mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Czas na zmiany... moje zmagania z Multibankiem

link this post Dodano w 07.07.2011

Witam wszystkich z rodziny kredytowiczów Multibanku.

Czasy trudności z poszukiwaniem kasy na rate kredytu doprowadziły mnie

(całe szczeście!!!) do tego portalu. Za moment będzie 3 rok kiedy spłacam franki do banku, a przede mną jeszcze tylko 27 lat. Dlatego zaispirowany tym portalem i mądrością z niego płynącą chce sobie troszeczkę pomóc.

Mam zamiar w najbliższym czasie poczynić następujące kroki/zmiany:

a) odzyskać od banku pieniądze za "karę pomostową" (ktoś z was to uczynił w Multi?)

b) zamienić konto w Multibanku na rachunek techniczny (nie wiem jak się to uda bo mam też ubezpieczenie niskiego wkładu i drugie ubezpieczenie kredytu w PLN - może mi multibank da 2 rachunki techniczne jeden na CHF i jeden na PLN)

c) w sierpniu 2011 będę zmuszony zapłacić ubezpieczenie niskiego wkładu na kolejne 3 lata i muszę przyglądnąć się sposobowi naliczenia tej opłaty - ewentualnie spróbować z bankiem negocjować (ma może ktoś z Was w tym doświadczenie?)

d) podpisać aneks na spłaty rat kredytu bezpośrednio w CHF (pewnie będzie mnie to 200 zł kosztowało - może ktoś z Was miał innaczej?)

e) chcę założyć konto i rachunek oszczednościowy KANTOR w Alior Banku i korzystać z lżejszego kursu CHF ewentualnie wpłacać pozyskane CHF jak takie się trafią

Może ktoś podpowie o swoich doświadczeniach w powyższych zagadnieniach?

Ja osobiście po kolejnych krokach napiszę jak poszło i co mnie spotkało

pozdrawiam

Marek

link this post Dodano w 09.07.2011

Witam,

Na razie mogę się odnieść tylko do punktu a).

Skorzystałam z wzoru wniosku, który jest dostępny na stronie kupfranki, pozmieniałam dane zwracając szczególną uwagę na daty!!! Wysłałam za potwierdzeniem odbioru, poczekałam około miesiąca i pieniążki miałam na koncie.

Także da się:).

Pozdrawiam,

Ola

link this post Dodano w 11.07.2011

A ja zaczołem od końca - czyli pkt "e"

Poszedłem do Alior Banku założyć rachunek oszczędnościowy KANTOR.

Nie jest to najczęściej zakładane konto w ich banku.
Pracownik - obsługi klienta - mój od tego momentu osobisty doradca w Aliorze musiał doczytać w wewnęrznych procedurach co to za rachunek i na jakich zasadach funkcjonuje. Trochę doczytał trochę mu pomogłem i ostatecznie rachunek KANTOR już mam.

Opłata 5 zł za przelew i to mają być wszystkie opłaty, które za ten rachunek chce wnosić.

pozdrawiam (CDN...)

link this post Dodano w 15.07.2011

I jak tam współpraca z Aliorem? Jakie koszty ostatecznie poniosłeś?

Na forum jest jeszcze jeden temat odnośnie najlepszej formy spłaty, ale tam jest wskazana współpraca z Citibankiem,

Pozdrawiam, Ola

link this post Dodano w 20.07.2011

Obecnie założyłem w Alior Banku konto osobiste za 0 zł.

Konto oszczednościowe wziołem bez Karty debetowej.

Pierwszą spłatę za pomocą kupionych CHF w Aliorze planuję na 16 sierpnia.

Do tego czasu koszty jakie wszyscy mówią to 5 zł za przelew z rachunku KANTOR do Multibanku.

Multibank zadeklarował że nie pobierze żadnej opłaty za przelew przychodzący.

Potwierdzę to w sierpnu

link this post Dodano w 20.07.2011

"Wcześniej próbowałem uniknąć spreadu poprzez Konto Kantor w Alior Banku, ale regularnie oszukują na kursie wymiany (korzystne tabele obowiązują tylko 9.30-17 czyli NIGDY), księgują kiedy chcą i jak chcą. Po pięciu miesiącach oczekiwania oddali mi kasę ale po interwencji KNF. Mam też doświadczenia z Walutomatem. Niestety teoria wymiany po kursie średnim Forex na Walutomacie jest tylko teorią. Oferty sprzedaży walut zazwyczaj są znacznie zawyżone (nawet 5 groszy na CHF i 7 groszy na GBP), dobrą cenę i płynność ma tylko Euro"

Każdy ma prawo kupować gdzie chce a ja bankom po prostu nie wierzę i już. Czekam jak ruszy serwis wymiany walut o ktorym piszą na stronie głównej kupfranki. Ja potrzebuję rozwiazania któremu będę mogła zaufać abym mogła zająć się swoimi sprawami. Nie chcę też tracić czasu i energii na myślenie kiedy i gdzie mi tu kasę skubią czy bać się o swoją kasę a kredyt mam na wiele lat.

The author has edited this post (w 20.07.2011)
link this post Dodano w 21.07.2011

Chciałem się odnieść do mojej poprzedniczki.
Kursy rzeczywiście obowiązują od 9-17.
Ale żeby uniknąć takiego sposobu księgowania - "czyli że nie wiadomo kiedy?"
Właśnie dlatego założyłem też tam konto osobiste, po to aby księgowanie było w czasie rzeczywistym.
Czyli mam kasę na osobistym w Aliorze -> robię przelew do Kantor w Aliorze i w czasie rzeczywistym mam CHF po kursie Kantora.:) Tak mnie w Aliorze zapewniali i mam nadzieję że to prawda. Niedługo się przekonam i podzielę informacją.

link this post Dodano w 28.07.2011

Ja wlasnie po treningach na sucho... rozwiazania Citibank "tanie franki" - Multibank splata w walucie, wszedlem na te sciezke:-)

Ale jestem od lat klientem CB, wiec nic nie musze zakladac. Przy trenowaniu z kursami i splata i przelewem bezplatnym - to te 200 zl zwroci mi sie szybciutko bardzo.

Zlozylem wiec wczoraj wniosek w Multi, 200 zl przy aneksie, po rozpatrzeniu, maja na to 30 roboczych dni maks....

Jesli nastapi nagla rewolucja w Multi w liczeniu spreadu i nagle okaze sie, ze maja najtanszy frank w Polszcze, to znow trzeba wtedy 200 zł za kolejny aneks:-) i ponowna zmiane sposobu splaty.

Zobaczymy.

link this post Dodano w 01.08.2011

aj aj aj... od wrzesnia bez oplat za aneksy i innych dodatkwopych -

kurde.... czyli stracilem dodatkwo 200 zł? Jesli zlozylem teraz wniosek, a oni maja w Multibanku 30 dni.... i jak podesla mi odpowiedz i aneks przed wrzesniem... to musze zaplacic za aneks 200 zl ...? czy jak?

link this post Dodano w 01.08.2011
No niestety, 200 poszły się rypać. Ale na pocieszenie powiem że to i tak pikuś, gorzej jakbyś był klientem GNB.
tagsTagi: Multibank
  • Statystyki: 17 Posty | 314 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu