kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Nordea Bank Polska SA
- Opłata za aneks PLN -> CHF.
Witaj
komus się udało, bo był taki post na tym forum, skopiowałam go i wklejam na koniec mojej wypowiedzi.
Ja zadałam kilka razy pytanie mojemu doradcy, ale finalnie dostałam odpowiedź pt.: niestety odpowiedź jest wciąż ta sama 0,25% jedyne co mogę zaproponować to złożenie wniosku, napisanie pisma z prośbą o odstąpienie od opłaty.
Nie pisałam pisma do banku bo zależało mi na przelewaniu franków z innego konta, a na dzisiaj z tego co wiem to opłata za przelew przychodzący wynosi w Nordea 20 zł co zżera spora cześć zusku z dokonanej transformacji kredytu. Wg mnie to zdzierstwo, bo podobno w Polbanku taka prowizja wynois 0 zł. Jeżeli chesz wpłacać franki na konto to jest bez prowizji, ale trzeba co miesiąc wybrać się do banku.
pozdrawiam
Ania
Dostałem dzisiaj odpowiedź Banku w sprawie wniosku, treść poniżej:
Stanowisko Banku w sprawie Pana wniosku jest następujące.
Na podstawie Rekomendacji T p 24.4 w przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej Bank powinien na życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia i spłaty kredytu w walucie, do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.
Spłata w walucie wymaga sporządzenia aneksu, którego celem jest wprowadzenie do umowy o kredyt określonych zasad spłaty. Pobieranie opłaty za tę czynność bankową nie stanowi naruszenia powyższej rekomendacji KNF, ponieważ w treści umowy Bank zagwarantował kredytobiorcy możliwość spłaty w walucie kredytu indeksowanego – w świetle COU stanowi to uprawnienie Kredytobiorcy.
Gdyby Bank bezzasadnie odmawiał zawarcia tego aneksu, to dopiero wówczas ewentualnie mogłoby dojść do naruszenia tej rekomendacji przez Bank.
Zgodnie z prawem bankowym Bank jest uprawniony do pobierania opłat i prowizji za poszczególne czynności bankowe. Zatem pobieranie w takich przypadkach prowizji w wysokości tej samej, jak za każdy inny aneks na żądanie kredytobiorcy, jest uzasadnione. Zmiana waluty spłaty stanowi odrębną czynność bankową, wiąże się z nakładem konkretnej pracy, sporządzeniem aneksu do umowy o kredyt i Bank ma prawo żądać od klienta zapłaty za tę pracę.
W związku z powyższym Bank nie pobiera prowizji z tytułu zmiany waluty spłaty kredytu, która zgodnie z „Tabelą kursów walutowych Nordea Bank Polska SA” wynosi 0,25% od kwoty pozostałej do spłaty. W Pana przypadku jest to kwota xxx.xx CHF (przeliczona po kursie sprzedaży z dnia opłacenia prowizji). Bank nie zwalnia Pana natomiast z opłaty za sporządzenie aneksu, która zgodnie z „Tabela Opłat i Prowizji Nordea Bank” wynosi od 100-500 zł. Decyzją Dyrektora Oddziału opłata za sporządzenie Pana aneksu została ustalona na poziomie 100 zł.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy