mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Czas na zmiany... moje zmagania z Multibankiem

link this post Dodano w 04.08.2011

A ja właśnie dzisiaj o 11.00 umówiłem się na podpisanie aneksu.
Opłata zaproponowana standard 200 zł (a liczyłem na 50 )

Ale doczytałe się o wejściu ustawy i jutro powienm Pani w banku że się wstrzymuję z podpisaniem aneksu. A we wrześniu wystąpię o zmianę w umowie zgodnie z rozporządzeniem

Tak więc myślę że moje i Twoje - Pranie pieniądze za anek do uratowania.
Zobaczę co mi dzisiaj babaeczka w Banku na to powie

pozdrawiam

link this post Dodano w 08.08.2011

I jak tam wyniki "negocjacji" z bankiem?

Tak nawiasem mówiąc, to kopie ten franek już mocno w pobliżu poziomu 4PLN....

Może zmienić nazwę serwisu na "wyrolowani przez franka"?:)

Pozdrawiam,

Ola

link this post Dodano w 09.08.2011

Witam,
Na chwilę obecną nie podpisałem aneksu (mam na to 30 dni) a jeśli nie podpisze traci on ważność.
Czekam aż się uprawomocni podpis Pana prezydenta RP (ma dziś podpisać) więc za 14 dni składam
nowy wniosek do Banku żeby mi przygotowali aneks bez opłaty zgodnie z ustawą.
To raczej powinno przejść bez bólu.

A druga sprawa to że chcę zamknąć rachunek oszcz-roz w MB i na pierwszy rzut chcieliby aneks, pewnie za 200 zł (zdzierstwo) bo na numerze z umowy kredytowej założyli mi konto osobiste.
Na razie o to trwa batalia żeby mi to przekształcili w rachunek techniczny. Zobaczymy co się da zrobić.

link this post Dodano w 09.08.2011

Witam,

Z tego, co napisałeś rozumiem, iż jedyny Twój  "produkt" z MB to będzie rachunek techniczny do spłaty kredytu w walucie.

Pamiętam, że w zeszłym roku, jak wprowadzili opłatę 4.50 PLN za konto, uprzednio bezpłatne, to chciałam też zrezygnować z wszystkich innych "produktów bankowych" i mieć tylko ten wspomniany rachunek. Nie przypominam sobie, żeby chcieli jakieś pieniądze za to.

A propos tego 4.50 PLN i innych dodatkowych opłat wprowadzonych i pobieranych przez banki już po zawarciu umowy kredytowej, tak sobie teraz myślę, że możemy się śmiać w twarz temu Panu, co to twierdził iż cyt: W świat nie może iść opinia o Polsce, że u nas prawo działa wstecz i naruszona jest swoboda zawierania umów – mówi Krzysztof Pietraszkiewicz, prezes ZBP. I dodaje, że banki udzielały kredytów przy kalkulacji określonego poziomu ich dochodowości."- czyli banki mogą nas dodatkowo golić na wszystkim, a my się mamy nie odzywać i biernie przyglądać działaniom jaśniepaństwa:). 

Cytat zaczerpnęłam z naszej strony kupfranki. pl z artykułu dotyczącego zmian prawa w spłacie kredytów walutą.

Pozdrawiam, a ja tymczasem czekam na wyrok w/s wysokości ubezpieczenia niskiego wkładu, bo coś się ociągają. Obawiam, się, że jak mi już przywalą, to frank będzie bardzo wysoko....zobaczymy.

Ola

link this post Dodano w 18.08.2011

A ja własnie dziś byłam w MB i dowiedziałam się, że NIE MOŻNA u nich wpłacać franków w kasie, ponieważ NIE PROWADZĄ obsługi kasowej i co tam,że jest ustawa, nikt nic nie wie i już...a może ja źle trafiłam??

The author has edited this post (w 18.08.2011)
link this post Dodano w 22.08.2011

Witaj w naszym gronie:)

Myślę, że nurtujące Cię wątpliwości zostaną rozwiane po przeczytaniu tego wątku: http://kupfranki.pl/networks/blog/post.rafal_lyczek:47 - to link to artykułu ze strony głównej (koniecznie przeczytaj komentarze).

Pozdrawiam,

Ola

link this post Dodano w 15.09.2011

AD c) naliczanie NWW (dla mojego przypadku)

pierwotna kwota kredytu: 101347,93 CHF
pierwotna kwota objęta ubezpieczeniem NWW: 19 543,97 CHF (3,5% * kurs z dnia uruchomienia kredytu)
zaangażowanie na dziś:  94 692,90 CHF

101 347,93 CHF - 94 692,90 CHF = 6 655,03 CHF kwota kapitału spłacona na dzień dzisiejszy.

19 543,97 CHF - 6 655,03 CHF  = 12 888,94 CHF kwota niespłaconego brakującego wkładu własnego na dzień dzisiejszy.

Od kwoty niespłaconego brakującego wkładu własnego wyliczonego wg zaangażowania na dzień spłaty. Bank wyliczy składkę wysokości 3,5% tej kwoty pomnożony przez kurs waluty kredytu."
tagsTagi: Multibank
  • Statystyki: 17 Posty | 314 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu