mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Czy jest szansa na powrót franka do chociaż 2,50

link this post Dodano w 06.07.2011

Witam

Brałem przy 2,20 i miałem 350.000 franków za ok. 700.000 zł.Dzis po 3 latach spłacania zamiast mieć 500 tys do spłacenia to  mam 1 milion do spłaty.Jestem bankrutem.Jak cena franka nie spadnie to tylko się powiesić.A ogólna sytuacja wesoła nie jest.Krezusami nie zanosi się że będziemy i gospodarka nasza do najleprzych nie należy i złoty aż tak się mnie wzmocni.Może jakaś exstra ropa czy gaz z łupków i coś sie zmieni.Może się nie pooddawać.Pozdrawiam takich jak ja i trzymajmy się .

Wiesiek nie załamuj się. Pewnie Cie to nie pocieszy ale nie jestes sam w takiej sytuacji. Ja tez bralem franka po 2,3. Wziąłem 250 tys.zł. Po 2 latach spłacania zostało mi jeszcze ok 100 tys franków do oddania czyli ok 330 tys - a bralem 250. Na szczęscie mam nieruchomość wartą ok 700-800 tys moze uda sie sprzedac i spłacic tego nieszczęsnego franka. Poprostu trafilismy na zly okres brania kredytów. Pozdrawiam.

Panowie jestem w podobnej sytuacji, choć mój kredyt ( samochodowy) nie jest tak olbrzymi. W 2007 roku kupiłem Lagunę z 2003 roku, wówczas kosztowała 31500 zł. Po spłacie we franku w 2016 jej wartość (oczywiście nie giełdowa ) będzie 75000 A giełdowa? no może jakieś 6000 w porywach do 7000 jeśli znajdę pasjonata, ale to auto pozostanie prawdopodobnie w naszej rodzinie to czasu ... rozkładu , bo jak się domyślacie tak drogiego samochodu, ups kupy złomu już wtedy sprzedać się po prostu nie będzie opłacać.

Co do pytania Wieska, miejmy nadzieję, że choć wróci do 2.8 to już byłby sukces naszej gospodarki. Słyszałem o mozliwości kupowania najtaniej franków za pomocą jakiegoś portalu, muszę jeszcze o tym poczytać, ale skoro ja dostałem na maila tą wiadomość to Wy pewnie także.

Pozdrawiam ciepło i trzymajmy się jakoś   ( bo cóz innego nam pozostało.)

No ja chyba jestem rekordzistka przeliczyli mi po 1,98 za frania. A naganiacze z Open Fajanse pokazali wykresy,pomachali palcem i jakoś zapomnieli wspomnieć o zodziejskim spreadzie.

Że takie złodziejstwo ma rację bytu w godpodarce wolnorynkowej, koszmar.

link this post Dodano w 09.07.2011

Witam,

Chciałabym pocieszyć, ale nie ma za bardzo argumentów. Wiele osób, w tym ja, jest w takiej sytuacji, z tym, że wyskość mojego kredytu nie jest aż taka jak u Ciebie.

Niemniej, każdy z nas dał się naciąć na te franki (dlatego odradzam moim znajomym korzystanie z pośrednika, przez którego ja brałam kredyt, taki czarny marketing szeptany). U mnie decyzja o frankach nie była to chęcią cwaniakowania - że nie w PLN, bo tak biorą tylko jelenie-, tylko potrzeba zakupu mieszkania. Smutno jest mi czasem, jak się czyta komentarze na forach onetu czy innych portali, w których wyzywa się nas "kredyciarzy frankowych" i odsądza od czci i wiary. Przecież decyzja o kredycie, który miał na przykład sfinansować budowę domu, dała tym samym pracę i pieniądze innym ludziom - budowlańcom, producentom materiałów, etc. Czemu nie patrzeć na to szerzej? Czy zawiść i zazdrość zawsze będzie niedołącznym elementem charakterystyki Polaków?

Nie możemy się poddawać...

Pozdrawiam,

Ola

P.S.Szukam kontaktu z osobami, które adaptowały poddasze/strych na mieszkanie we wspólnocie mieszkaniowej, proszę o info na PW. Ola

• Statystyki: 5 Posty | 70 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek