Nam ostatnio bank przyslal nowy harmonogram splat z ktorego wynikalo, ze 1 lutego mamy zaplacic 496 frankow, przy czym z konta pobrano nam 688 frankow! Nadal nie otrzymalismy zadnego racjonalnego wytlumaczenia tej sytuacji, nie wiemy tez jak naliczona zostanie rata marcowa (wg harmomogramu 524 franki). Dodam, ze nikt ani w placowce ani w krakowskiej centrali nie wie, dlaczego tak jest. I teraz pytanie: Ile srodkow mamy zostawic na koncie dla banku? I czy nie mozna z bankiem jakos rozmawiac? Kto w ogole ma jakiekolwiek pojecie o kredytach hipotecznych w tym banku?
Mial ktos podobna sytuacje?
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Gospodarki Żywnościowej SA
- Harmonogram splat/Bedne naliczanie rat
Dosyć ciekawy przypadek. Czy to poszlo jeednym przelewem, czy to jest kwota sumaryczna? Jaki jest tytuł tego przelewu (lub przelewów)? BGŻ w moim przypadku rozbija rate na dwa przeley - osobno spłata kapitału i osobno spłata odsetek. W pierwszych ratach bank pobiera dodatkowo kwotę ubezpieczenia do czasu uprawomocnienia się hipoteki - więc może to jest składowa, ktorej szukasz?
Nie to nie jest ubezpieczenie pomostowe, ono zostalo sciagniete w styczniu, a hipoteka wlasnie sie uprawomocnila. Bank po prostu sciagnal rate kapitalowa i odsetkowa taka sama jak miesiac wczesniej, pomimo, iz harmonogram mowil co innego (spadl LIBOR, i wg Banku nowe oprocentowanie naliczane jest od stycznia). Dziwna sprawa z tym BGZ, naprawde.... Jakos im juz nie wierze, a najgorsze jest to, ze nie ma kompetentnej osoby, ktora wiedzialaby o co w tym chodzi, a to mi sie juz w glowie nie miesci.
Ula - jeśli została pobrana inna kwota, niż to wynika z oficjalnego harmonogramu to należy złożyć odwołanie na piśmie. Tutaj nie ma miejsca na duskusje z nimi. Na formę pisemną Bank musi też odpowiedzieć piemnie. BGŻ ma swoje wady, które raczej wynikają z niedouczenia czy też nie zawysokich kompetencji ludzi w nim pracujących, ale nie jest bankiem "agresywnym" wobec klienta.
Ja też miałem dwa przejścia - jedno wynikało z tego że miałem mieć raty równe, a przyszła pierwsza rata i okazało się ze jest mlejąca. Złożyłem rekalamcje pisemną i zostało to wyjasnione (nie rościłem o zwrot z tytułu większej raty). Drugi przypadek to kwota zadłużenia pokazywana w przeglądarce była ponad dwa razy większa w jedej z tablek - również poszedłem z tym do Banku i również złożyłem pisemko. Wyprostowali to w ciągu tygodnia. Cóż - nikt nie jest idealny! Ogólnie oceniam pozytywnie ten Bank.
W.
Ja też miałem dwa przejścia - jedno wynikało z tego że miałem mieć raty równe, a przyszła pierwsza rata i okazało się ze jest mlejąca. Złożyłem rekalamcje pisemną i zostało to wyjasnione (nie rościłem o zwrot z tytułu większej raty). Drugi przypadek to kwota zadłużenia pokazywana w przeglądarce była ponad dwa razy większa w jedej z tablek - również poszedłem z tym do Banku i również złożyłem pisemko. Wyprostowali to w ciągu tygodnia. Cóż - nikt nie jest idealny! Ogólnie oceniam pozytywnie ten Bank.
W.
Sam zastanawiałem się ostatnio nad swoim harmonogramem. Ale po przeanalizowaniu wszystkich dotychczasowych rat i harmonogramów wszystko mi się zgadza. Harmonogram z nowym oprocentowaniem wygląda u nich trochę dziwnie. Pierwsza rata na nim wyszczególniona jest jeszcze ze starego oprocentowania. Kolejne dwie raty są już po nowym oprocentowaniu. Jeżeli np za 3 miesiące oprocentowanie się zmienia to na nowym harmonogramie pierwsza rata będzie po starym oprocentowaniu a dwie kolejne po nowym i tak w kółko. Przejrzyj swoje dotychczasowe spłaty. U mnie jest tak ze od początku kredytu płacę w okresach 3-miesięcznych identyczną kwotę franków. Na początku też myślałem, że to jakiś bubel ale po przeliczeniu wszystkiego wszystko się zgadza.
The author has edited this post (w 22.02.2009)
Ula, potwierdzam to co mówi ssylwerter. BGZ podaje w harmonogramie (jeżeli ktoś ma Libor 3M) rate liczoną po starym oprocentowaniu i dwie kolejne po nowym. Też musiałem sie do tego przyzwyczaić. Ja sprawdzam harmonogram przez eBGZ. Zdaje sie ze w zawiadomieniach pocztowych, dostaję ile wynosi rata po nowym oprocentowaniu ale już bez harmonogramu spłat - tylko informacje że od dnia tego i tago rata wynosi tyle a oprocentowwanie tyle. Po czym jak przychodzi do zapląlty raty lecą po starym oprocentownaiu.
Sądze, że te dziwne harmonogramy wynikają z różnych dat ustanowienia oprocentowania kredytu i daty słaty raty ale nie wiem jak to działa jak to licza. Generalnia u mnie jest ok. Co 3 miesiace zmienia mi suie oprocentowanie i przez 3 miesiace place takie same raty w CHF
Sądze, że te dziwne harmonogramy wynikają z różnych dat ustanowienia oprocentowania kredytu i daty słaty raty ale nie wiem jak to działa jak to licza. Generalnia u mnie jest ok. Co 3 miesiace zmienia mi suie oprocentowanie i przez 3 miesiace place takie same raty w CHF
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009