mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Jakie szanse na obniżenie marży?

link this post Dodano w 23.02.2009
Dopiero teraz widzę (porównując z innymi), że mam bardzo wysoką marżę...
Kredyt z 2004 roku na 31 lat, 46.000 CHF oprocentowany na 2,50% marży + LIBOR 6M. (aktualnie całość 3,16%).
Wszystkie raty spłacane terminowo. Jak myślicie: jest szansa na wynegocjowanie obniżenia marży?

Pozdrawiam
SWEGO CZASU MIALEM KREDYT W TYM BANKU MIALEM MARZE TAKA SAMA , 2,5%.
NAPISALEM PISMO O ZMIANE OPROCENTOWANIA , I ODPOWIEDZ BYLA POZYTYWNA . ZMIANA NA 1,5 %. NIESTETY NIE SKORZYSTALEM DLATEGO ZE ZROBILEM PRZENIESIENIE KREDYTU DO BZWBK I TAM Z LIBOREM MAM 1,47 %. [ ALE TO BYLO WE WRZESNIU NA OSTATNI DZWONEK , MIMO TO SPTÓBOWAC MOZNA].
Ja próbowałem negocjować i po miesiącu, jako odpowiedź, otrzymałem aktualną tabelę opłat bez słowa komentarza. Próbuj i napisz, jak się skończyło.
pozdrawiam eugeniusz
link this post Dodano w 24.02.2009
Ja w tym banku mam jakiś kosmos!!!!! oprocentowanie 5,88667% Chciałam zmniejszyć marże, oczywiście możliwe ale jednoazowo musiałabym zapłacić 600 zł, następny kosmos. LIBOR co 6-mcy , masakra
5,88667% ??? Miałem niewiele mniejszą, ale po zaktualizowaniu LIBORu 6M (u mnie akurat w lutym) spadło do 3,16. Gdyby udało się obniżyć marżę choć 0,5% (z 2,5% do 2% a to i tak cały czas wysoka marża) to te 600zł szybko by się zwróciło...
No niby tak , tylko teraz nie wiem czy bank centralny w obecnej sytuacji zgodzi się , rozmawiałam właśnie z bankiem i mogą się zgodzić ale nie muszą, a marżę mam w tej chwili 3,0% też pewnie po zmianie LIBOR. A i tak to jest kosmos. Całe szczęście ,że jeden członek rodziny pracuje za granicą, przy tak wysokim euro , mam na różnicę kredytu ale ile tak będzie? Nie wiem , może ktos wie ile jeszcze to "coś" potrwa?
Może tylko ja miałem szczęście. Moja marża wynosiła 5,8965 % a od lutego wynosi 1,6679 % W ogóle z bankiem się nie kontaktowałem a dostałem taką informację. I faktycznie rata kredytu spadła mi znacznie. Kredyt mam od 09/2007 i zaczynałem od kwoty miesięcznej raty 1050 zł. teraz wyszło 967 zł. - to w miesiącu lutym, wiadomo różnica zależy od kursu. Okazało się, że ratę dostałem niższą niż rata wyjściowa.
link this post Dodano w 25.02.2009
To ja też mam jakiś kosmos! Oprocentowanie w rej chwili 5,88 i co pół roku obowiązkowo wzrost!!!!!
kredyt spłacam od 2005 roku i zaczynałam od raty ok 650 zł, terz przekracza juz 1000zł!!!! Ratunku!
Ja mam kredyt od 2005 roku na poczatku miałem 2.5 rok temu napisałem o zmniejszenie marży i zeszli mi do 1.4 ostatnio po zmianie stóp oprocentowanie i spadło do 2,08 i narzazie jest nie do ruszenia
Zaraz zaraz:
Bo chyba nie wszyscy mówią o tym samym oprocentowaniu... Oczywiście wszystko zależy od umowy i od tego czy wybraliśmy oprocentowanie zmienne, ale w większości przypadków co jakiś czas (np. w moim co pół roku) przychodzi pismo z harmonogramem spłat poprzedzone zdaniem:
"W związku z bla bla bla, aktualne oprocentowanie kredytu wynosi np. 3,16. W związku z powyższym poszczególne raty kształtują się następująco:"
I ten procent to suma stałej marży banku (u mnie 2.50%) i (bodajże) średniego LIBORU 6M (który dla mnie wyniósł 0,66%) - łącznie 3,16%.
A jak Wy macie rozpisane?
Cały czas rosnące raty są prawie niemożliwe....
I poza tym trzeba pamiętać, że choć sporo osób zawierało umowy z BPH S.A to po przejęciu przez Włochów teraz może mieć umowy z innym bankiem...
  • Statystyki: 20 Posty | 5421 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek