mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 30.03.2009
"justyna1":

Moi Drodzy mam dobre wieści - właśnie wróciłam ze spotkania z PB, które było czysto informacyjne. Nikt nie podtykała żadnych aneksów, do niczego nie namawiał. Pan jedynie poinformował o 3 możliwościch i powiedział, że będziemy w kontakcie.

pewnie cisza przed burza ciekawe co wymyśla , w moim przypadku pani z PB zgodziła się zadzwonić po świętach ciekawe czy będzie dzwonić.
"Hamerek":

Jestem nowym, zupełnie zagubionym (do tego kompletnym laikiem w tych sprawach), użytkownikiem, który jest już po rozmowie z Polbankiem. Nic nie podpisałem.

Dostałem wersję aneksu do ręki oraz obietnicę (zgodnie z ustaleniami) przesłania mi propozycji na maila - nic od czwartku nie przyszło - pewnie dlatego, że będą mieli podkładkę, że to oni mi coś proponują.

Pytanie 1)
Czy lepiej napisać maila z prośbą o przesłanie obiecanych informacji (licząc na to, że się podłożą) i jestem wtedy uczciwy wobec banku, w razie wojny mam zabezpieczenie, czy siedzieć cicho jak mysz pod miotłą?

Pytanie 2)
Czytałem dokładnie co pisaliście - nic prawie nie rozumiem z przeliczeń, haseł itp. - no trudno - nie mam do tego głowy - ale powiedzieli mi w banku, że stosunek wartości nieruchowości do zabezpieczeń (nie mylę się?) to 120%. Czytałem gdiześ,że do 130% nic mi zrobić nie mogą - prawda to czy już kompletnie błądzę we mgle?

Pytanie 3)
Czy ktoś mógłby mi napisać jak mogę sprawdzić ile mam do spłacenia (wartość kredytu we frankach), żebym mógł obliczyć (przy uśrednionej cenie za mieszkanie wg różnych ofert internetowych) czy tak naprawdę zabezpieczenie jest niewystarczające?

Pytanie 4)
Kto może mi udzielić szybkiego kursu z tego wszystkiego? Co to libor? Ltv? i inne te magiczne hasła, które nic mi nie mówią? Jaki wpływ ma obniżenie stóp przez Szwajcarów na to?

Pytanie 5)
Pomocy!!! Co robić z całą tą sytuacją?

Pozdrawiam i dołączam siędo grona walczących - możecie na mnie liczyć przy podpisach itp.

Gdzieś Ty Człowieku się uchował??? A z drugiej strony powiem tak: czasami lepiej za dużo nie wiedzieć, człowiek jest spokojniejszy, bo nawet nie wie, czego nie wie

Jeżeli wolno, to moje odpowiedzi są następujące:

ad.1. Przecież poprosiłeś na rozmowie, by przysłali, jak nie przesłali to daj spokój, bo potem będzie, że sam prosiłeś o coś bank.

ad.2. stosunek (ja wolę słowo iloraz) wartości kredytu do wartości zabezpieczenia to właśnie jest LTV. Z tym , że np. w moim przypadku nikt nigdy nie wyceniał mojego mieszkania, więc Polbank do mianownika wstawia sobie cenę, za jaką je kupiłem. No i podobno jak LTV nie przekracza 130 % to nie jest źle, ale skoro u Ciebie jest 120% i wezwali, to znaczy, że już powzywali tych co mieli powyżej 130, a teraz wzywają tych kolejnych... tak mniemam sobie...

ad.3. Musisz obliczyć wskaźnik LTV czyli wartość kredytu we frankach mnożysz razy aktualny kurs sprzedaży franka z tabeli Polbank - wynik to aktualne zadłużenie w PLN. To dzielisz przez wartość mieszkania i wynik następnie mnożysz razy 100 (otrzymujesz LTV w %).

ad.4. LIBOR (ang. London Interbank Offered Rate) - stopa procentowa kredytów oferowanych na rynku międzybankowym w Londynie przez cztery główne banki: Bankers Trust, Bank of Tokyo, Barclays i National Westminster. Jest ustalana o godzinie 11:00 GMT. Stanowi bazową stopę procentową dla ustalania oprocentowania kredytów i depozytów na rynku międzybankowym oraz kredytów typu "roll-over".
odnośnie LTV patrz ad 2 i 3.
Im niższe stopy w Szwajcarii (niższy Libor) tym niższe oprocentowanie kredytu, bo składa się ono ze stałej marży banku +liboru (przeważnie tak jest w przypadku kredytu w CHF) - zobacz do umowy kredytowej.

ad.5. Tylko spokój Cię uratuje. Niczego nie podpisuj w banku, o nic nie proś, jak sami nie wystąpią na piśmie z propozycjami, czy żądaniami, to wg mnie nie ma co samemu się wychylać. Ochotnicy wyginęli na wojnie - i tego się trzymajmy.
The author has edited this post (w 30.03.2009)
Witam. To moj pierwszy wpis na tym forum.
Odnosze wrażenie, że PB jest w lekkim odwrocie. Na dzisiaj miałem umowione spotkanie z opiekunką kredytu. Dosłownie przed chwilką zostałem poinformowany, iz z "przyczyn technicznych (?) dzisiejsze spotkanie zostaje odwołane". Czyżby zwycięstwo?
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Polbank-nie-chce-odpuscic-klientom-1930272.html

No i bardzo piękny tekst. Uważam, iż potrzebą jest wszelka informacja, by nikt niczego nie podpisywał. A Polbank niech mówi swoje - niech cały czas się upiera... Bo wiecie co jest największym błędem? To, jak ktoś tkwi w błędzie i jeszcze do tego się upiera, że ma rację = kompromitacja totalna (compromitus totalus)
"MarianP.":

Witam. To moj pierwszy wpis na tym forum.
Odnosze wrażenie, że PB jest w lekkim odwrocie. Na dzisiaj miałem umowione spotkanie z opiekunką kredytu. Dosłownie przed chwilką zostałem poinformowany, iz z "przyczyn technicznych (?) dzisiejsze spotkanie zostaje odwołane". Czyżby zwycięstwo?

No nie byłabym taka pewna. Właśnie miałam jakiś telefon (numer nieznany) nie odważyłam się odebrać.
Ja na dziś na godz.10 byłem umówiony w banku na podpis aneksu. jednak w czwartek poprosiłem emailem aby przysłali mi do wglądu aneks oraz podstawę na jakiej żądają podpisania aneksu.Do tej pory ani telefonu ani emaila.Myślę że zastanawiają się co zrobić z naszym sprzeciwem

pozdrawiam
Ja bym z obwieszczeniem zwycięstwa poczekał na konkretne informacje i postanowienia instytucji zajmujących się tą sprawa.

To, że dzwonią czy nie, informują czy nie, nie oznacza kompletnie nic. Dopóty, KNF, UOKiK, czy kto tam jeszcze, nie powie konkretnie Tak lub NIE, jesteśmy w dalszym ciągu w tej samej sytuacji jak w momencie rozpoczęcia "akcji" Polbanku.

The author has edited this post (w 30.03.2009)
po mojemu to najważniejsze jest to, żeby nikt nie dał się zastraszyć...ja osobiście nie podpiszę żadnego aneksu z Polbankiem dopóki nie zobaczy go prawnik...i mogą straszyć...liczą na niewiedzę kredytobiorców i to, że się właśnie wystraszą...
JA TEZ BYM POCZEKAŁA Z OPYTMIZMEM , W PIATEK MIAŁM NIBY PODJĄĆ DECYZJĘ ODNOŚNIE ,,FORMY ZABEZPIECZENIA" .NIE BYŁAM I NIE DZWONIŁAM ,LECZ TELEFONOW Z NUMERU ZASTRZEŻONEGO W PIATEK MIAŁAM 4 A DZIŚ JUŻ DWA .ŻADNEGO NIE ODEBRAŁAM
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek