mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Marża i LIBOR

link this post Dodano w 25.02.2009
"jackcx":

"zolio81":

Witam, ja mam marże 1,25% i LIBOR 6-miesięczny

zolio a kiedy kredyt brales (data) i na ile?? bo to marża jest niska jak na BPH. Jak widzisz większość ma w granicach 2% i wyżej. Pytanie drugie czy tą marżę dostałeś przy kredycie czy wnioskowałeś o jej obniżenie??

Kredyt (na 30 lat) brałem prawie trzy lata temu i to była marża wpisana w umowę nie musiałem nic negocjować , nie wiem dlaczego tak nisko , może jakaś promocja była, w tej chwili łączne oprocentowanie mojego kredytu wynosi 1,93
witam
ostatnio zmieniłam sobie punk o LIborze, który defacto jet narzucony przez bank na 1 miesiecznyi zgadnijcie o ile oprocentowanie spadło kredytu????? o 2,5 % jestem w szoku że mi sie udalo zmienic ten zapis w umowie, oczywiście zapłaciła haracz w postaci 150 zł
"zolio81":

"jackcx":

"zolio81":

Witam, ja mam marże 1,25% i LIBOR 6-miesięczny

zolio a kiedy kredyt brales (data) i na ile?? bo to marża jest niska jak na BPH. Jak widzisz większość ma w granicach 2% i wyżej. Pytanie drugie czy tą marżę dostałeś przy kredycie czy wnioskowałeś o jej obniżenie??

Kredyt (na 30 lat) brałem prawie trzy lata temu i to była marża wpisana w umowę nie musiałem nic negocjować , nie wiem dlaczego tak nisko , może jakaś promocja była, w tej chwili łączne oprocentowanie mojego kredytu wynosi 1,93

heh to naprawde dziwne. Wychodzi na to ze co oddzial banku to obyczaj. Ja tez mam kredyt na 30 lat, tez wziety 3 lata temu, poczatkowa marża była 2.50% po 3 miesiacach zjechali na 1,90% ( tak jest wpisane w umowie), i od tego czasu nic Co 6 miesiecy przysyłaja mi nowy harmonogram rat (LIBOR 6M) i aktualnie oprocentowanie mam 2,515%. Będę się musiał do nich wybrać i obgadać niektóre sprawy
Teraz mam takie pytanie: Który Libor (1M 3M 6M 12M) jest najkorzystniejszy?? Większość w BPH mas 6M narzucony przez Bank. Czy zmiana na 3M czy nawet na 1M moze sie opłacić??.
"jackcx":

Teraz mam takie pytanie: Który Libor (1M 3M 6M 12M) jest najkorzystniejszy?? Większość w BPH mas 6M narzucony przez Bank. Czy zmiana na 3M czy nawet na 1M moze sie opłacić??.

Też jestem ciekaw, bo jak do tej pory nikt nie udzielił mi jasnej odpowiedzi , nawet tak zwany doradca finansowy.
witam. ja mam marżę 3% i libor 6m. bałam w 2004r,
różnica w marży jest duża jak widzę, czy można coś z tym zrobić?
lauraFG:

a ja mam 3,0 marży , od czego to zalezy ,że jedni maja 1,9 a drudzy 3,0 ?

Od okresu w jakim została podpisana umowa kredytowa.
Decydowały o tym takie czynnkiki jak wysokość libora w momencie podpisywania kredytu, ogólna sytuacja na rynku kredytowym-konkrencyjnośc wobec innych ofert. Udział własny w inwestycji. Wartości udzielonego kredytu.

Przykład w 2005.07 w BOŚ LIBOR aktualizowany co 6 m-cy + stała 1% przez cały okres kredytowania.
The author has edited this post (w 25.02.2009)
"zolio81":

"jackcx":

Też jestem ciekaw, bo jak do tej pory nikt nie udzielił mi jasnej odpowiedzi , nawet tak zwany doradca finansowy.

Sprawa prosta, dlaczego nikt nie udzieli odpowiedzi na tak postawione pytanie. Bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tłumaczę dlaczego. W okresach o których mowa wysokość LIBOR'u może się zmieniać w sposób który nie jest jednoznacznie określony. Wzroty lub spadki.

Przykład:
Jeśli LIBOR rośnie co miesiąc i masz wariant 1M to rata naliczona po miesiącu wzrośnie.
Jeśli LIBOR maleje co miesiąc i masz wariant 1M to rata naliczona po miesiącu zmaleje.

Zakaładam że w umowie jest zapis iż 3M,6M,12M oznacza wartość uśrednioną za okresy 3,6,12 miesięcy wskaźnika LIBOR.Dokładniej to precyzuje zapis w umowie.

Jeśli LIBOR rośnie co miesiąc i masz wariant 6M to wzrost raty odczujesz mniej dotkliwie.
Jeśli LIBOR maleje co miesiąc i masz wariant 6M to spadek raty odczujesz w mniejszym stopniu.

"Franek.Kimono":

"zolio81":

"jackcx":

Sprawa prosta, dlaczego nikt nie udzieli odpowiedzi na tak postawione pytanie. Bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tłumaczę dlaczego. W okresach o których mowa wysokość LIBOR'u może się zmieniać w sposób który nie jest jednoznacznie określony. Wzroty lub spadki.

Przykład:
Jeśli LIBOR rośnie co miesiąc i masz wariant 1M to rata naliczona po miesiącu wzrośnie.
Jeśli LIBOR maleje co miesiąc i masz wariant 1M to rata naliczona po miesiącu zmaleje.

Zakaładam że w umowie jest zapis iż 3M,6M,12M oznacza wartość uśrednioną za okresy 3,6,12 miesięcy wskaźnika LIBOR.Dokładniej to precyzuje zapis w umowie.

Jeśli LIBOR rośnie co miesiąc i masz wariant 6M to wzrost raty odczujesz mniej dotkliwie.
Jeśli LIBOR maleje co miesiąc i masz wariant 6M to spadek raty odczujesz w mniejszym stopniu.

Po Bożemu wytlumaczone. Dzieki Franek
link this post Dodano w 26.02.2009
Dowiedziałam się od znajomej, ze można zmienić oprocentowanie( chyba chodzi o zmienne na stałe ) nazywa się to: Libor + 5%. Ponoć jest to opłacalna zmiana( myślę, że dotyczy tych którzy brali kredyt przed 2005 r). Koszt tego to 500 zł. Będę się dokładnie dowiadywać w banku( o ile mi powiedzą , bo nie są chętni do tej zmiany) to jeszcze napiszę.
  • Statystyki: 31 Posty | 6849 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek