mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dzień spłaty kredytu

link this post Dodano w 02.04.2009
Mi powiedziano w czasie załatwiania kredytu, że dzień spłaty to zawsze 4 dzień miesiąca (chyba że sobota czy niedziela). A biorą do przeliczenia kurs sprzed dwóch dni.
Czyli pole do manipulowania nieograniczone
link this post Dodano w 27.11.2009
Tu nie ma żadnej filozofii. 2-go blokowany jest kurs a 4-go pobierana rata.
Chyba że te akurat wypada weekend albo święto wtedy brany jest najbliższy dzień roboczy .
Wszyscy tak mają ( wykluczając osoby które podpisały aneks o spłacie kredytu w walucie w której był zaciągnięty )

Zobaczcie na stronę: http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/kursy_walut/
Dzięki tej stronie wiem po jakim kurcie będzie naliczana moja rata już 2-go po 9.00 :

Kurs blokowany w DB dla kredytów ustalany jest 1 raz na 24 godziny ( zawsze koło 9.00 )
Wartość kursu CHF/PL zmienia się z minuty na minutę i jest czystą loterią czy np.: o godzinie 9.00 będzie pik w górę czy nagły spadek. Zobaczcie na stronę:
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wykresy_wal_on?wlid=2734&wal=CHF/PLN&typ=sp

Na tej stronie widać jak kurs zmienia się w ciągu dnia i DBank nie decyduje jak się ten kurs kształtuje.
Z moich obserwacji wynika że ani godzina 9.00 ani 2-gi każdego miesiąca nie są jakimiś magicznymi momentami kiedy kurs jest statystycznie wyższy niż w inne dni czy godziny.
Przykro mi was rozczarować ale nie da się tu wcisnąć żadnych teorii spiskowych ( zakładając oczywiście że opieramy się na faktach i myślimy racjonalnie).

DBank zadecydował za nas że kurs jest blokowany 2-go i to może być wkurzające.
Jeśli komuś to nie odpowiada to można podpisać aneks i spłacać kredyt na zasadzie wewnętrznego przelewu miedzy naszym kontem złotowym a walutowym. Dzięki aneksowi to my decydujemy którego dnia "zablokujemy kurs" ( tzn.: dokonamy przelewu PL > CHF) .
link this post Dodano w 27.11.2009
przyzycki:

Z moich obserwacji wynika że ani godzina 9.00 ani 2-gi każdego miesiąca nie są jakimiś magicznymi momentami kiedy kurs jest statystycznie wyższy niż w inne dni czy godziny.

Dzięki aneksowi to my decydujemy którego dnia "zablokujemy kurs" ( tzn.: dokonamy przelewu PL > CHF) .

Ad1. Teraz DB już tak nie robi, ale jakiś czas temu dziwnym trafem w 2gim dniu miesiąca kurs wymiany miał się nijak do trendu - np. wzrastał w DB, pomimo, że na rynku w dniu wcześniejszym złotówka się umacniała.

Ad2. Bez aneksu też można spłacać w CHF z konta DB Frank. Tyle, że trzeba "ręcznie" robić spłatę raty kredytu w systemie.
The author has edited this post (w 27.11.2009)
link this post Dodano w 26.04.2011

Witam!

Mamy z mężem ustawiony w umowie kredytowej dzień spłaty kredytu hipotecznego na dzień 4ty miesiąca i zauważyłam ,że jakoś dziwnie 1-szy ,czy 2gi to dni,kiedy waluta w Db z lekka wzrasta... i zastanawiam się nad samodzielną wpłatą rat kredytu w euro.

Oczywiście niezbędny będzie aneks i cała ta procedurka...

znalazłam dzisiaj dwie niezłe strony:

www.ratybezspreadu.pl

i co za tym idzie kantor w internecie:

www.internetowykantor.pl

i wszystko wygląda nieźle i co raz bardziej mi się podoba- bo oddziału mojego banku nie ma w mojej mieścinie tylko musiałabym dojeżdżać z kasą....a tak...

moje pytanie: czy ktoś już z tego korzysta?

• Statystyki: 14 Posty | 3923 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek