mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Getin Bank - kredyty samochodowe

link this post Dodano w 24.06.2009
Witam wszystkich,z tego co się zorientowałem to nie można w banku zapłacić przy okienku walutą mając nawet konto walutowe tka jest w getin,w mbank przez wpłatomat też nie można to jak nabyć taniej walutę i spłacać raty?
link this post Dodano w 17.09.2009
Zapraszam na www.kretinbank.fora.pl jednoczmy sie zrobimy duza antyreklame bank wymieknie
link this post Dodano w 12.10.2009
Co wy na to: spłata kredytu we frankach dotyczy tylko kredytów hipotecznych, samochodowe nadal trzeba przeliczać na złotówki wg kursu ustalonego zupełnie "z kosmosu" przez bank. Dlaczego rekomendacja dot spłaty w walucie kredytu nie dotyczy tych, co zaciągnęli kredyty samochodowe? Czy one są "łatwiejsze" do spłacenia?
Druga sprawa dotyczy wcześniejszej spłaty kredytu. Czy pobieranie przez bank 3% opłaty za wcześniejszą spłatę jest zgodne z prawem? Jeżli nie, to jakie dokumenty należy złożyć, aby nie ponosić tych dodatkowych kosztów?
link this post Dodano w 06.11.2009
Witam. Czy może ktoś ostatnio występował do banku o zmniejszenie oprocentowania kredytu, czy może ktoś coś ugrał. Pozdrawiam
link this post Dodano w 11.11.2009
zorro:

Witam. Czy może ktoś ostatnio występował do banku o zmniejszenie oprocentowania kredytu, czy może ktoś coś ugrał. Pozdrawiam

WITAM
PROSIŁEM O ZMIANĘ KREDYTU ALE 2 RAZY DOSTAŁEM ODMOWĘ,
link this post Dodano w 21.01.2010

WITAM
[/quote]

Wygląda na to, że już nie ma chyba dla nas nadziei (kredyty samochodowe). Napiszę jeszcze jedno pismo o obniżenie oprocentowania (podwyżka 12.2008) po tym jak SNB zamknął swapy dla Polski I Węgier. Jeżeli nic to nie da to pozostaje tylko wcześniejsza spłata kredytu, zanim odsetki będą wyższe od kwoty kapitału. a swoją drogą tak się zastanawiam, dlaczego nie jesteśmy traktowani na takich samych zasadach jak "kredyciarze" hipoteczni? Czy są już jakieś informacje na temat pozwu przeciwko Getinowi (spreedy).
Nie pozwólmy by temat umarł i odszedł w zapomnienie. W kupie siła. Pozdrowienia
I jeszcze jedno. Nie wiem do tej pory dlaczego (nikt nie potrafi udzielić m i odpowiedzi), zostało mi podwyższone oprocentowanie kredytu (data podwyżki wyżej). Z argumentacji wynika, iż spowodowane było to niemożnością banku w zdobyciu franków. Ale wg. mnie za przeproszeniem g... mnie obchodzą kłopoty banku po wcześniejszym udzieleniu mi kredytu w ustalonej kwocie. Przecież udzielając mi kredytu na zakup samochodu, kwotę wartości auta bank musiał wpłacić dealerowi (chyba, że się mylę i bank czeka, aż ja wpłacę złotówki na jego konto, a on (bank) przekaże później franki na konto dealera). Trochę to dziwne, ale prawdziwe i wtedy owa podwyżka miałaby jakiś sens. Może ktoś i to potrafi mi wyjaśnić, bo moja wyobraźnia tak daleko nie sięga.
Pozdrowienia i kuuuuuuuuuuupy franków na koncie
The author has edited this post (w 21.01.2010)
link this post Dodano w 24.01.2010
Sebastid:

WITAM

Wygląda na to, że już nie ma chyba dla nas nadziei (kredyty samochodowe). Napiszę jeszcze jedno pismo o obniżenie oprocentowania (podwyżka 12.2008) po tym jak SNB zamknął swapy dla Polski I Węgier. Jeżeli nic to nie da to pozostaje tylko wcześniejsza spłata kredytu, zanim odsetki będą wyższe od kwoty kapitału. a swoją drogą tak się zastanawiam, dlaczego nie jesteśmy traktowani na takich samych zasadach jak "kredyciarze" hipoteczni? Czy są już jakieś informacje na temat pozwu przeciwko Getinowi (spreedy).
Nie pozwólmy by temat umarł i odszedł w zapomnienie. W kupie siła. Pozdrowienia
I jeszcze jedno. Nie wiem do tej pory dlaczego (nikt nie potrafi udzielić m i odpowiedzi), zostało mi podwyższone oprocentowanie kredytu (data podwyżki wyżej). Z argumentacji wynika, iż spowodowane było to niemożnością banku w zdobyciu franków. Ale wg. mnie za przeproszeniem g... mnie obchodzą kłopoty banku po wcześniejszym udzieleniu mi kredytu w ustalonej kwocie. Przecież udzielając mi kredytu na zakup samochodu, kwotę wartości auta bank musiał wpłacić dealerowi (chyba, że się mylę i bank czeka, aż ja wpłacę złotówki na jego konto, a on (bank) przekaże później franki na konto dealera). Trochę to dziwne, ale prawdziwe i wtedy owa podwyżka miałaby jakiś sens. Może ktoś i to potrafi mi wyjaśnić, bo moja wyobraźnia tak daleko nie sięga.
Pozdrowienia i kuuuuuuuuuuupy franków na koncie
[/quote]

hej
Wysłałem do g...no banku pismo 3 raz czekam na odpowiedź
podwyżkę teżmiałem w grudniu 2008
link this post Dodano w 26.01.2010
witam
Dostałem odpowiedz banku oto ona:

"W imieniu GETIN NOBLE BANK S.A. w Warszawie Oddział w Jastrzębiu Zdroju, Centrum Akceptacji i Administracji Kredytów Samochodowych, w odpowiedzi na Państwa, pragnę złożyć wyjaśnienia.
Odnosząc się do obniżenia oprocentowania Państwa kredytu informuję, iż Bank nie może pozytywnie ustosunkować się do Państwa prośby w związku ze stale utrzymującym się wysokim kosztem pozyskania pieniądza z depozytów klientów, stanowiących podstawowe żródło pozyskiwania środków przez banki (należy przy tym pamiętać, że akcję kredytową w CHF banki prawie w całości finansują pozyskując PLN i "zamieniając" je następnie na CHF).
Obecna sytuacja jest diametralnie różna od sytuacji modelowej, w której w' ślad za obniżką stopy referencyjnej spadają stopy na rynku międzybankowym i banki powinny zareagować podobną obniżką oprocentowania zarówno depozytów klientów, jak i kredytów. W obecnej sytuacji rosnącego deficytu depozytów i ograniczonego dostępu do innych źródeł finansowania banki muszą konkurować o ograniczoną pulę oszczędności klientów, co odbija się na rosnącym koszcie pozyskania depozytów. W efekcie stopień rozejścia się stopy referencyjnej NBP i kosztu pozyskania depozytów rośnie. Jeśli bowiem we wrześniu 2008r. średnie oprocentowanie depozytów gospodarstw wynosiło 4,6% (dane NBP), a 3-miesięczny WlBOR 6,56%, to w styczniu 2009r. oprocentowanie depozytów - 6,3%, a WlBOR - 5,51 %. W lutym i marcu br. rozejście się oprocentowania depozytów i WIBOR-u jeszcze się pogłębiło. W tej sytuacji obniżanie stopy LlBOR jest neutralizowane wzrostem kosztu pozyskania depozytów w PLN, co odbija się na koszcie refinansowania Banku.
Mając na uwadze powyższe wyrażc:m nadzieję; żewszelkie wątpliwości zostały przez Bank wyjaśnione."

CO ZA BZDURY
CIEKAWE CZY BYŁ JUŻ W TYM ROKU LUTY., ALBO MARZEC?
The author has edited this post (w 26.01.2010)
link this post Dodano w 02.02.2010
To jakaś masakra z tym bankiem, jezeli nie zrobimy wielkiej zadymy w mediach to nie mam na co liczyć ze strony banku:(
link this post Dodano w 17.03.2010
Ludzie ja również dostałam odpowiedż negatywną z banku na pismo w sprawie obniżenia oprocentowania takie samo jak ktoś wcześniej .Ludzie może wspólne pismo do arbira bankowego,w KNF kiedy dzwoniłam powiedzieli ze bank może obniżyć ???ale oni nie chcą no i oczywiście największy spraed na rynku.
  • Statystyki: 55 Posty | 8443 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek