Oprócz kredytobiorców nieruchomości są wśród nas kredytobiorcy czterech kółek.
Nie wiem co brałem w dniu kiedy podpisywałem umowę z tą złodziejską, lichwiarską instytucją.
Można pisać i pisać na temat :spreadu, obsługi klienta, infolinii, zawyżonego kursu CHF, oprocentowania....
Pod każdym względem ten bank jest najgorszym bankiem w Polsce.
Mam pytanie do osób, które doświadczyły przeniesienia kredytu w CHF do innego banku.
Interesuje mnie cała procedura krok po kroku.
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- DomBank Getin Noble Bank SA
- Getin Bank - kredyty samochodowe
Witam,
też mam kredyt samochodowy w tym banku. Niestety, dopiero teraz dokładnie przeanalizowałem dokładnie zapisy umowy. Widnieje w niej bardzo ciekawy zapis, że bank sam może podnieść oprocentowanie kredytu jednak jego obniżenie nastąpić może tylko na pisemny wniosek kredytobiorcy. Oczywiście spełnione muszą być wówczas, opisane w bardzo skomplikowany sposób warunki. W ubiegłym roku bank dwukrotnie podniósł oprocentowanie kredytu indeksowanego do CHF z 6,9% w sumie do 8,9%. W lutym bieżącego roku napisałem prośbę do banku o obniżenie rat kredytu ze względu na malejący poziom stopy LIBOR. Dostałem długą i bardzo wydumaną odpowiedź, że nie obniżą oprocentowania, ponieważ nie zostały łącznie spełnione wymagane warunki. Czy ktoś posiada wiedzę na temat tych warunków? W chwili obecnej jestem na etapie pisania prośby o wyjaśnienie jakie warunki spowodowały podwyższenie kredytu w ubiegłym roku. Pozdrawiam.
też mam kredyt samochodowy w tym banku. Niestety, dopiero teraz dokładnie przeanalizowałem dokładnie zapisy umowy. Widnieje w niej bardzo ciekawy zapis, że bank sam może podnieść oprocentowanie kredytu jednak jego obniżenie nastąpić może tylko na pisemny wniosek kredytobiorcy. Oczywiście spełnione muszą być wówczas, opisane w bardzo skomplikowany sposób warunki. W ubiegłym roku bank dwukrotnie podniósł oprocentowanie kredytu indeksowanego do CHF z 6,9% w sumie do 8,9%. W lutym bieżącego roku napisałem prośbę do banku o obniżenie rat kredytu ze względu na malejący poziom stopy LIBOR. Dostałem długą i bardzo wydumaną odpowiedź, że nie obniżą oprocentowania, ponieważ nie zostały łącznie spełnione wymagane warunki. Czy ktoś posiada wiedzę na temat tych warunków? W chwili obecnej jestem na etapie pisania prośby o wyjaśnienie jakie warunki spowodowały podwyższenie kredytu w ubiegłym roku. Pozdrawiam.
witam, mam niestety kredyt samochodowy w tym banku, wzięty jakieś 1,5 roku temu; oprocentowanie mam 10,6, ale zabija mnie spread - 40gr, to zlodziejska wartość - o czym rpzekonalam się przy chyba 3 czy 4 racie, gdy zabrakło do splaty; oczywiscie sama sobie jestem winna, ale w umowach powinien być zapis o wysokości spreadu;
czytajac wasze wpisy - oświeciło mnie, że mogę probowac obniżyć oprocentowanie - dziękuję; co do przenoszenia kredytu - nie słyszałam o tym, ale rownież jestem zainteresowana ew. przeniesieniem kredytu z tego banku;
prawdą jednak jest, iż jest to jeden z najgorszych bankow;
czytajac wasze wpisy - oświeciło mnie, że mogę probowac obniżyć oprocentowanie - dziękuję; co do przenoszenia kredytu - nie słyszałam o tym, ale rownież jestem zainteresowana ew. przeniesieniem kredytu z tego banku;
prawdą jednak jest, iż jest to jeden z najgorszych bankow;
Witam jestem nowy na tym portalu niestety ja też uległem pokusie aby w tym banku wziąśc kredyt na samochód.
Jest to Bank kompletnie nie uwzględniający spadków jedyne co ich interesuje to szybka podwyżka.
Jedyna radośc to ,że nie długo będzie można im zanieś ratę we Frankach ciekawe co wtedy wymyślą a ,że wymyślą to jest pewne.
Jest to najdroższy bank w całej Polsce .
Żerują na Nas a kurs sprzedaży Franka biorą z kapelusza .
Powinno się coś zrobi aby ludzi ostrzega przed tymi lichwiarzami .
pozdrawiam wszystkich naciąganych
Jest to Bank kompletnie nie uwzględniający spadków jedyne co ich interesuje to szybka podwyżka.
Jedyna radośc to ,że nie długo będzie można im zanieś ratę we Frankach ciekawe co wtedy wymyślą a ,że wymyślą to jest pewne.
Jest to najdroższy bank w całej Polsce .
Żerują na Nas a kurs sprzedaży Franka biorą z kapelusza .
Powinno się coś zrobi aby ludzi ostrzega przed tymi lichwiarzami .
pozdrawiam wszystkich naciąganych
Cześć,
Podobnie jak Wy stałem się "szczęśliwym" posiadaczem kredytu we franku w tym banku na samochód.
Bralem w czercu kiedy frank był po 2.01, dziś spojrzałem na cenę... 3.4...:(
Mam jeden komentarz do tego co piszą niektóre osoby co się chca przenosić. Sam bym się przeniósł ale... Problem polega na tym, że to się za bardzo nie opłaca. Z tego co wiem (ale może się mylę) to w momencie przeniesienia kredytu spłata następuje w PLN a nie jeden bank drugiemy płaci we frankach
Jeśli jest tak jak piszę, to w momencie kiedy przenosisz się do innego banku Getin sprawdzi jakie masz zadłużenie ale nie we franku tylko w PLN bo w takiej walucie dokonujemy spłaty. Przeliczą ilośc franków po swoim "magicznym" kursie 3.4
Będzie to wyglądało mniej więcej tak na przykładowym kredycie:
Załóżmy, że zadłużenie jest 1000CHF
- brałem kredyt jak frank był po 2.0 więc gdyby się nie zmieniło to spłacałbym pewnie po jakieś 2.3 za franka czyli 2300 PLN
- obecnie ze względu na kurs franka zadłużenie w PLN = 3400PLN
Gdy się przenosisz to inny bank udziela Ci kredytu w CHF na kwotę 3400PLN bo tyle masz do spłacenia w Getinie
Powiedzmy, że jest to Millenium i dzisiejszy kurs sprzedaży to 3,138
W związku z tym Twój kredyt to:
3400/3,138 = 1083CHF
Zaczynasz spłacać i sprzedaż w Millenium jest 3,3388 więc wartość twojego kredytu w PLN to:
1083*3,3388 = 3615PLN
Do tego dodajcie jeszcze prowizję od udzielenia kredytu...
Jest koncepcja, która może zadziałać ale pod warunkiem, że w międzyczasie odłożycie trochę kasy.
Jeśli możesz to wydłużasz kredyt do maksymalnej długości po to aby teraz płacić jak najmniej. Czekasz aż frank spadnie i w odpowiednim momencie spłacasz wszystko wcześniej. Spłacasz po niższym kursie i bez odsetek do końca kredytu.
Ale to zadziała pod warunkiem, że w między czasie frank spadnie i masz z czego spłacić resztę....
Podobnie jak Wy stałem się "szczęśliwym" posiadaczem kredytu we franku w tym banku na samochód.
Bralem w czercu kiedy frank był po 2.01, dziś spojrzałem na cenę... 3.4...:(
Mam jeden komentarz do tego co piszą niektóre osoby co się chca przenosić. Sam bym się przeniósł ale... Problem polega na tym, że to się za bardzo nie opłaca. Z tego co wiem (ale może się mylę) to w momencie przeniesienia kredytu spłata następuje w PLN a nie jeden bank drugiemy płaci we frankach
Jeśli jest tak jak piszę, to w momencie kiedy przenosisz się do innego banku Getin sprawdzi jakie masz zadłużenie ale nie we franku tylko w PLN bo w takiej walucie dokonujemy spłaty. Przeliczą ilośc franków po swoim "magicznym" kursie 3.4
Będzie to wyglądało mniej więcej tak na przykładowym kredycie:
Załóżmy, że zadłużenie jest 1000CHF
- brałem kredyt jak frank był po 2.0 więc gdyby się nie zmieniło to spłacałbym pewnie po jakieś 2.3 za franka czyli 2300 PLN
- obecnie ze względu na kurs franka zadłużenie w PLN = 3400PLN
Gdy się przenosisz to inny bank udziela Ci kredytu w CHF na kwotę 3400PLN bo tyle masz do spłacenia w Getinie
Powiedzmy, że jest to Millenium i dzisiejszy kurs sprzedaży to 3,138
W związku z tym Twój kredyt to:
3400/3,138 = 1083CHF
Zaczynasz spłacać i sprzedaż w Millenium jest 3,3388 więc wartość twojego kredytu w PLN to:
1083*3,3388 = 3615PLN
Do tego dodajcie jeszcze prowizję od udzielenia kredytu...
Jest koncepcja, która może zadziałać ale pod warunkiem, że w międzyczasie odłożycie trochę kasy.
Jeśli możesz to wydłużasz kredyt do maksymalnej długości po to aby teraz płacić jak najmniej. Czekasz aż frank spadnie i w odpowiednim momencie spłacasz wszystko wcześniej. Spłacasz po niższym kursie i bez odsetek do końca kredytu.
Ale to zadziała pod warunkiem, że w między czasie frank spadnie i masz z czego spłacić resztę....
The author has edited this post (w 06.03.2009)
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009