mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Można w CHF?

link this post Dodano w 22.02.2009
Można w mBanku spłacać raty w walucie? Kiedy ma wejść rozporządzenie w tej sprawie?
Ja dostałam zgodę banku Millennium po złożeniu wniosku.Założyli mi konto walutowe i podpieli do głównego rachunku.Konto nic nie kosztuje.Mam dwa kredyty więc do jednego muszę podpisać aneks i kosztuje mnie 100 zł.drugi nic nie kosztuje i nie wymaga aneksu.
a jak jest ze splata? czy mozna splacac albo w PLN albo w CHF? czy juz trzeba sie zdeklarowac na stale na CHF? bo co jesli akurat frankow nie uda mi sie kupic? chcialbym wtedy moc splacic w PLN
Rekomendacja w sprawie umożliwienia kredytobiorcom słpacania kredytu w walucie obcej wchodzi w życie w lipcu br. Myślę, że już teraz trzeba podpytywać mBank o to, w jaki sposób zamierzają to zorganizować. Póki co w mBanku nie mamy możliwości spłacania kredytu we frankach.
"jahresha":

Rekomendacja w sprawie umożliwienia kredytobiorcom słpacania kredytu w walucie obcej wchodzi w życie w lipcu br. Myślę, że już teraz trzeba podpytywać mBank o to, w jaki sposób zamierzają to zorganizować. Póki co w mBanku nie mamy możliwości spłacania kredytu we frankach.

Tego się obawiałem... od lipca będą musieli nam to umożliwić?
Pod ostatnim wpisem na blogu (wyjaśnienia dot. przyszłości serwisu) ktoś zacytował treść Rekomendacji S II. Niestety nie jest tam wprost napisane, że bank MUSI uwzględnić Twój wniosek o zmianę waluty, w której spłacasz kredyt...
wrzucam cytat:
"miromark3
rekomendacja KNF, która ma wejść w życie od lipca br "mówi" o tym m. in. że bank na wniosek Klienta POWINIEN (co wcale nie oznacza że MUSI) dokonać zmiany sposobu spłaty kredytu ...... itd".

Poczekamy, zobaczymy...
Mam nadzieję, że mBank nie zafunduje sobie kolejnego strzału w stopę i nie wywinie numeru w postaci uniemożliwienia swoim kredytobiorcom spłaty kredytów w CHF. Straciłby ogromną liczbę potencjalnych klientów. Tak sobie myślę... Gdybym ja miała wkrótce brać kredyt w obcej walucie, taka możliwość byłaby dla mnie jednym z podstawowych kryteriów przy wyborze banku. ALE to tak na zdrowy rozum. Niestety, obserwując obecne poczynania mBanku w stosunku do klientów z tzw. starego portwela, ciężko jest mi pozytywnie patrzeć na tę sprawę... Nadzieja matką głupich?
link this post Dodano w 23.02.2009
"jahresha":

"miromark3
rekomendacja KNF, która ma wejść w życie od lipca br "mówi" o tym m. in. że bank na wniosek Klienta POWINIEN (co wcale nie oznacza że MUSI) dokonać zmiany sposobu spłaty kredytu ...... itd".

Nie do końca. Jeśli rekomendację będziemy rozpatrywać na gruncie prawnym, to w języku prawniczym POWINIEN = MUSI. A tu nam juz się otwiera jakaś droga do interpretacji, jednak na korzyść klienta.
link this post Dodano w 24.02.2009
"mantekila":

"jahresha":

"miromark3

Nie do końca. Jeśli rekomendację będziemy rozpatrywać na gruncie prawnym, to w języku prawniczym POWINIEN = MUSI. A tu nam juz się otwiera jakaś droga do interpretacji, jednak na korzyść klienta.

Ja już z pół roku ttemu chciałem taka opcję sobie zrealizowac.. niestety uslyszalem, ze kredyt we frankach i tak jest zlotowkowy, a tylko przeliczany na franki wiec bedize pobierana rata z rachunku zlotowego.. wiec zalozylem sobie darmowe konto oszczednosciowe we franku i jak jest tani to sobie troche kupuje... po co? zeby zabezpieczyc sie na przyszlosc... a przy okazji mozna (sledzac nawet dzienne notowania) po 2 tygodniach zarobic na walucie... zarobek - nieopodatkowany (Belka) - i mozna wyplacac bez prowizji tylko raz w miesiacu - bo odsetki na walutowych to cale 1% w skali roku
arek776:

a jak jest ze splata? czy mozna splacac albo w PLN albo w CHF? czy juz trzeba sie zdeklarowac na stale na CHF? bo co jesli akurat frankow nie uda mi sie kupic? chcialbym wtedy moc splacic w PLN

Wydaje mi sie ze na stale deklarujesz... tzn - w aneksie masz podany numer rachunku, z ktorego beda Ci pobierac kwote... na czym mozesz zyskac? na zmianach kursu - oczywiscie sledzac go - lub majac mozliwosc kupienia taniej franka - i po to wlasnie jest ten serwis...
fRANKA ZAWSZE MOZESZ ODKUPIC W OSTATECZNOSCI OD BANKU - OCZYWISCIE Z UWZGLEDNIENIEM SPREAD'U
Dotychczas moznabylo - oczywiscie z pewnym ryzykiem - zyskac na ruchach kursowych wykonujac nadplate np. 10 CHFow - i przy okazji MUSISZ nadplacic odsetki kapitalizowane codziennie... wiec jak widzisz ze kurs spadl (przewodnik mBanku/kursy walut) nadplacasz - dzieki temu mozesz zyskac spokojnie kilkadziesiat zloty (przy ratach rzedu 700zl/m-c) - przy ratach wyzszych - duzo wiecej...
mozna o tym pomyslec - tylko wymaga to dosc czestego zagladania na kursy walut
The author has edited this post (w 24.02.2009)
zaraz bo nie rozumiem. jak mozna nadpłacać skoro oni (mBank) sami zabierają pieniadze z mojego konta PLN w dniu splaty przeliczając sobie po kursie tego dnia? chyba ze mowisz o splacaniu z konta walutowego?
  • Statystyki: 29 Posty | 6914 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek