mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Oprocentowanie kredytu

link this post Dodano w 02.03.2009
sedt:

Ja mam kredyt w tym banku zaciągnięty w kwietniu 2006r. Z umowy wynika że oprocentowanie ustalane jest raz na 6 m-cy a marża jest stała 0,95%. W tej chwili mam oprocentowanie ponad 4%. Czy ktoś się orientuje jakie mogę mieć od kwietnia?

witam,

kolego masz identyczny kredyt jak ja. tez brany w kwietniu 2006.

od kwietnia zmieni sie oprocentowanie według aktualnej wysokości LIBOR czyli bedzie to :

0,95% plus stawka LIBOR z kwietnia (mam nadzieje że będzie to podobnie 0,6% jak teraz)

oprocentowanie wtedy byłoby 1,55% a nie jak teraz 4,88%
The author has edited this post (w 02.03.2009)
link this post Dodano w 02.03.2009
The author has deleted this post (w 02.03.2009)
link this post Dodano w 04.03.2009
Witam
Dzisiaj jak zobaczyłem na moim koncie wysokość raty to od razu humor mi się poprawił. Stało się tak jak pisaliście, rat spadła z 325 CHF do 240 CHF, czyli przy tym kursie powinienem mieć ratę niższą gdzieś o 250zł, a coby było gdyby frank był na poziomie 1CHF=2,20 PLN.
Pozdrawiam
link this post Dodano w 27.04.2009
Właśnie dostałem powiadomienie od banku o aktualizacji oprocentowania wg aktualnego liboru. Wg mnie bank pomimo znacznej obniżki oprocentowania, zawyżył ratę kredytu.

Mam równe raty, więc harmonogramy spłat z różnych okresów dla tego samego oprocentowania dają identyczne wyliczenia.

Wg harmonogramów z 19 kwietnia 2005 r. oraz 22 sierpnia 2005 r. stała rata we frankach wynosiła 251,89 CHF przy oprocentowaniu 3,50%

Teraz przy nowym oprocentowaniu 3,23267% (bank dobrze wyliczył oprocentowanie) stała rata we frankach szwajcarskich wynosi 251,32 CHF!!!

A jak było oprocentowanie 3,60% to rata wynosiła 254 CHF.

SPRAWDŹCIE stare harmonogramy spłat i porównajcie wysokości rat, bo teraz bank chyba próbuje zawyżać wysokość rat - pewnie myśli że jak klient się ucieszy z obniżki oprocentowania to już nie będzie dokładnie sprawdzać wysokości raty.

Złożyłem pismo do banku z prośbą o wyjaśnienie tej kalkulacji. Jak będzie pokrętna odpowiedź składam skargę do UOKiK i KNF.
link this post Dodano w 12.07.2010
Witam, Mam pytanie odnośnie metody naliczania oprocentowania kredytu hipotecznego. Od początku spłaty kredytu (kredyt mam od 9 miesięcy) praktycznie kwota każdej kolejnej raty jest inna a także oprocentowanie kredytu. I tak dla przykładu: w lipcu 2010 w szczegółach kredytu była stopa oprocentowania 4,28% a na sierpień (czyli następna rata) już widnieje stopa oprocentowania 4,40%. Różnica między ratą za lipiec i za sierpień to ~15zł. Oprocentowanie (w moim przypadku) to WIBOR3M + marża. Skoro WIBOR od jakiegoś czasu jest na stałym poziomie oraz marża to skąd te comiesięczne zmiany oprocentowania (a co za tym idzie także rat kredytu)? Wie, ktoś może na jakiej zasadzie jest naliczane oprocentowanie? Może przy jego liczeniu sprytny bank coś jeszcze uwzględnia? Pozdrawiam
link this post Dodano w 13.07.2010

Wszystkie stawki WIBOR, LIBOR zmieniają się codziennie. W umowie masz zapisane w jaki sposób bank ustala oprocentowanie i jak często je zmienia. Niektóre banki liczą oprocentowanie ze śrerdniej średnią tych stawek, inne jako stawkę z określonego dnia miesiąca lub kwartału.

Choć przyznam, że Pekao jakoś dziwnie liczy te raty. Miałem kiedyś ich harmonogram, jak jeszcze wysyłali i co prawda rata stała była stała (wyliczona na kolejne miesiące wg wiedzi na dany dzień o aktualnym LIBOR) ale już w ramach tej raty działy się cuda: raz częśc kredyowa byla duża a odsetkowa mała, w innym miesiącu odwrotniie, bez jakiegoś wyraźneego porządku. Trzeba to sprawdzać, jak napisał SLK

link this post Dodano w 14.07.2010
skyrobek:

Wszystkie stawki WIBOR, LIBOR zmieniają się codziennie. W umowie masz zapisane w jaki sposób bank ustala oprocentowanie i jak często je zmienia. Niektóre banki liczą oprocentowanie ze śrerdniej średnią tych stawek, inne jako stawkę z określonego dnia miesiąca lub kwartału.

Choć przyznam, że Pekao jakoś dziwnie liczy te raty. Miałem kiedyś ich harmonogram, jak jeszcze wysyłali i co prawda rata stała była stała (wyliczona na kolejne miesiące wg wiedzi na dany dzień o aktualnym LIBOR) ale już w ramach tej raty działy się cuda: raz częśc kredyowa byla duża a odsetkowa mała, w innym miesiącu odwrotniie, bez jakiegoś wyraźneego porządku. Trzeba to sprawdzać, jak napisał SLK

Dzięki za odpowiedź. A co do umowy kredytowej to faktycznie mowa o zmiennych stawkach i średnich: "Kredyt jest oprocentowany wg zmiennej stop procentowej = zmienna stopa bazowa WIBOR3M + marża. Zmienna stopa bazowa WIBOR3M jest ustalana co miesiąc jako średnie oprocentowanie 3-miesięcznych WIBOR stanowiące średnią arytmetyczną ze wszystkich notowań od 1 do 25 dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc dla którego liczona jest stopa bazowa. Zmiana wysokości stopy bazowej następuje, gdy różnica między wyliczoną w danym miesiącu stopą bazową (obliczona jak wyżej) a obowiązującą stopą bazową wynosi 0,25 punktu bazowego." Jak widać wszystko jasno i prosto, tylko płacić:)

To ciekawe warunki ustalili. Po pierwsze ta zmiana o 0,25 punktu bazowego. Punkt bazowy to 0,01 punktu procentowego (pp), więc każda malutka zmiana średniego WIBORU juz o 0,0025 pp (czyli prawie zawsze) powoduje zmianę oprocentowania. Że też chce im się w to bawić, zamiast ustawić wyższy próg np 0,1 pp. Dopiero w czerwcu ten WIBOR 3M praktycznie stoi więc nie powinno być zmiany

Ale zastanawia mnie ta zmiana z 4,28% (lipiec 2010) na 4,40% (sierpień 2010). Po pierwsze jesli dobrze rozumiem zapis umowy nie są jeszcze w stanie ustalić oprocentowania na sierpień, bo to będą mogli zrobićc kiedy wyliczą średnią od 1 do 25 lipca, a mamy 14 lipca. Po drugie od pół roku WIBOR3M spadał a potem stał w miejscu, a tu wzrost o 0,12 pp. Myślę, że warto ich o to zapytać, no chyba,że czegoś nie rozumiem

The author has edited this post (w 14.07.2010)

Mnie już nic nie zdziwi jeżeli chodzi o zmiany oprocentowania:) A jeżeli chodzi o ustalanie oprocentowania to wg umowy:
zmiana stopy oprocentowania obowiązuje od 1 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym miała miejsce zmiana stawki WIBOR o której mowa wyżej.
Poniżej podaję kilka płatności z ostatnich miesięcy i na miesiąc sierpień:
5 sierpień - stopa oprocentowania 4,40%, rata 1040,23zł
5 lipiec     - 4,28%, rata 1025,40zł
5 czerwiec - 4,28%, rata 1017,60zł
5 maj       - 4,62%, rata 1067,02zł
5 kwiecień - 4,61%, rata 1064,88zł
Ciężko się połapać w tych ich wyliczeniach i znaleźć jakąś logikę. Np. w czerwcu i lipcu ta sama stopa oprocentowania a raty różne. Trza iść do źródła i podrążyć temat.

link this post Dodano w 15.07.2010

5 lipiec - 4,28%, rata 1025,40zł
5 czerwiec - 4,28%, rata 1017,60zł

to dosc ciekawe. wedlug mnie albo oprocentowanie podaja w zaokragleniu do 2 miejsc po przecinku, a w rzeczywistosci jest wiecej miejsc po ... aczkolwiek az takiej roznicy by nie bylo.

2ga opcja to taka ze spozniles sie z platnoscia?

ciekaw jestem skad taka roznica...

• Statystyki: 20 Posty | 3364 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu