kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Gospodarki Żywnościowej SA
- Jak w BGZ liczą raty kredytowe
Naliczają badzo prosto:
- raty malejące: rata spłaty kapitału=rata spłaty odsetek (raty maleją więc liniowo przy założeniu że oprocentowanie stałe)
- raty równe: suma raty kapitału i raty odsetek przy założeniu że oprocentowanie sie nie zmienia jest stała w całym horyzoncie czasowym. OZnacza to ze rata spłaty kapitały najpierw jest mała a z czasem rośnie w porownaniu do raty odsetek - czyli wolniej spłaca się kredyt.
zawsze:
rata = rata kapitału + rata odsetek
Ponieważ oprocentowanie się zmienia (marża banku + LIBOR) w zalezności jaki masz LIBOR (3M, 6M czy 12M) to raty przeliczane są wg cyklu odpowiednio 3, 6 lub 12 miesięcy. W moim przypadku Bank zapytał się czy chcę spłacać bezpośrednio we frankach czy mieć konto w złotówkach. Bylem na tyle wtedy głupi że wybrałem drugą opcję.
Witold
- raty malejące: rata spłaty kapitału=rata spłaty odsetek (raty maleją więc liniowo przy założeniu że oprocentowanie stałe)
- raty równe: suma raty kapitału i raty odsetek przy założeniu że oprocentowanie sie nie zmienia jest stała w całym horyzoncie czasowym. OZnacza to ze rata spłaty kapitały najpierw jest mała a z czasem rośnie w porownaniu do raty odsetek - czyli wolniej spłaca się kredyt.
zawsze:
rata = rata kapitału + rata odsetek
Ponieważ oprocentowanie się zmienia (marża banku + LIBOR) w zalezności jaki masz LIBOR (3M, 6M czy 12M) to raty przeliczane są wg cyklu odpowiednio 3, 6 lub 12 miesięcy. W moim przypadku Bank zapytał się czy chcę spłacać bezpośrednio we frankach czy mieć konto w złotówkach. Bylem na tyle wtedy głupi że wybrałem drugą opcję.
Witold
Przed podpisaniem umowy zwracano mi uwagę właśnie na ten zapis i proponowano również spłatę bezpośrenio we frankach. Problem polegal na tym, że musiałbym otowrzyć konto walutowe - co związane jest z innymi opłatami za jego prowadzenie oraz najbliższa placowka która prowadzi takie konto jest w odległości 50km od mojej miejscowości. Musiałbym osobiście tam robioć wpłaty lub przelewy, a wiadomo że za przelewy walutowe kasują ostro. Poza tym kanotory mają jeszcze większy spread niż banki przynajmniej tu gdzie ja mieszkam i nie ma też gwarancji że zwasze w tym dziurajewie będzie waluta w kantorach. Takie rozwiązanie jest dobre jeśli ktoś mieszka w dużym mieście lub podróżuje często. Co ciekawe kierownik podkreślał, że tylko przy podpisaniu umowy mogę zdecydować o tej formie spłaty - później już bank nie daje takiej możliwości. Miało to miejsce w grudniu 2006.
Podaj proszę kiedy negocjowałeś marże, jakie byly argumenty? Po jakim okresie kredytowania to było oraz na jaki % inwestycji był kredyt. Wydaje mi się że można cokolwiek ugrać nie szybciej niż po 5 latach spłacania kredytu lub jeśli spłaciło się przynajmniej 50% kapitału - może sie mylę.
Witold
Podaj proszę kiedy negocjowałeś marże, jakie byly argumenty? Po jakim okresie kredytowania to było oraz na jaki % inwestycji był kredyt. Wydaje mi się że można cokolwiek ugrać nie szybciej niż po 5 latach spłacania kredytu lub jeśli spłaciło się przynajmniej 50% kapitału - może sie mylę.
Witold
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia