mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Można w CHF?

link this post Dodano w 04.03.2009
To moze ja sprobuje... Twoja rata sklada sie z czesci stalej i odsetek. Odsetki naliczane są za kazdy dzien (dlatego rata za luty jest mniejsza niż za styczen - mniej dni). I teraz deklarujac wczesniejsza splate 1 CHF w polowie miesiaca rozliczeniowego nie zmniejszasz sobie czesci stalej raty - ona bedzie pobrana w wyznaczonym dniu. Ale za to przy splacie do tego 1CHF zostana doliczone odsetki tylko za tą polowe okresu rozliczeniowego, ktora juz minela. W ten sposob kiedy nadejdzie dzien pobrania haraczu odsetek bedzie mniej - bo naliczone zostana proporcjonalnie tylko za drugą polowe okresu.

Przykladowe wyliczenia: rata to 200CHF + 100 odsetek. Po polowie nadplacamy 1CHF i doliczone zostaje 50CHF odsetek (po kursie na przyklad 3zl) wowczas na koniec miesiaca zaplacimy juz tylko 250 CHF (po kursie np 3.10). Skala oszczednosci jak latwo wyliczyc wynosi 5zl!!! Jak duzy kredyt i sie poszczesci - czytaj kurs franka wzrosnie(!) to moze nawet 20zl zaoszczedzimy. Jak nabierzemy juz wprawy i nauczymy sie obserwowac kursy - wystarczy godzina dziennie - rocznie mozemy tak odkladac 100 zl i jak latwo obliczyc w trzy lata uzbiera sie jedna rata (az sobie zrymowalem). Radzilbym jednak pracy jeszcze nie zmieniac na slabiej platna - bo to dziala tylko przy zalozeniu ze trend wzrostowy sie utrzyma
The author has edited this post (w 04.03.2009)
link this post Dodano w 15.04.2009
Wszystko zrozumiałem. W ostatnich miesiącach zaoszczędziłem już pewnie kilkadziesiąt zł bo akurat spłatę mam zawsze na początku miesiąca a wtedy o dziwo mam najwyższy kurs.
Teraz regularnie sobie spłacam po 1CHF
Dziś np po 2,90PLN

Ogólnie i tak obecnie mam ratę na poziomie 800zł(pierwsza prawie 1200) więc ogólnie jestem bardzo zadowolony!
link this post Dodano w 22.06.2009
Witam!
Podejrzałem Wasz sposób i mam pytania do tego:
1. jeśli mam spłatę 12 każdego miesiąca to żeby była ta operacja opłacalna to kiedy należałoby "wcześniej spłacić" 1CHF bo co do tego nie nadążam?
2. jeśli mam spłatę 12 każdego miesiąca i z moich obserwacji wynika (z już prawie paru miesięcy) iż zazwyczaj kurs w tych dniach jest jeden z najniższych to czy faktycznie mogę coś zyskać po nadpłacie 1CHF?
3. czy w takiej nadpłacie wzięliście pod uwagę fakt, że kurs franka z 8:00 jest przeważnie niższy niż z 14:31 tego samego dnia, a kurs po jakim w mBanku przyjęte jest przeliczanie dotyczy właśnie tej godziny?
4. Krótko mówiąc kiedy występuje opłacalność tej operacji ? Proszę wziąć pod uwagę i napisać wszystkim, że z harmonogramu spłat można sobie wyczytać stosunek odsetek do kapitału - u mnie faktycznie jest prawie 50/50 ale cały czas wzrasta kapitał oczywiście. Dla niektórych, spłacających już jakiś czas może to być nieopłacalne?
5. Czy przy racie na poziomie 330CHF / 30 lat jest to opłacalna operacja ?
Proszę o odpowiedzi.
The author has edited this post (w 22.06.2009)
1. Wtedy kiedy w ciągu miesiąca kurs jest najniższy. Logiczne chyba, prawda?
2. Oczywiście, że nie. Spłacaj wtedy kiedy kurs jest najniższy. Ja mam ratę na 2go więc w ciągu miesiąca czekam na kurs niższy a on zazwyczaj jest w okolicach połowy miesiąca.
3. Kurs z 14tej dotyczy tylko stałych opłat, czyli tych gdy automat sam ściąga o godzinie 00"00 ratę z twojego konta. Gdy robisz to sam "nadpłata" jest ściągana w tym momencie gdy jej dokonujesz i po kursie z ostatniej godziny.
4. Opłacalne jest zawsze jeśli w momencie nadpłaty kurs będzie niższy niż dnia gdy zgodnie z umową ściągnie ci ratę. Ja przy oprocentowaniu 1,4% mam kilka razy wyższy kapitał niż odsetki ale mimo wszystko jest to opłacalne choćby dla tych 10 czy 20 zł w miesiącu! Czym wyższe odsetki tym bardziej się to opłaca!
5. Oczywiście. Licz 330x3.08 czyli dzisiejszy kurs a np 330x2,97 po jakim spłacałem w połowie zeszłego miesiąca. Zaoszczędziłbyś 34zł! Mało? Znam miesiące w których zaoszczędziłem nawet 50zł na racie przy obecnej w okolicach 270CHF!
W tym mieisącu nie bawiłem się w nadpłaty bo kurs jest absurdalnie zamrożony powyżej 3zł. Wydaje mi się, że 2go lipca będzie niższy

Pozdrawiam
Ja mam kredyt w Multibanku i wpłacam przez wpłatomat. Pytam zawsze tuż przed (roibię to do południa), jaka wypada mi kwota do zapłaty (horendalna, nawiasem...). Zawsze słyszę, że o tej godzinie taka a taka, ale oni policzą po kursie z 14.00...Mam też zawsze jakąś nadpłatę - czy mam rozumieć, że trzeba dokonać pojedynczej wpłaty, czy ogólna nadpłata już coś daje?
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź MASTER jednak chyba w dobrym dniu miesiąca ustaliłem spłatę raty, bo bardzo często w tych dniach kurs jest najbardziej korzystny, ale Twoja metoda może kiedyś się przyda.
Dzięki raz jeszcze
link this post Dodano w 07.07.2009
W kontekście tej dyskusji podaje dość pomocnego linka służącemu kontroli kursu CHF:
http://www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/waluty/currency.html?zakl=o
Wiem, że mało się to ma co do stawek mBanku, ale można kontrolować kurs waluty i ewentualnie nadpłacać, bo spadki i zwyżki pokrywają się z tym co dzieje się z walutą w mBanku:
http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_walut/
Jakby znalazł gdzieś ktoś coś podobnego to proszę o podzielenie się linkiem

Jak pisałem wcześniej mam spłatę 12 i jeszcze się nie skusiłem na nadpłatę 1 Franka...
link this post Dodano w 07.07.2009
tutaj jest tez wykres
http://stooq.pl/q/?s=chfpln&c=1m&t=l&a=lg&b=0

+ analiza techniczna
http://stooq.pl/q/a/?s=chfpln
The author has edited this post (w 07.07.2009)
link this post Dodano w 10.07.2009
MASTER:

... Wydaje mi się, że 2go lipca będzie niższy

Pięknie trafiłeś z tym 2lipca. Respekt ...
http://stooq.pl/q/d/?s=chfpln&c=0&d1=19930104&d2=20090710
  • Statystyki: 29 Posty | 6914 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu