgą...
Edytowano w 15.04.2009
Witam,
Moj pierwszy kredyt zaciagniety zostal w tym banku (jestem juz z nimi 6 lat). Byl to kredyt jak na owe czas niezly. Mialem kredyt na 210 tys pln w zlotowkach wraz z systemem bilansujacym (nie chcialem pozbywac sie oszczednosci 100tys pln). Bledem bylo zaciagniecie go na 30 lat - blad w rozumowaniu - wiecej czasu mniejsze raty, naprawde duzy blad. Przenioslem sie do Nordea (nie sa idealni) i kredyt we CHF na 15 lat. Nie uwierzycie ale rata na poczatku wieksza o100-150 pln ale lacznie odsetki za caly okres kredytowania z 300tys w mbanku do 55tys (okolo, na razie przynajmniej). Duze zdziwienie: okazalo sie ze mbank nie zamknal mojego konta bilansujacego!!! Maja straszny bur*el w systemie informatycznym. Chcialem u nich przewalutowac na franki.... ale taniej bylo przeniesc sie do innego banku. Rzucali klody pod nogi. Dalej sa tacy nieprzystepni?
Moj pierwszy kredyt zaciagniety zostal w tym banku (jestem juz z nimi 6 lat). Byl to kredyt jak na owe czas niezly. Mialem kredyt na 210 tys pln w zlotowkach wraz z systemem bilansujacym (nie chcialem pozbywac sie oszczednosci 100tys pln). Bledem bylo zaciagniecie go na 30 lat - blad w rozumowaniu - wiecej czasu mniejsze raty, naprawde duzy blad. Przenioslem sie do Nordea (nie sa idealni) i kredyt we CHF na 15 lat. Nie uwierzycie ale rata na poczatku wieksza o100-150 pln ale lacznie odsetki za caly okres kredytowania z 300tys w mbanku do 55tys (okolo, na razie przynajmniej). Duze zdziwienie: okazalo sie ze mbank nie zamknal mojego konta bilansujacego!!! Maja straszny bur*el w systemie informatycznym. Chcialem u nich przewalutowac na franki.... ale taniej bylo przeniesc sie do innego banku. Rzucali klody pod nogi. Dalej sa tacy nieprzystepni?
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
You can use an account of a third party.
Tagi
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
KupFranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy
Język
polski