Ponieważ przeglądam posty w innych podgrupach i coraz częściej pojawiają się wpisy o żadaniach banku o dodatkowym zabezpieczniu - mam prośbę. Jeśli komuś z polbankowców przyślą informacje z żadaniem zmiany marży ,dodatkowego zabezpieczenia itp. - bardzo proszę o wpis.
Pzdr
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- Dodatkowe zabezpieczenie kredytu
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
Zabrałem się za czytanie swojej umowy i wkleję poniżej kawalek...
"Paragraf 21
Pkt1. W przypadku niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielania kredytu albo w razie utraty przez kredytobiorcę zdolnosci kredytowe bank zastrzega sobie prawdo do:
5) wypowiedzenie umowy w całości lu części ...
6) dochodzenia zaspokojenia swoich rozszczeń w drodze postępowania egzekucyjnego...
Pkt2.Za niedotrzymanie warunkow udzielania kredytu uznaje się w szczególności:
5) Zajście zdarzeń mających w ocenie banku wpływ na zmniejszenie wartości zabezpieczeń...
7) pogorszenie się sytuacji finansowej kredytobiorcy
8) Obniżenie wartości nieruchomości będącej zabezpieczeniem umowy"
Jak dziś przejrzalem te zapisy stwierdzam że bank ma mnie na widelcu. Mimo że grzecznie spłacam raty, ale wartość LTV wynosi u mnie obecnie (zależnie od wyceny nieruchomości) od 160-200% Dlatego ponownie proszę o jakąkolwiek informację jeśli coś się będzie działo w Polbanku w kwestii ustanawiania dodatkowych zabezpieczeń.
Pzdr
"Paragraf 21
Pkt1. W przypadku niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielania kredytu albo w razie utraty przez kredytobiorcę zdolnosci kredytowe bank zastrzega sobie prawdo do:
5) wypowiedzenie umowy w całości lu części ...
6) dochodzenia zaspokojenia swoich rozszczeń w drodze postępowania egzekucyjnego...
Pkt2.Za niedotrzymanie warunkow udzielania kredytu uznaje się w szczególności:
5) Zajście zdarzeń mających w ocenie banku wpływ na zmniejszenie wartości zabezpieczeń...
7) pogorszenie się sytuacji finansowej kredytobiorcy
8) Obniżenie wartości nieruchomości będącej zabezpieczeniem umowy"
Jak dziś przejrzalem te zapisy stwierdzam że bank ma mnie na widelcu. Mimo że grzecznie spłacam raty, ale wartość LTV wynosi u mnie obecnie (zależnie od wyceny nieruchomości) od 160-200% Dlatego ponownie proszę o jakąkolwiek informację jeśli coś się będzie działo w Polbanku w kwestii ustanawiania dodatkowych zabezpieczeń.
Pzdr
"szy":
Możesz powiedzieć które banki czegoś takiego żądają?
"155kpol":
Ponieważ przeglądam posty w innych podgrupach i coraz częściej pojawiają się wpisy o żadaniach banku o dodatkowym zabezpieczniu - mam prośbę
Ponieważ przeglądam posty w innych podgrupach i coraz częściej pojawiają się wpisy o żadaniach banku o dodatkowym zabezpieczniu - mam prośbę
Możesz powiedzieć które banki czegoś takiego żądają?
Na szybko wklejam dwa linki ... jutro dopiszę dalej
Metrobank, noble
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.7991
BPH
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.7633:1
(wpis usera jackcx)
Przeszperałem różne fora i mogę stwierdzić po kilku dniach ,że na masową skalę tylko Noble bawi się brzydko z wymuszaniem aneksów. Inne przypadki wyglądają na jednostkowe wiec szkoda brać ich pod uwagę...
Niemniej potwierdziłem dziś swoje obawy że bank ma nas na widelcu
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdy-bank-wypowie-kredyt-1915989.html
Pzdr
Niemniej potwierdziłem dziś swoje obawy że bank ma nas na widelcu
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdy-bank-wypowie-kredyt-1915989.html
Pzdr
Każdy bank ma nas na widelcu przy umowach hipotecznych, jeśli chodzi o marżę banku to w umowie jest zapis że marża jest stała przez cały okres kredytowania, więc rozumiem, że raczej jej nie mogą zmienić - chociaż nie jestem tego pewna, tu raczej przydałby się prawnik znający dobrze tematykę bankową.
"anecisko":
Każdy bank ma nas na widelcu przy umowach hipotecznych, jeśli chodzi o marżę banku to w umowie jest zapis że marża jest stała przez cały okres kredytowania, więc rozumiem, że raczej jej nie mogą zmienić - chociaż nie jestem tego pewna, tu raczej przydałby się prawnik znający dobrze tematykę bankową.
Marża jest stała ,ale jeżeli bank zagrozi Ci wypowiedzeniem kredytu (do czego ma prawo z wielu powodów) to nie podpisałabyś nowej umowy z wyższą marżą ?? W tym jest problem...
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009