mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Można w CHF?

link this post Dodano w 24.02.2009
"arek776":

zaraz bo nie rozumiem. jak mozna nadpłacać skoro oni (mBank) sami zabierają pieniadze z mojego konta PLN w dniu splaty przeliczając sobie po kursie tego dnia? chyba ze mowisz o splacaniu z konta walutowego?

nie nie... mowie o normalnym nadplacaniu - ale zeby nadplacic nawet 1-go franka musisz splacic odsetki naliczone od pierwszego dnia nowego okresu rozliczeniowego do dzisiaj...
ja mowie o mBanku - nie wiem czy pytasz o Multi - bo tam nie wiem czy jest taka mozliwosc..
"arek776":

zaraz bo nie rozumiem. jak mozna nadpłacać skoro oni (mBank) sami zabierają pieniadze z mojego konta PLN w dniu splaty przeliczając sobie po kursie tego dnia? chyba ze mowisz o splacaniu z konta walutowego?

ta opcja nazywa sie chyba "wczesniejsza splata"
sprawdz na swoim koncie... wpisz 1chf i zobaczysz ile na dzisiaj musisz splacic - jesli potwierdzisz SMSem, to potem w harmonogramie splat oczywiscie TE ODSETKI ktore wlasnie nadplaciles, zostana odjete i bedizesz mial tyle odsetek, ile nalicza Ci od jutra...
ale zaznaczam, ze moja propozycja oplaca sie przy narastajacym kursie franka - przy zalozeniu, ze w dniu splaty raty kurs bedize wyzszy niz "dzisiaj" tzn. w dniu nadplaty (wczesniejszej splaty) kredytu.. na szczescie ta usluga jest za darmo, w innych bankach za nadplate placi sie prowizje..
aa ciekawe, sprawdze, jakos nie wpadłem na to a kase trzymam od poczatku miesiaca do 20tego przeznaczoną na spłatę wiec jak znalazł. ale powiedz mi jak to dokładnie działac ma? powiedzmy chce splacic 100CHF. to jak oni to obliczą? od odsetek czy tez od kapitału?
"arek776":

aa ciekawe, sprawdze, jakos nie wpadłem na to a kase trzymam od poczatku miesiaca do 20tego przeznaczoną na spłatę wiec jak znalazł. ale powiedz mi jak to dokładnie działac ma? powiedzmy chce splacic 100CHF. to jak oni to obliczą? od odsetek czy tez od kapitału?

zakladajac ze Twoja rata to 300CHFow, przy czym 200 - kapital, 100 - odsetki - naliczane codziennie po 5 na dzien.
Minelo od splaty poprzedniej raty 10 dni, wiec na dzien dzisiejszy musisz splacic 20CHFow odsetek. Zakladajac ze chcesz nadplacic 100CHFow, to pokaze Ci ze musisz splacic 120CHF - i poda CI od razu wartosc w zlotowkach - przeliczona po aktualnym kursie - warto jeszcze to sprawdzic np. na money.pl - czy czasem wykres nie idzie w dol, a na mBanku jeszcze na to nie zareagowali, wiec poczekaj az zmienia kurs w mbanku (Przewodnik-kursy walut) i jestes w domu... oszczedzasz na tych 20CHFach (co innego jezeli ktos ma wyzsze raty i wyzsze odsetki - sprawa idzie liniowo w gore)
uhm. no to dzieki za porade. czlowiek glupi uczy sie cale zycie

ja jednak jestem zdania ze waluty juz w gore duzo nie pojdą wiec mam nadzieje ze sie nie przyda. no przynajmniej nie często jeszcze mozemy potestowac gorke ale juz sadze ze nalezy sie odbicie na walutach jak i na gieldzie

pozdr.
arek
szczerze - tez na to licze... bo bralem kredyt jak byl po 2.18 - i cale szczescie ze Szwajcaria obciela stopy, bo jak ktos wyzej pisal - bylyby zeby w tynku
true true
link this post Dodano w 25.02.2009
Byłam dziś w CF mBanku. Pytałam o spłatę kredytu bazpośrednio w CHF. Oczywiście na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości - to wiemy. Spytałam więc o to, jak sytuacja się zmieni po wejściu w życie rekomendacji S II w lipcu. Powiedziano mi, że bank podjął już działania przygotowawcze, testują nowy system i konta. Szczegóły i zasady, na jakich miałoby to hulać, jeszcze nie są jeszcze znane. Ale oczywiście w okolicach lipca wszystko się wyjaśni...
Czekamy!!
The author has edited this post (w 19.04.2009)
link this post Dodano w 25.02.2009
Ja też proszę o szersze wyjaśnienie nie bo widzę w online ze jest możliwość całkowitej lub częściowej spłaty ale jak to się ma do raty która przypada w umowie na konkretny dzień miesiąca?
Onacza to, ze mogę w trakcie miesiąca spłacić ratę(obserwując kurs) niekoniecznie w dniu w którym automatycznie pobiera mi pieniążki z konta i przelicza je po kursie z tego dnia?
  • Statystyki: 29 Posty | 6914 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek