mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Opłata za aneks PLN -> CHF.

link this post Dodano w 27.07.2011
Witam, Chciałbym zacząć spłacać swój kredyt w jego natywnej walucie czyli CHF. Jak wielu z was zapewne wie zgodnie z tabelą opłat i prowizji w Nordei taka zmiana kosztuje 0.25% pozostałej do spłaty kwoty kredytu a więc jest to skuteczne zablokowanie sensu takiej zamiany. Pytanie czy komuś udało się z Nordeą wywalczyć opłatę jak za zwykły aneks do umowy (100-500PLN) powołując się na rekomendację T i jej punkt 24.4? Zanim zacznę się z nimi naparzać wolę wiedzieć na czym stoję.
link this post Dodano w 02.08.2011

Witaj

komus się udało, bo był taki post na tym forum, skopiowałam go i wklejam na koniec mojej wypowiedzi.

Ja zadałam kilka razy pytanie mojemu doradcy, ale finalnie dostałam odpowiedź pt.: niestety odpowiedź jest wciąż ta sama 0,25% jedyne co mogę zaproponować to złożenie wniosku, napisanie pisma z prośbą o odstąpienie od opłaty.

Nie pisałam pisma do banku bo zależało mi na przelewaniu franków z innego konta, a na dzisiaj z tego co wiem to opłata za przelew przychodzący wynosi w Nordea 20 zł co zżera spora cześć zusku z dokonanej transformacji kredytu. Wg mnie to zdzierstwo, bo podobno w Polbanku taka prowizja wynois 0 zł. Jeżeli chesz wpłacać franki na konto to jest bez prowizji, ale trzeba co miesiąc wybrać się do banku.

pozdrawiam

Ania

Dostałem dzisiaj odpowiedź Banku w sprawie wniosku, treść poniżej:

Stanowisko Banku w sprawie Pana wniosku jest następujące.

Na podstawie Rekomendacji T p 24.4 w przypadku kredytu indeksowanego kursem waluty obcej Bank powinien na życzenie klienta, umożliwić i zagwarantować w umowie możliwość uruchomienia i spłaty kredytu w walucie, do jakiej kredyt jest indeksowany. Bank nie może wprowadzać warunków oraz obowiązku ponoszenia kosztów, które mogłyby utrudniać klientowi skorzystanie z takiej możliwości.

Spłata w walucie wymaga sporządzenia aneksu, którego celem jest wprowadzenie do umowy o kredyt określonych zasad spłaty. Pobieranie opłaty za tę czynność bankową nie stanowi naruszenia powyższej rekomendacji KNF, ponieważ w treści umowy Bank zagwarantował kredytobiorcy możliwość spłaty w walucie kredytu indeksowanego – w świetle COU stanowi to uprawnienie Kredytobiorcy.

Gdyby Bank bezzasadnie odmawiał zawarcia tego aneksu, to dopiero wówczas ewentualnie mogłoby dojść do naruszenia tej rekomendacji przez Bank.

Zgodnie z prawem bankowym Bank jest uprawniony do pobierania opłat i prowizji za poszczególne czynności bankowe. Zatem pobieranie w takich przypadkach prowizji w wysokości tej samej, jak za każdy inny aneks na żądanie kredytobiorcy, jest uzasadnione. Zmiana waluty spłaty stanowi odrębną czynność bankową, wiąże się z nakładem konkretnej pracy, sporządzeniem aneksu do umowy o kredyt i Bank ma prawo żądać od klienta zapłaty za tę pracę.

W związku z powyższym Bank nie pobiera prowizji z tytułu zmiany waluty spłaty kredytu, która zgodnie z „Tabelą kursów walutowych Nordea Bank Polska SA” wynosi 0,25% od kwoty pozostałej do spłaty. W Pana przypadku jest to kwota xxx.xx CHF (przeliczona po kursie sprzedaży z dnia opłacenia prowizji). Bank nie zwalnia Pana natomiast z opłaty za sporządzenie aneksu, która zgodnie z „Tabela Opłat i Prowizji Nordea Bank” wynosi od 100-500 zł. Decyzją Dyrektora Oddziału opłata za sporządzenie Pana aneksu została ustalona na poziomie 100 zł.

link this post Dodano w 02.08.2011

Do Darzur:

poczytaj jeszcze posty pod innym tematem, tam jest kilka wypowiedzi na temat zmiany waluty:

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.19524

• Statystyki: 3 Posty | 59 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu