mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Dodatkowe zabezpieczenie kredytu

Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
link this post Dodano w 02.04.2009
kasska

poprosiłem prawników kupfranki.pl o rozwiązanie, dla osób w podobnej sytuacji.
Może tylko jedną ratę będziesz miała wyższą.

Liczę na ich szybką reakcję - to moja pierwsza poważna prośba do nich.

Podejdź do tego spokojniej.
Masz w nas wsparcie
"black-penny":

kasska

Masz w nas wsparcie

black-penny
Twoja prośba została przekazana wspierajacym nas prawnikom.
Damy znać najszybciej jak to będzie możliwe.
polecam programy na telefony komórkowe blokujące połączenia (sygnał "zajęty"). Używam osobiście i PB nie może się do mnie dodzwonić
"155kpol":

"kasska":

"155kpol":

"kasska":

maja wiec czy nie maja? co radzicie?

NIKT Ci jednoznacznej odpowiedzi nie udzieli....
Wg. mnie ,na chwilę obecną bank może zrobić co chce ,ale później bardzo prawdopodobne że przegrałby taką sprawę w sądzie.

Jednak prawdopodobieństwo wypowiedzenia umowy dlatego ,że złożysz podanie o wycofanie się z aneksu jest prawie zerowe. Jeśli będą chcieli wymówić umowę mają na to masę innych powodów.

Sumując.
Jak najbardziej trafiony pomysł żeby odwoływać się do banku ,ale nie licz ,że przychylą się pozytywnie do Twojej prośby. Pamiętaj też ,żeby zostawić sobie potwierdzoną przez bank ,kopię tego pisma.

dzieki za odpowiedz.

i, no wlasnie, najbardziej boje sie tego, ze poprosze o cofniecie aneksu, a skonczy sie, ze mi wypowiedza umowe.

a nie chcialabym po roku splacania kredytu (a mam jeszcze przed soba 39 lat) spotkac sie z bankiem w sadzie.

Wszyscy w jakiś sposób ryzykujemy. Najbardziej ci ,którzy odmówili podpisania aneksu na początku. Teraz te ryzyko jest moim zdaniem - minimalne...

Naprawdę bank w sprawie kredytów mieszkaniowych nie ma aż tak dużo swobody w wypowiadaniu umowy. Sam fakt, że składasz wniosek o cofnięcie umowy w żaden, ale to absolutnie żaden sposób nie może być powodem wypowiedzenia umowy, co najwyżej bank nie zgodzi się na Twoją propozycję, a tak zapewne będzie, i możesz składać pozew sądowy po wyjąsnieniu sprawy powowływanie się przez bank na zabronione klauzule. (to jest w wielkim skrócie, sprawa anulowania aneksu jest nieco bardziej skomplikowana, ale nawet skierowanie jej na drogę sową lub poprzez inną instytytucje np.Rzecznik praw konsumentów czy coś w tym rodzaju. W żadnym z tych wypadków bank nie może wypowiedzieć Ci umowy.
Nowa wypowiedź Przewodniczącego KNF Pana Stanisława Kluzy:
za PAP w bankier.pl

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Kluza-banki-powinny-przewidziec-zmiany-na-rynku-nieruchomosci-1932871.html

Kluza: banki powinny przewidzieć zmiany na rynku nieruchomości

2.4.Warszawa (PAP) - Banki, które udzielały kredytów na zakup domów i mieszkań, powinny być przygotowane na ewentualne zmiany na rynku nieruchomości i walut - uważa przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) Stanisław Kluza.
Kluza odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytania Zbigniewa Babalskiego i Iwony Arent (PiS) nt. działań w stosunku do banków, wymuszających większe marże za kredyty hipoteczne.

"Gospodarka rozwija się cyklicznie i było jasne, że w takich długich okresach kredytowania sytuacja może się zmieniać" - podkreślił Kluza.

Kluza podał, że Komisja ma dane, że kilka banków zwróciło się w ostatnich tygodniach z żądaniem dodatkowego zabezpieczenia kredytów hipotecznie zabezpieczonych nieruchomościami. Banki uzasadniały to spadkiem wartości nieruchomości i wzrostem kosztów kredytów - dodał.

"Jeden z banków przygotował nawet aneksy umów, w których to kredytobiorca miał - w trosce o bezpieczeństwo zgromadzonych w tym banku kredytów - prosić bank o podwyższenie marży jego kredytu" - podał Kluza. "Takie działania spotkały się ze sprzeciwem nadzoru bankowego" - zaznaczył.

Przypomniał, że przy KNF działa sąd polubowny, do którego można się zwrócić, jeśli doszło do naruszenia przez banki praw klientów. Jeden z departamentów komisji przyjmuje też skargi, których efektem - po analizie zgłoszeń - są upomnienia lub wymuszenie przez nadzór finansowy konkretnych zachowań.

Podkreślił, że nadzór w konkretnych przypadkach współpracuje z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), z którego wniosku prowadzone są sprawy w sądzie.

"Należy rozdzielać zwiększenie zabezpieczenia udzielonego kredytu, od podnoszenia rentowności banków, kosztem klientów" - mówił Kluza. W tym drugim przypadku, banki muszą liczyć się ze zdecydowaną reakcją nadzoru bankowego - zaznaczył.

Szef KNF podkreślił, że domaganie się przez banki dodatkowego zabezpieczenia lub sprzedaży dodatkowych produktów dla zabezpieczenia umów kredytowych może być objawem "niedostatecznej jakości zarządzania ryzykiem kredytowym w danym banku".

"Dlatego proces zarządzania ryzykiem w takich bankach, które wystąpiły o dodatkowe zabezpieczenia, będzie przedmiotem dodatkowej analizy Nadzoru" - zaznaczył.

W ocenie nadzoru finansowego, stanowisko NBP, że banki mają prawo do podwyższania marż, nie jest do zaakceptowania - podkreślił Kluza. "Obecna sytuacja na rynku nie może być wykorzystywana przez banki do poprawiania rentowności kosztem klientów albo przez podwyższanie marż, albo powiększanie widełek przeliczeń (spread) walutowych" - podkreślił szef nadzoru.

Kluza dodał, że KNF przygotowuje rekomendacje dla banków, przy zarządzaniu ryzykiem kredytowym.

"W niespokojnych czasach, zatrzymywanie zysków jest najlepszą metodą wsparcia kapitałowego instytucji finansowych. Zatrzymywanie przez banki dywidendy to najlepszy sposób" - przypominał.

Zaznaczył, że KNF zwrócił się do zarządów banków, by zwracały się do swoich właścicieli, by te środki pozostawały w bankach.

W 2007 r. na dywidendy z banków trafiło 5,7 mld zł 53 proc. zysku netto, w 2008 4,5 mld zł - 40 proc. zysku - podał. przypomniał, że w poprzednich latach - większość zysków banków trafiała na dywidendy.(PAP)
link this post Dodano w 03.04.2009
Co prawda nie bezpośrednio o KupFranki, ani nie na temat afery aneksowej Polbanku, ale napawa optymizmem :
http://www.tvn24.pl/-1,1593877,0,1,masz-prawo-walcz-o-swoje,wiadomosc.html
Witam jak zapytac prawnikow na forum o to czy możliwe bylo pdniesienie mi marzy o 0.1% tylko dlatego że poprzedni, refinansowany kredyt był splacany krocej niż 2 lata??

Dzwonilem do PB i chce napisac do nich oficjalne pismo z pytaniem dotyczacym tej kwestii.

Jak wojna to wojna
"black-penny":

kasska

Masz w nas wsparcie

dziekuje za pomoc, ciekawa jestem jak to wszystko sie rozwiaze, zaraz zabieram sie za pisanie wniosku o cofniecie aneksu i wybiore sie z tym do banku.
"155kpol":

"kasska":

dlaczego najbardziej ci, ktorzy odmowili podpisania aneksu?
jak dla mnie sa w najbardziej komfortowej sytuacji.

kasska - z całym szacunkiem - podpisanie aneksu było schowaniem głowy w piasek.

Ci którzy odmówili podpisania - są teraz w komfortowej sytuacji tylko dlatego że podjeli ryzyko i umieli powiedzieć NIE.
Dlatego naprawdę ogromny szacunek dla nich - bo gdyby nie oni ,prawdopodobnie wszyscy mielibyśmy zafundowane wyższe marże bez jakiejkolwiek dyskusji. To że możesz próbować negocjować anulowanie aneksu - jest ich zasługą.

Ps. Nie zrozum mnie źle. Nie chodzi mi o to żeby Cię zdołować ,że sam jesteś sobie winny itd... Musimy nadal walczyć o ludzi którzy już podpisali aneks ,ale pole manewru wyraźnie się zawęziło.
Polbank włazi pod skrzydła KNF ,po który formalnie nie podlega.
OUKIK prawdopodobnie nie jest również władny żeby temat ogarnąć. Polbank sam z siebie najchętniej będzie chciał skubać ludzi dalej jak sprawa przyschnie. Wszystko to jak Czeski film...

nie czuje sie zdolowana, ani rowniez nie czuje, ze sama jestem sobie winna.
nie jestem prawnikiem, a osoby z ktorymi sie wtedy konsultowalam powiedzialy mi, ze bank ma prawo sie w ten sposob zabezpieczyc.

nie czuje rowniez ze schowalam glowe w piasek, tylko ze moj kredyt i moje mieszkanie sa dla mnie na maxa wazne i jesli ktos stawia mi warunek albo aneks albo wypowiedzenie umowy, to dla mnie jest wazne zeby ten kredyt utrzymac. a fizycznie na zmiane banku mnie nie stac.

masz racje, jest to czeski film, i madra polka po szkodzie, na przyszlosc bede wiedziala co robic.
teraz mam jedynie nadzieje, ze a) utrzymam kredyt, b) przychyla sie do mojego wniosku o cofniecie aneksu.
"Jaba":

chciałem się z wami podzielić hitem:
mianowicie wczoraj w godz. popułudniowych zadzwonił ukryty nr. z Bąka ))
Damski, niepewny głos w słuchawce poinformował mnie że jestem jednym z lepszych klientów i Pani chciałaby zaproponować mi jakiś program kumulatus - czy fjutasos, nie mam pojęcia o czym mówiła, (brak składnego mówienia połączony z czytanym szybko bełgotem).
z jednej strony próbują człowieka wydmuchać na hipotecznym a z drugiej jesteś dla nich super klientem,

powiem wam tak,
mój szacunek do takich instytucji jeszcze parę miesięcy wcześniej - istniał,
teraz to tylko za każdym razem wydaje mi się że tam zapanował jakiś Mongolizm???

otrzymujecie takie propozycje?

wielki szacun dla 155kpol za pomoc, ludziom na tym portalu!

Spróbuj coś sobie przypomnieć z bełkotu, pliizz. Właśnie dzwonił ktoś z bąka, ale burknąłem, że nie mam czasu. Kiedyś trzeba będzie odebrać.
Ten temat jest zamknięty - nie można w nim pisać.
  • Statystyki: 1407 Posty | 100979 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek