mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Jak w BGZ liczą raty kredytowe

link this post Dodano w 20.02.2009
Witam, czy wiecie wg. kjakiego wzoru przeliczane są raty w tym banku?
link this post Dodano w 20.02.2009
Naliczają badzo prosto:
- raty malejące: rata spłaty kapitału=rata spłaty odsetek (raty maleją więc liniowo przy założeniu że oprocentowanie stałe)
- raty równe: suma raty kapitału i raty odsetek przy założeniu że oprocentowanie sie nie zmienia jest stała w całym horyzoncie czasowym. OZnacza to ze rata spłaty kapitały najpierw jest mała a z czasem rośnie w porownaniu do raty odsetek - czyli wolniej spłaca się kredyt.

zawsze:
rata = rata kapitału + rata odsetek

Ponieważ oprocentowanie się zmienia (marża banku + LIBOR) w zalezności jaki masz LIBOR (3M, 6M czy 12M) to raty przeliczane są wg cyklu odpowiednio 3, 6 lub 12 miesięcy. W moim przypadku Bank zapytał się czy chcę spłacać bezpośrednio we frankach czy mieć konto w złotówkach. Bylem na tyle wtedy głupi że wybrałem drugą opcję.

Witold
link this post Dodano w 27.02.2009
Raty równe liczy sie chyba tak samo we wszystkich Bankach (bo matematyka jest wszedzie taka sama). W Excelu jest funkcja PMT (w kategorii finansowe) które odlica równą rate kredytu. Mi się to prawie zgadza, mam jakieś róznice na pozionie 0,05 CHF na racie miedzy tym co podaje excel a BGZ.
link this post Dodano w 08.03.2009
pytanie do witolda:
naprawdę zaproponowali ci spłatę we frankach , ja chodzę od kilku lat i ich oto molestuję a oni nic .
natomiast obniżyli mi marże o o,2 %
link this post Dodano w 19.03.2009
Przed podpisaniem umowy zwracano mi uwagę właśnie na ten zapis i proponowano również spłatę bezpośrenio we frankach. Problem polegal na tym, że musiałbym otowrzyć konto walutowe - co związane jest z innymi opłatami za jego prowadzenie oraz najbliższa placowka która prowadzi takie konto jest w odległości 50km od mojej miejscowości. Musiałbym osobiście tam robioć wpłaty lub przelewy, a wiadomo że za przelewy walutowe kasują ostro. Poza tym kanotory mają jeszcze większy spread niż banki przynajmniej tu gdzie ja mieszkam i nie ma też gwarancji że zwasze w tym dziurajewie będzie waluta w kantorach. Takie rozwiązanie jest dobre jeśli ktoś mieszka w dużym mieście lub podróżuje często. Co ciekawe kierownik podkreślał, że tylko przy podpisaniu umowy mogę zdecydować o tej formie spłaty - później już bank nie daje takiej możliwości. Miało to miejsce w grudniu 2006.
Podaj proszę kiedy negocjowałeś marże, jakie byly argumenty? Po jakim okresie kredytowania to było oraz na jaki % inwestycji był kredyt. Wydaje mi się że można cokolwiek ugrać nie szybciej niż po 5 latach spłacania kredytu lub jeśli spłaciło się przynajmniej 50% kapitału - może sie mylę.
Witold
  • Statystyki: 5 Posty | 2153 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu