kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank BPH SA
- Jakie szanse na obniżenie marży?
"agamik":
Witam. ja to mam dopiero KOSMOS!! Jestem w szoku,że wasze oprocentowanie w jakiś okresach spadało, moje cały czas wzrasta!!! kredyt brałem w 2004r, marża 3% i libor 6m, teraz mam 6, 17 % ! I co pół roku do góry
Witam. ja to mam dopiero KOSMOS!! Jestem w szoku,że wasze oprocentowanie w jakiś okresach spadało, moje cały czas wzrasta!!! kredyt brałem w 2004r, marża 3% i libor 6m, teraz mam 6, 17 % ! I co pół roku do góry
No ciekawie to raczej niemasz. A to dlatego ze twoje oprocentowanie jest ustalane przez zarzad banku anie jest tak scisle powiazane ze stopami procentowymi banku centralnego w Szwajcarii. A wszystko dlatego ze masz kredyt na "starych warunkach". Dopiero ci kredytobiorcy co zacagneli kredyt y od roku 2006 maja scisle ustalane warunki. Musisz zaryzykowac i wnioskowac o zmiane oprocontowania. Niewiem jakie mas szanse w BPH ale mysle ze napewno wieksze anizeli w mBanku, bo tamci sa nieugieci z tego co wiem.
Jeszcze raz piszę. Po Waszych odpowiedziach zajrzałem dokładnie do umowy. Od samego początku zawarcia umowy 07/2006 r. marżę miałem ustaloną na 1%, reszta to było oprocentowanie. Razem marża + LIBOR 6M to 1,6679% miesięcznie. Teraz powiem tak. W 2005 r. brałem kredyt hipoteczny w PKO BP i tam wynegocjowałem w miarę dobre warunki umowy. W roku 2006 w internecie znalazłem ogłoszenie banku BPH, iż osoby, które mają kredyty hipoteczne co najmniej 1 rok to bez żadnych kosztów (spłaty, księgi wieczyste) - czyli pokrywa bank BPH, można przenieść kredyt właśnie do ich banku i na korzystniejszych warunkach niż została zawarta w dotychczasowym. Tak więc skorzystałem z tej możliwości i przeniosłem się do BPH i tak już na samym starcie z kwoty kredytu raty w PKO - 1200 zł. zszedłem do kwoty w BPH - 1050 zł. Teraz po tych wzrostach kursowych rata moja wynosi 967 zł.
Ja mam oprocent, 4,19, i co 6 miesięcy zmiana, ogólnie kiszka, raty z miesiąca na miesiąc wyższe, od wakacji zeszłego roku prawie 500 zł więcej Dużo osób mówi że raty mają niższe bo oprocentowanie spadło, hmm ja mam tylko większe i większe. Ogólnie kursy walut na bph są jakieś wysokie zazwyczaj, wkurza mnie to strasznie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam jeszcze raz!
Przyznaję, że trochę sie pocieszyłam, że nie tylko ja mam wysokie oprocentowanie, które co pół roku jest jeszcze wyższe i coraz wyższą ratę. Mam prośbę do osób, którym udało sie to jakos obnizyć. Podpowiedzcie jak napisać pismo z prośbą o obniżenie marży, czym można to motywować, żeby odniesc pożądany skutek. Z góry dziekuję.
Dowiedziałam sie jeszcze, że ta marża banku zalezy m.in. od tego jaki wysoki mieliśmy wkład własny. Ja np.: miałam zero wkładu własnego i pewnie dlatego mam najwyższą marżę (3%).
Pozdrawiam
Przyznaję, że trochę sie pocieszyłam, że nie tylko ja mam wysokie oprocentowanie, które co pół roku jest jeszcze wyższe i coraz wyższą ratę. Mam prośbę do osób, którym udało sie to jakos obnizyć. Podpowiedzcie jak napisać pismo z prośbą o obniżenie marży, czym można to motywować, żeby odniesc pożądany skutek. Z góry dziekuję.
Dowiedziałam sie jeszcze, że ta marża banku zalezy m.in. od tego jaki wysoki mieliśmy wkład własny. Ja np.: miałam zero wkładu własnego i pewnie dlatego mam najwyższą marżę (3%).
Pozdrawiam
Myślę, że niekoniecznie. W moim przypadku na czas bez hipoteki musiałem ubezpieczyć kredyt, na początek na 3 miesiące, a gdybym nie zdążył w tym czasie założyć hipoteki to musiałbym ubezpieczyć na kolejne 3 miesiące. Zdążyłem, więc ta część ubezpieczenia odpadła. Ale to było płacone jednorazowo (nie jako część oprocentowania).
Mi bank obnizyl marze, ale to bylo dlugo przed kryzysem. Musialem zaplacic jednorazowo 500zl oraz otworzyc u nich konto bankowe i zamowic karte kredytowa. Marze mi obnizyli o ile pamietam o 1,25 %. Po roku zrezygnowalem z karty (w umowie nic nie bylo ile czasu trzeba miec karte, a byla ona wazna rok) a konto dalej mam.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009