mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Getin Bank - kredyty samochodowe

link this post Dodano w 06.05.2010

Witam!

Jestem posiadaczem kredytu samochodowego w GetiBanku. Podobnie jak większość (chyba jednak wszyscy) mam złe doświadczenie i niemiłe zadanie comiesięcznego płacenia tych przerośniętych rat! Próbowałem próśb o zmianę oprocentowania, oczywiście bez skutku, szukałem innych banków lub metod w miarę gładkiego wydostania się z kredytu. Nie widzę jednak szans. Umowa jest umową, chyba, że instytucje państwowe wygrają z Getinem i innymi podobnymi bankami (jest ich kilka...) i coś się zmieni na Naszą korzyść.

Przeglądam rankingi kredytów samoch. na portalach i gazetach finansowych - jestem bardzo zaskoczony wysoką pozycją Getinu, oto jeden z przykładów (http://totalmoney.dziennik.pl/strony-z-trescia/Rankingi-i-analizy/Ranking-kredytow-samochodowych/Ranking-kredytow-samochodowych-styczen-2010-r).

Ja już zgłupiałem, może wysokość naszych rat wcale nie jest najgorsza od ofert innych kredytodawców...?

Będę nadal śledził forum, może jednak ktoś znajdzie sposób na zmiany naszych warunków umowy...

Pozdrawiam!!!

link this post Dodano w 07.05.2010

Ja już zgłupiałem, może wysokość naszych rat wcale nie jest najgorsza od ofert innych kredytodawców...?

[/quote] Pragnę Panu uświadomić, iż w rankingu przedstawiane są aktualne kredyty i to złotówkowe. My niestety mamy kredyty we frankach i płacimy lichwiarski spread - żaden bank nie ma tak wysokiego. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ 'MIŁYCH SPŁAT' PRZY WZROŚCIE FRANKA. Zorro
link this post Dodano w 07.05.2010

Co prawda nie mam kredytu samochodowego, ale próbuję trochę zapasów z bankiem w sprawie pozyczki gotówkowej, gdzie też podnosili mi oprocentowanie. Na razie ze średnim skutkiem, ale trochę mi bank obniżył, pewnie będę ich nękał dalej. Możecie gdzieś wrzucić albo wysłać mi na maila (maila podam na PRV, jeśli ktoś będzie gotów wysłać, niech do mnie napisze prywatną wiadomość):

1. umowę

2. kiedy i jak zmieniano oprocentowanie

3. jak uzasadniono zmiany (czyli treść reklamacji i odpowiedzi na nie)

A ile wynosi RRSO dla Waszych pożyczek? Bo tak sobie patrzę na te rankingi (rozumiem, ze w PLN) i RRSO jest na poziomie 10-12% więc w miarę normalne - jak dla pożyczek konsumpcyjnych. A w CHF wychodzi realnie wiecej po przeliczeniu na PLN?

link this post Dodano w 08.05.2010

witam czy ktos moze przewalutowal kredyt z zl na chf jezeli tak prosze napiszcie jakie sa koszty pozdrawiam

link this post Dodano w 20.07.2010
The author has deleted this post (w 20.07.2010)
link this post Dodano w 08.08.2010

HEJ

Mam taką propozycje o jednego z banków  o to ona.

W obecnej chwili płacę rate a 212chf  to daje rate około 650 zł, jeśli zmienię bank to rata wyniesie   190chf to wyjdzie około 580zl.Spred 6,19% nowa umowa koszty- 200zł.

Czy opłaca się  zaciągnąć kredyt refinasowany w innym banku.?

link this post Dodano w 08.08.2010

dangru3:

HEJ

Mam taką propozycje od jednego z banków oto ona.

W obecnej chwili płacę rate a 212chf  to daje rate około 650 zł, jeśli zmienię bank to rata wyniesie   190chf to wyjdzie około 580zl.Spred 6,19% nowa umowa koszty- 200zł.

Czy opłaca się  zaciągnąć kredyt refinasowany w innym banku.?

@dangru3

Weź pod uwagę jeszcze kilka rzeczy. Jak brałeś kredyt to pół spreadu już na dzień dobry dostałeś od twojego aktualnego kredytodawcy.

Przy refinansowaniu i tak dostaniesz złotóweczki a właściwie wpłyna one na konto twojego kredytu w biezacym banku. Przy całościowej spłacie twojego bieżącego kredytu i tak twój bank zastosuję cenę sprzedaży z maksymalnym spreadem. Czyli dasz bankowi szybko sporo zarobić.

Czy masz podpisany aneks na samodzielną spłatę frankami? Jeżeli tak, to zapytaj w banku który złożył ci tą ofertę czy może przelać bezpośrednio CHF tytułem spłaty twojego starego załużenia. Oszczędzisz na spreadzie. 

U nowego kredytodawcy też sobie zagwarantuj możliwość spłaty bezpośrednio CHF. Różnica w racie to nie wszystko, spread może się zwiększyć za  kilka miesięcy czy lat. Przemyśl i przelicz wszystko 2 razy abyś nie wyszedł jak Zabłocki na mydle.

link this post Dodano w 08.09.2010

Witam,

może nadszedł juz czas na pozew zbiorowy przeciw "naszemu bankowi". Dzisiaj takowy (dane TVN CNBC) złożyli posiadacze kredytów w mBanku, przciwko braku obniżenia liboru spowodowanego "zła sytucją na rynkach światowych". Nam podwyższono oprocentowanie z tego samego powodu (u mnie styczeń 2009). Stopy procentowe poszły w dół, a ze strony banku same negatywne odpowiedzi. A swoja drogą to dlaczego nie jesteśmy traktowani jak osoby z kredytem hipotecznym, chociaż spłacamy kredyt w tej samej walucie. Może należałoby zaskarżyć jakies zapisy w umowie kredytowej.

Pozdrawiam

link this post Dodano w 29.06.2011

Witam,

czy jest jakaś szansa, że ktoś zainteresuje się także osobami, które mają kredyty samochodowe n CHF? O ile wiem, nie będę się wypowiadał za wszystkich, ale nie dotyczą nas żadne rekomendacje jak w przypadku kredytów hipotecznych, libor i stopy procentowe w Szwajcarii. Nasze kredyty uwarunkowane są od wiboru i "naszego kochanego" Getinu. pozdrawiam

link this post Dodano w 29.06.2011

Sebastid,

Z tego co wyczytałam Rekomendacja S II KNF ograniczzała się jedynie do kredytów zabezpieczonych hipotecznie.

W kolejnej KNF nie popełnił już tego błędu, proponuję powołać się na nią we wniosku do banku o umożliwienie samodzielnej spłaty.

Więcej zanadziesz: http://kupfranki.pl/networks/blog/post.rafal_lyczek:38

Daj znać jak ci poszło.

• Statystyki: 55 Posty | 8443 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna