mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Jakie szanse na obniżenie marży?

link this post Dodano w 25.02.2009
Witam. ja to mam dopiero KOSMOS!! Jestem w szoku,że wasze oprocentowanie w jakiś okresach spadało, moje cały czas wzrasta!!! kredyt brałem w 2004r, marża 3% i libor 6m, teraz mam 6, 17 % ! I co pół roku do góry
"agamik":

Witam. ja to mam dopiero KOSMOS!! Jestem w szoku,że wasze oprocentowanie w jakiś okresach spadało, moje cały czas wzrasta!!! kredyt brałem w 2004r, marża 3% i libor 6m, teraz mam 6, 17 % ! I co pół roku do góry

No ciekawie to raczej niemasz. A to dlatego ze twoje oprocentowanie jest ustalane przez zarzad banku anie jest tak scisle powiazane ze stopami procentowymi banku centralnego w Szwajcarii. A wszystko dlatego ze masz kredyt na "starych warunkach". Dopiero ci kredytobiorcy co zacagneli kredyt y od roku 2006 maja scisle ustalane warunki. Musisz zaryzykowac i wnioskowac o zmiane oprocontowania. Niewiem jakie mas szanse w BPH ale mysle ze napewno wieksze anizeli w mBanku, bo tamci sa nieugieci z tego co wiem.
no tak....będę próbować je zmienić.
link this post Dodano w 26.02.2009
Jeszcze raz piszę. Po Waszych odpowiedziach zajrzałem dokładnie do umowy. Od samego początku zawarcia umowy 07/2006 r. marżę miałem ustaloną na 1%, reszta to było oprocentowanie. Razem marża + LIBOR 6M to 1,6679% miesięcznie. Teraz powiem tak. W 2005 r. brałem kredyt hipoteczny w PKO BP i tam wynegocjowałem w miarę dobre warunki umowy. W roku 2006 w internecie znalazłem ogłoszenie banku BPH, iż osoby, które mają kredyty hipoteczne co najmniej 1 rok to bez żadnych kosztów (spłaty, księgi wieczyste) - czyli pokrywa bank BPH, można przenieść kredyt właśnie do ich banku i na korzystniejszych warunkach niż została zawarta w dotychczasowym. Tak więc skorzystałem z tej możliwości i przeniosłem się do BPH i tak już na samym starcie z kwoty kredytu raty w PKO - 1200 zł. zszedłem do kwoty w BPH - 1050 zł. Teraz po tych wzrostach kursowych rata moja wynosi 967 zł.
link this post Dodano w 26.02.2009
Ja mam oprocent, 4,19, i co 6 miesięcy zmiana, ogólnie kiszka, raty z miesiąca na miesiąc wyższe, od wakacji zeszłego roku prawie 500 zł więcej Dużo osób mówi że raty mają niższe bo oprocentowanie spadło, hmm ja mam tylko większe i większe. Ogólnie kursy walut na bph są jakieś wysokie zazwyczaj, wkurza mnie to strasznie.

pozdrawiam
link this post Dodano w 27.02.2009
Witam jeszcze raz!
Przyznaję, że trochę sie pocieszyłam, że nie tylko ja mam wysokie oprocentowanie, które co pół roku jest jeszcze wyższe i coraz wyższą ratę. Mam prośbę do osób, którym udało sie to jakos obnizyć. Podpowiedzcie jak napisać pismo z prośbą o obniżenie marży, czym można to motywować, żeby odniesc pożądany skutek. Z góry dziekuję.
Dowiedziałam sie jeszcze, że ta marża banku zalezy m.in. od tego jaki wysoki mieliśmy wkład własny. Ja np.: miałam zero wkładu własnego i pewnie dlatego mam najwyższą marżę (3%).

Pozdrawiam
link this post Dodano w 27.02.2009
Nie mam umowy pod ręką więc nie mam jak sprawdzić.
Czy nie jest też tak, że marża spada od momentu ustanowienia hipoteki na nieruchomości?
link this post Dodano w 03.03.2009
Myślę, że niekoniecznie. W moim przypadku na czas bez hipoteki musiałem ubezpieczyć kredyt, na początek na 3 miesiące, a gdybym nie zdążył w tym czasie założyć hipoteki to musiałbym ubezpieczyć na kolejne 3 miesiące. Zdążyłem, więc ta część ubezpieczenia odpadła. Ale to było płacone jednorazowo (nie jako część oprocentowania).
link this post Dodano w 05.03.2009
Mi bank obnizyl marze, ale to bylo dlugo przed kryzysem. Musialem zaplacic jednorazowo 500zl oraz otworzyc u nich konto bankowe i zamowic karte kredytowa. Marze mi obnizyli o ile pamietam o 1,25 %. Po roku zrezygnowalem z karty (w umowie nic nie bylo ile czasu trzeba miec karte, a byla ona wazna rok) a konto dalej mam.
link this post Dodano w 16.03.2009
The author has deleted this post (w 16.03.2009)
  • Statystyki: 20 Posty | 5421 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek