kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Deutsche Bank PBC SA
- Dzień spłaty kredytu
Chyba że te akurat wypada weekend albo święto wtedy brany jest najbliższy dzień roboczy .
Wszyscy tak mają
Zobaczcie na stronę: http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/kursy_walut/
Dzięki tej stronie wiem po jakim kurcie będzie naliczana moja rata już 2-go po 9.00 :
Kurs blokowany w DB dla kredytów ustalany jest 1 raz na 24 godziny ( zawsze koło 9.00 )
Wartość kursu CHF/PL zmienia się z minuty na minutę i jest czystą loterią czy np.: o godzinie 9.00 będzie pik w górę czy nagły spadek. Zobaczcie na stronę:
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wykresy_wal_on?wlid=2734&wal=CHF/PLN&typ=sp
Na tej stronie widać jak kurs zmienia się w ciągu dnia i DBank nie decyduje jak się ten kurs kształtuje.
Z moich obserwacji wynika że ani godzina 9.00 ani 2-gi każdego miesiąca nie są jakimiś magicznymi momentami kiedy kurs jest statystycznie wyższy niż w inne dni czy godziny.
Przykro mi was rozczarować ale nie da się tu wcisnąć żadnych teorii spiskowych ( zakładając oczywiście że opieramy się na faktach i myślimy racjonalnie).
DBank zadecydował za nas że kurs jest blokowany 2-go i to może być wkurzające.
Jeśli komuś to nie odpowiada to można podpisać aneks i spłacać kredyt na zasadzie wewnętrznego przelewu miedzy naszym kontem złotowym a walutowym. Dzięki aneksowi to my decydujemy którego dnia "zablokujemy kurs" ( tzn.: dokonamy przelewu PL > CHF) .
Z moich obserwacji wynika że ani godzina 9.00 ani 2-gi każdego miesiąca nie są jakimiś magicznymi momentami kiedy kurs jest statystycznie wyższy niż w inne dni czy godziny.
Dzięki aneksowi to my decydujemy którego dnia "zablokujemy kurs" ( tzn.: dokonamy przelewu PL > CHF) .
Ad1. Teraz DB już tak nie robi, ale jakiś czas temu dziwnym trafem w 2gim dniu miesiąca kurs wymiany miał się nijak do trendu - np. wzrastał w DB, pomimo, że na rynku w dniu wcześniejszym złotówka się umacniała.
Ad2. Bez aneksu też można spłacać w CHF z konta DB Frank. Tyle, że trzeba "ręcznie" robić spłatę raty kredytu w systemie.
Witam!
Mamy z mężem ustawiony w umowie kredytowej dzień spłaty kredytu hipotecznego na dzień 4ty miesiąca i zauważyłam ,że jakoś dziwnie 1-szy ,czy 2gi to dni,kiedy waluta w Db z lekka wzrasta... i zastanawiam się nad samodzielną wpłatą rat kredytu w euro.
Oczywiście niezbędny będzie aneks i cała ta procedurka...
znalazłam dzisiaj dwie niezłe strony:
i co za tym idzie kantor w internecie:
i wszystko wygląda nieźle i co raz bardziej mi się podoba- bo oddziału mojego banku nie ma w mojej mieścinie tylko musiałabym dojeżdżać z kasą....a tak...
moje pytanie: czy ktoś już z tego korzysta?
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy